Καλλιτεχνική Εφημερίδα του Γυμνασίου Ερέτριας, «Ταξιδευτές» (5ο φύλλο)

Διαβάστε το 5ο φύλλο της καλλιτεχνικής μας εφημερίδας «ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ».

ΚΑΝΤΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

https://schoolpress.sch.gr/taxideutes/files/2024/01/5-ΦΥΛΛΟ.pdf

Δείτε την ταινία μας, «ΠΛΕΞΙΜΟ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ», η οποία βρίσκεται στη βιντεοθήκη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

7798

Η ΤΑΙΝΙΑ: ΠΛΕΞΙΜΟ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Δείτε και την ταινία μας, «ΑΓΕΡΩΧΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ», που βρίσκεται και αυτή   στη βιντεοθήκη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

λήψη

Η ΤΑΙΝΙΑ: ΑΓΕΡΩΧΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ

Ακούστε τις ραδιοφωνικές  μας εκπομπές στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο. 

ΠΛΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η κ. Δημητρίου Βιολέτα, μέλος και δασκάλα της πλεκτικής τέχνης στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κωσταντής Κανάρης», υποδέχεται θερμά και φιλοξενεί στο κτίριο του συλλόγου τη Δημοσιογραφική Ομάδα του Γυμνασίου μας: Αλατίνη Χρήστο, Βράκα Ελένη, Καρλαγκίνη Ματίνα, Φαρία Φάμπιο, Φραγκίσκου Κατερίνα. Στη συνέχεια τους μιλά για την τέχνη της, το πλέξιμο, την παράδοση, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και το χρέος μας προς αυτήν.

DSC07061

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ: ΠΛΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ

Οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ, Δεληγιάννη Νικολέτα, Δημητράκη Μαριλένη, Καρλαγκίνη Ματίνα, Φραγκίσκου Κατερίνα διαβάζουν για τα ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Με τα ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ασχολήθηκαν οι συμμαθητές μας, του Γ4 στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και μετά την ανάγνωση του Δημοτικού Τραγουδιού «Του γεφυριού της Άρτας». Το υλικό της ενασχόλησής τους, αντλήθηκε από εργασία του Αντώνη-Νικηφόρου Διαμαντάκη, απόφοιτου του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές της εργασίας του Αντώνη υπήρξαν: Μεράντζας, Χρ., Κανελλοπούλου, Γ., Από τα «α-τοπία» στα πολιτισµικά τοπία: O βιόκοσµος ενός Οικοµουσείου,  https://mirc.ntua.gr/foundation/8th_conference/ergasies/32_MERANTZAS_KANELLOPOULOU.pdf  και ΥΠ.Ε.Π.Θ, ΚΠΕ Μακρινίτσας, Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας,  http://repository.edulll.gr/edulll/retrieve/4047/1228.pdf

Οι μαθητές του Γ4 ασχολήθηκαν και με το ΜΟΝΟΤΟΞΟ ΓΕΦΥΡΙ της ΚΟΥΒΕΛΑΣ ή ΚΒΕΛΑΣ, που βρίσκεται λίγο πριν από την είσοδο του χωριού Άγιος από την πλευρά της Αιδηψού. Η ενασχόλησή τους με το ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ προέκυψε από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υ.ΠΑΙ.Θ. «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» και τη συνεργασία του σχολείου μας με το ΔΙΑΖΩΜΑ, καθώς και από πρόγραμμα σχετικό με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και την UNESCO. Στο πλαίσιο αυτό να σημειωθεί πως το σχολείο μας την προηγούμενη χρονιά συνεργάστηκε με το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΜΝΗΣ και το 2ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΟΥΒΩΝ.

λήψη (3)

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ:ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ

O ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗΣ ΝΤΟΥΜΙΝΑΣ

Οι μαθήτριες, Βράκα Ζαχαρούλα και Καρλαγκίνη Ματίνα, που ανήκουν στην ομάδα των ΤΑΞΙΔΕΥΤΩΝ, διαβάζουν το θρύλο της στοιχειωμένης Ντούμινας, που σχετίζεται με το γιοφύρι της Κουβέλας στη Βόρεια Εύβοια.

Πηγή: «Μύθοι, Θρύλοι, Παραδόσεις» του Τάσου Παπαποστόλου.

Έρευνα για τα πετρογέφυρα της Εύβοιας : Χρήστος Αλατίνης (Γ4), Γιάννης Πιλάτης (Γ4)

Ακούγεται ο κ. Γιώργος Δούμας που μιλά στους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο Περιβαλλοντικής εκπαιδευτικής εκδρομής τους με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Αναστασία Λεονάρδου.

λήψη (1)

Ο πίνακας ζωγραφικής «Αερικό» (Λάδι σε καμβά) είναι έργο του ζωγράφου, Κούτρικα Ιωάννη

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ:O ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗΣ ΝΤΟΥΜΙΝΑΣ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης