Τα Χρώματα της Ήλιδας είναι μια ορχήστρα με εραστές της μουσικής, που δεν κάνουν διάκριση μεταξύ έντεχνου και άτεχνου αλλά προωθούν την ποιοτική μουσική τους με συναυλίες που ταξιδεύουν σε όλη την Ηλεία και πέρα. Η ορχήστα ιδρύθηκε το 1996 από τον Μαέστρο Γιώργο Γκιντζίρη και ανασυστάθηκε το 2005 με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικών πυρήνων στην περιοχή μας και την ανάδειξη του πολιτισμού και της ποιοτικής μουσικής τέχνης. Τα τραγούδια που παίζουν στις συναυλίες τους είναι αφιερωμένα σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες και με θεματολογικές συναυλίες ενθαρρύνουν το κοινό να τους υποστηρίζουν.
Το κέφι και η διάθεσή τους να προάγουν την τέχνη τους είναι έκδηλα σε κάθε συναυλία τους!
Είχαμε την τιμή και τη χαρά να μας επισκεφθούν στο σχολείο μας και να μας παρουσιάσουν το έργο τους και το πάθος τους για τη μουσική!
Συνδετικός κρίκος και…ηθικός αυτουργός της συνέχειάς της, η μουσική ψυχή της : o Mαέστρος Γιώργος Γκιντζίρης.
Φέτος Τα Χρώματα της Ηλιδας ξεκίνησαν ένα ταξίδι στις 19,20 και στις 26,27 Απριλίου, στο Θέατρο Απόλλων με τραγούδια που έχουμε αγαπήσει μέσα από τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο.
Η ορχήστρα αποτελείται από τους:
Γιώργος Γκιντζίρης: Πιάνο – Ενορχήστρωση,
Παύλος Αυγερινόπουλος : Μπουζούκι
Δημήτρης Πανδής: Τύμπανα
Δημήτρης Μαλεβίτης: Μπάσο,
Θανάσης Πουλακίδας: Μπουζούκι,
Χαρά Σκουλαρίκου: Φωνή,
Νίκος Στεφανίδης : Κιθάρα
Ελένη Τσαντίλη : Βιολοντσέλο
Υπέροχη εμπειρία χαρακτήρισαν οι ακροατές της συναυλίας της ορχήστρας
“Τα χρώματα της Ηλιδας” στο Θέατρο Απόλλων!
Με μια σειρά καταπληκτικών συναυλιών που έδωσε στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων η ορχήστρα «Τα χρώματα της Ηλιδας» τίμησε τον ελληνικό κινηματογράφο. Εκατοντάδες θεατές καταχειροκρότησαν τα μέλη της ορχήστρας, αφού πρώτα απόλαυσαν τραγούδια που έχουν αγαπηθεί μέσα από τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο σε μελωδίες που έγραψαν κορυφαίοι συνθέτες. Η επιμέλεια των τραγουδιών, των κειμένων που συμπεριλήφθηκαν στην παράσταση και η ενορχήστρωση ανήκει στον «ηθικό αυτουργό» της συναυλίας, τον Γιώργο Γκιντζίρη. Στις υπέροχες συναυλίες πήραν μέρος οι μουσικοί: Παύλος Αυγερινόπουλος μπουζούκι, Γιώργος Γκιντζίρης πιάνο, Δημ. Μαλεβίτης μπάσο, Δημ. Πανδής τύμπανα, Θανάσης Πουλακίδας μπουζούκι, Νίκος Στεφανίδης ακουστική κιθάρα, Ελένη Τσαντίλη βιολοντσέλο. Τραγούδησαν οι Χαρά Σκουλαρίκου, Θανάσης Πουλακίδας και Γιώργος Γκιντζίρης.
Η δημοσιογραφική μας ομάδα είχε προσκαλέσει αντιπροσώπους της Ορχήστρας στο σχολείο μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους και με ιδιαίτερη χαρά απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις μας!
Ακολουθεί η εξαιρετική Συνέντευξη των τριών μελών της Ορχήστρας: Γιώργος Γκιντζίρης, Δημήτρης Μαλεβίτης και Θανάσης Πουλακίδας.
Συντακτική ομάδα: Πώς γνωριστήκατε και αποφασίσατε να δημιουργήσετε το συγκρότημά σας;
Γιώργος Γκιντζίρης: Όταν ήμουν πιτσιρικάς γύρω στα 24 ήθελα να κάνω κάτι για την πόλη και για να περνάω καλά. Έτσι, σκέφτηκα να μαζέψω φίλους πού ήξεραν μουσικά όργανα και να φτιάξουμε ένα συγκρότημα. Ο Δημήτρης Μαλεβίτης ήταν ο πρώτος που ήρθε όταν ήταν και αυτός φοιτητής στη φαρμακευτική. Η πρώτη μας συναυλία έγινε μαζί με κάποιους άλλους φίλους στο δημαρχείο μας. Αυτή η προσπάθεια προχωρούσε και μας άρεσε και εμάς πάρα πολύ αλλά σταμάτησε γιατί διορίστηκα και πήγα στα Γρεβενά. Όταν επέστρεψα το 2005 ξαναβρίσκω τον Δημήτρη και τον παρότρυνα να ασχοληθεί και με το μπάσο, το οποίο αποτελεί το βασικό όργανο που παίζει στο συγκρότημά μας. Στη συνέχεια, σκέφτηκα ότι πρέπει να το δούμε πιο σοβαρά το πράγμα. Ήξερα το Θανάση Πουλακίδα από μαθητή πού ήταν στις πρώτες συναυλίες που είχαμε κάνει την πρώτη περίοδο που είχε παίξει κλαρινέτο σε μία αδελφοποίηση που είχε γίνει με μία πόλη από τη χώρα της Ουγγαρίας.
Στη δεύτερη φάση της συνεργασίας μας ο Θανάσης ήξερα ότι παίζει μπουζούκι και έτσι η δεύτερη περίοδος ήταν και η πιο δημιουργική πια, η πιο ώριμη με παρτιτούρες με ωραία προγράμματα, ωραία αφιερώματα και υπέροχες συναυλίες! Έτσι, λοιπόν, εκτός από την περίοδο του κορωνοϊού κάθε χρόνο προετοιμαζόμαστε και κάνουμε μία παράσταση με σκοπό την αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου του τόπου μας!
Συντακτική ομάδα : Πως αρχίσατε την μουσική και επιλέξατε αυτά το όργανα που παίζετε;
Δημήτρης Μαλεβίτης : Εγώ από την Δ΄ δημοτικού έπαιζα ακορντεόν. Στη συνέχεια ανακάλυψα την κιθάρα και στην πορεία η πιο μεγάλη επιρροή ήταν ο Γιώργος Γκιντζίρης που με παρότρυνε να παίξω μπάσο και πλέον παίζω ως κύριο όργανο στο συγκρότημά μας και μου αρέσει περισσότερο από τα τρία.
Θανάσης Πουλακίδας: Εγώ ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική όταν ένας θείος μου έφερε ένα μπουζούκι στον μεγάλο μου αδερφό. Τότε, μαθαίναμε το μπουζούκι περισσότερο και εγώ προσπαθούσα ακούγοντας τραγούδια και προσπαθώντας να τα αποτυπώσω πάνω στο όργανο. Μετά πήγα στη φιλαρμονική του Πύργου, όπου παρακολουθούσε μαθήματα κλαρίνου και ο άλλος μου ο αδερφός, με αποτέλεσμα να μάθω και κλαρίνο. Στο τέλος, ασχολήθηκα με τη βυζαντινή μουσική διότι ήταν ο πατέρας μου ιερέας, μεγάλωσα μέσα στην εκκλησία και δεν μπορούσα να το αγνοήσω, αφού είχα και την ικανότητα τη φωνητική.
Γιώργος Γκιντζίρης: Εγώ ξεκίνησα στην τρίτη δημοτικού ακορντεόν και δεν επηρεάστηκα από κανέναν γιατί κανένας στο σπίτι μου δεν έπαιζε μουσική. Για κάποιο λόγο με εντυπωσίασε το ακορντεόν και το συνέχισα μέχρι και τη δευτέρα λυκείου αδιάλειπτα. Τότε, το σταμάτησα γιατί έπρεπε να διαβάσω για να δώσω πανελλήνιες, αλλά συνέχισα όταν τελείωσα το λύκειο σε ένα Ωδείο στην Πάτρα. Πήρα το πτυχίο του ακορντεόν και ξεκίνησα πιάνο γιατί έπρεπε να μάθεις πιάνο μαζί με τα θεωρητικά. Βασικά, το πρώτο μου όργανο και το αγαπημένο είναι το ακορντεόν. Παίζω και πιάνο και σε αυτό έχω πτυχίο και κιθάρα παίζω καλά, αλλά το ακορντεόν συναισθηματικά για εμένα βρίσκεται στην κορυφή. Ήταν το πρώτο μου όργανο, η μεγάλη μου αγάπη και δεν σας κρύβω ότι παρόλο που δεν ασχολείται πολύ ο κόσμος με το ακορντεόν, είμαι πολύ χαρούμενος που το βλέπω τώρα να χρησιμοποιείται και σε μεγάλες μπάντες και με χαροποιεί ιδιαίτερα που υπάρχουν παιδιά που χρησιμοποιούν το ακορντεόν και σε ένα διαφορετικό είδος μουσικής. Τώρα, πλέον βασικά είμαι πιανίστας.
Συντακτική ομάδα : Πώς πήρατε την απόφαση να κάνετε την πρώτη σας συναυλία;
Γιώργος Γκιντζίρης : Η αλήθεια είναι ότι, όταν εκτίθεσαι στον κόσμο ξέρεις ότι κάτι έχεις μέσα σου το οποίο θες να το δείξεις, να δείξεις δηλαδή τον κόπο που έχεις κάνει επι πέντε μήνες σε πρόβες. Εμείς βρεθήκαμε στην αρχή, είχαμε κάνει πρόβες, είχαμε βγάλει κάποια τραγούδια και είπαμε να παίξουμε μπροστά σε κόσμο. Οπότε, έτσι γίνεται η πρώτη επαφή και πάντα υπάρχει άγχος. Μέχρι και τώρα που έχουμε κάνει αρκετές παραστάσεις πριν βγάλουμε μία συναυλία νιώθουμε αγχωμένοι.
Οπότε φανταστείτε πως ήμασταν την πρώτη φορά που βγήκαμε και παίξαμε μπροστά σε κοινό. Βέβαια, γι’ αυτό πρέπει να έχεις μια δυνατή ομάδα που να την εμπιστεύεσαι και να την ξέρεις καλά, ώστε ο ένας να καλύπτει τον άλλο και να συνεργαζόμαστε για ένα αρμονικό αποτέλεσμα.
Συντακτική ομάδα : Πώς εμπνευστήκατε το όνομα της ορχήστρας;
Γιώργος Γκιντζίρης : Είχαμε κάτσει όλοι μαζί σκεφτόμασταν, λέγαμε διάφορα και έπεσαν πολλές προτάσεις αλλά επιλέξαμε αυτό γιατί το θεωρήσαμε πολύ ενδιαφέρον… και δημιουργούσε και πολύ ωραίο λογοπαίγνιο! Έτσι, καθιερώσαμε στο θέατρο Απόλλων ετήσια τις συναυλίες μας.
Συντακτική ομάδα : Σας έχει στηρίξει κάποιος πάρα πολύ από την οικογένειά σας για να αρχίσετε αυτό το όργανο που παίζετε ή για να αρχίσετε τη μουσική
Θανάσης Πουλακίδας : Στην αρχή δεν μας πίεσε κάποιος αλλά στην πορεία μας στήριξαν πρώτα με την αποδοχή της απόφασης μας και έπειτα με το να στέκονται στο πλευρό μας στις παραστάσεις και στις πρόβες μας. Παιδιά μου, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αγαπάς τη μουσική για να είσαι καλό σε αυτή και για να την αισθάνεσαι και να την συνεχίζεις ως παράδοση.
Συντακτική ομάδα : Πότε θα είναι η πρώτη σας συναυλία φέτος;
Γιώργος Γκιντζίρης : Στις 19 με 20 Απριλίου και στις 26 με 27 είναι δύο διήμερα δύο παρασκευοσάββατα στα οποία σας περιμένουμε να σας δούμε!
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήρθατε στο σχολείο μας και μας παραχωρήσατε αυτή την εξαιρετική συνέντευξη!!! Μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσία σας! Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο μουσικό σας έργο και στις μουσικές δράσεις σας! Σίγουρα θα σας παρακολουθούμε και περιμένουμε με ανυπομονησία τις συναυλίες σας!!!
Πράγματι, οι συναυλίες της ορχήστρας ενθουσίασαν όσους μαθητές τις παρακολούθησαν και τους έδωσαν τη δυνατότητα να εκλεπτύνουν το αισθητικό τους κριτήριο και να έρθουν σε επαφή με έργα τέχνης που προκαλούν υψηλή καλλιτεχνική συγκίνηση.