Αναβίωση του σεβασμού στο υγρό στοιχείο

ΚΕΠΕΑ

Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι μαθητές μας τις απαιτούμενες δράσεις στο πλαίσιο  του Πολιτιστικού προγράμματος Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά-«Νερό: το υγρό θησαυροφυλάκιο της ζωής». Το πρόγραμμα υλοποιείται  με την καθοδήγηση του Νεανικού Πλάνου και με τη συνεργασία φορέων κινηματογραφικής εκπαίδευσης, τοπικών κοινοτήτων, τοπικών φορέων και συλλόγων καθώς και τη συμβολή επιστημονικού προσωπικού, και αφορά εκπαιδευτικούς και μαθητές (13-18 ετών) της Λαμπείας (Δίβρης) και του Πύργου Ηλείας, αλλά και όλη την κοινότητα μέσω της χρήσης του κινηματογράφου και του ψηφιακού αποθετηρίου τοπικής ιστορίας που λειτουργεί με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Οι μαθητές και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με τη διαδικτυακή συμβουλευτική του Νεανικού Πλάνου, του Πολιτιστικού Διαχειριστή & Υπεύθυνου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του κ. Κώστα Κορρέ, του Φεστιβάλ Ολυμπίας και του επιστημονικού προσωπικού της ΕΛΛΕΤ και του ΚΕΠΕΑ Κρεστένων  έθεσαν τα θεμέλια για μια αρμονική και εποικοδομητική συνεργασία βασισμένη στη φαντασία, την Έρευνα -Συλλογή Υλικού -Προετοιμασία συνεντεύξεων προφορικών μαρτυριών από τους μαθητές.

Οι μαθητές μας έχουν ήδη ξεκινήσει τη Βιβλιογραφική και επιτόπια έρευνα για τις κρήνες της περιοχής μας, τις αποξηραμένες λίμνες του τόπου μας, τους μύθους και τους θρύλους του υργού στοιχείου της περιοχής μας και για τόσα άλλα θέματα που συναρτώνται με το νερό της Ηλείας. Επιπλέον, με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν σε μια πρωτότυπη  εκπαιδευτική επίσκεψη εκπροσώπων από το ΚΠΕ Κρεστένων και ενημερώθηκαν για το υγρό στοιχείο του τόπου μας μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις τους και από τη βιωματική συμμετοχή σε δημιουργικές δράσεις και πειράματα, παρουσία και του εκπροσώπου του Φεστιβάλ Ολυμπίας του Κ. Χρήστου Κωνσταντόπουλου.

Στόχος όλων μας είναι η ευαισθητοποίηση των νεότερων γενεών αλλά και της τοπικής κοινοτητας στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού και τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον σε μια ορεινή αγροτική περιοχή και σε μια αστική περιοχή του νομού Ηλείας. Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο κατοικίας τους και να εξοικειωθούν με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, προκειμένου να αντιληφθούν πώς το περιβάλλον και η κληρονομιά συνδέονται μεταξύ τους. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας και διατήρησης των πόρων. Επιπλέον, θα αναγνωρίσουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα ζωντανό μέρος της καθημερινής ζωής τους και της κοινότητάς τους, και θα αποκτήσουν μεγαλύτερη συνειδητοποίηση για τον ρόλο που διαδραματίζει στον τόπο μας. Έτσι θα ανακαλύψουν και θα κατανοήσουν τα στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της αξίας του φυσικού περιβάλλοντος, και ιδίως του φυσικού πόρου του νερού ώστε να αναλάβουν ενεργό εθελοντική και οικολογική δράση.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης