Συντάκτες: Ιωάννα Γιαννάτου, Αντωνία Γιαννοπούλου
Βαγγέλης Γιαννάτος [παίκτης μπάσκετ στην ομάδα του ΠΑΟΚ]
-Τι ηλικία έχεις;
Είμαι 17 χρονών.
-Τι θέση παίζεις;
Παίζω στη θέση πλέι μέικερ [play maker]
-Ποιό ήταν το κίνητρό σου να ασχοληθείς με αυτό το άθλημα;
Από μικρός αγαπούσα τον αθλητισμό και έπαιζα ποδόσφαιρο για εννιά χρόνια στην ακαδημία ποδοσφαίρου του πατέρα μου, ωστόσο όταν έκλεισε, το άθλημα που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και κέρδισε την προσοχή μου ήταν το μπάσκετ και ιδιαίτερα οι προπονητές μου, που με παρακινούσαν, και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό.
-Πίστευες ποτέ ότι θα έφτανες σε μια μεγάλη ομάδα;
Η αλήθεια είναι ότι πάντα είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και πίστευα σε μένα και στο ότι μπορώ να πετύχω ακόμα και τους πιο μεγάλους μου στόχους, και τελικά με σκληρή δουλειά και πολλή προπόνηση τα κατάφερα.
-Ποιά ήταν τα άτομα που σε βοήθησαν να πετύχεις;
Μεγάλη στήριξη είχα από την οικογένεια μου, από τον πατέρα μου κυρίως, και φυσικά από τους πέντε προπονητές που είχα μέχρι τώρα και με βοήθησαν να φτάσω σε αυτό το σημείο. Επίσης σημαντικό ρόλο για την επιτυχία μου αυτή έπαιξα και εγώ ο ίδιος όπου έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου και προσπάθησα πολύ για να φτάσω ως εδώ.
-Ποιές δυσκολίες συνάντησες;
Η κυριότερη δυσκολία που συνάντησα ήταν στο να συνδυάσω το σχολείο και τα φροντιστήρια με το μπάσκετ, καθώς συνέχεια είχα το μυαλό μου στις προπονήσεις μου, με αποτέλεσμα να μου αποσπά την προσοχή και να μην μπορώ να επικεντρωθώ στο διάβασμά μου τόσο πολύ.
Τι θυσίες έκανες, αν έκανες;
Για να είμαι ειλικρινής οι προπονήσεις στο μπάσκετ μου έπαιρναν αρκετό χρόνο καθημερινά και έτσι αναγκάστηκα να χάνω πολλές φορές πράγματα, όπως για παράδειγμα περιόρισα το χρόνο και τις βόλτες με τους φίλους μου για να είμαι στο γήπεδο και να προπονούμαι. Ωστόσο δεν το μετανιώνω.
-Πώς προέκυψε η μεταγραφή σου από τον Ηρακλή στον ΠΑΟΚ;
Είχα βγει πρώτος σκόρερ σε όλη την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος για δύο συνεχόμενες χρονιές στην κατηγορία μου, στους έφηβους αρχικά, στην πρώτη λυκείου, και μετέπειτα στους παίδες στη δευτέρα λυκείου. Έτσι τηλεφώνησε στον πατέρα μου κάποιος από τους υπεύθυνους της ομάδας του ΠΑΟΚ για μια προπόνηση δοκιμαστικά, όπου τελικά τους άρεσα και με επέλεξαν στην ομάδα.
-Δυσκολεύτηκες στην προσαρμογή;
Επειδή χρειάστηκε να μετακομίσω από τον Πύργο, την πόλη μου, στην Θεσσαλονίκη, γιατί εκεί κάνω τις προπονήσεις με την ομάδα, μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα αρκετά στη προσαρμογή και ακόμα δυσκολεύομαι εφόσον είμαι στην Θεσσαλονίκη από τα τέλη του περσινού καλοκαιριού και δεν έχει περάσει πολύς καιρός.
-Ποιές είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι σου τα επόμενα χρόνια; Έχεις σκοπό να συνεχίσεις το μπάσκετ επαγγελματικά τα επόμενα χρόνια ή να ασχοληθείς με κάτι άλλο;
Εννοείται πως θέλω να ασχοληθώ και με το μπάσκετ τα επόμενα χρόνια αλλά προτεραιότητα για μένα τώρα έχουν οι πανελλήνιες, για να περάσω στις σχολές Τ.Ε.Φ.Α που μου αρέσουν. Θα ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά και με το μπάσκετ ή αν δεν μου βγει να το κάνω παράλληλα με την σχολή που θα περάσω.
-Τι αποκόμισες από το μπάσκετ;
Τα δύο κυριότερα οφέλη από το άθλημα αυτό ήταν πως έμαθα να είμαι πειθαρχημένος και να τοποθετώ τον εαυτό μου σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που ήταν πολύ σημαντικό αυτό και με ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού αλλά και στην ζωή μου. Επίσης έμαθα τι σημαίνει ανταγωνισμός με αποτέλεσμα να κυνηγάω πάντα το καλύτερο και να πιέζω τον εαυτό μου για αυτό ώστε να μην χαλαρώνω και να πετυχαίνω τους στόχους μου.
-Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ;
Πρώτα από όλα να πιστεύουν στον εαυτό τους και να μην τα παρατάνε όταν συναντούν δυσκολίες, να έχουν εμπιστοσύνη και να ακούν τους προπονητές τους, να είναι συνεπείς στο πρόγραμμα προπονήσεών τους και να δουλεύουν σκληρά, ίσως και παραπάνω πολλές φορές.