Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας…

 

Το σχολείο και η  δουλειά μας κούρασαν.Ήρθε η ώρα για διακοπές!!! Σας προτείνουμε τους εξής προορισμούς για ηρεμία, ξεγνοισιά, μπάνια, καλό φαγητό…

 

Η πιο ωραία πόλη της Μεσσηνίας, η Καλαμάτα

 

Πώς θα φτάσουμε;

Από την Αθήνα μπορούμε να πάμε με αυτοκίνητο ή με αεροπλάνο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

καλαμάτα χάρτης

Από πού πήρε το όνομά της:

Πληροφορίες ενισχύουν την προέλευση του ονόματός της από τα καλάμια του Νέδοντα και της περιοχής. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλα τοπωνύμια που έχουν παραχθεί από το καλάμι(Καλάμι, Κάλαμος, Καλαμάκι). Άλλοι μελετητές υποστηρίζουν πως το όνομα προέρχεται από μια μονή αφιερωμένη στην Παναγία την Καλομάτα (η οποία ωστόσο, δεν έχει ταυτοποιηθεί). Μια τρίτη εκδοχή είναι το όνομα να προέρχεται από μια γυναίκα με καλά μάτια.

 

Ιστορία:

Η αρχαία πόλη είναι χτισμένη περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα το Φράγκικο κάστρο της πόλης. Η Καλαμάτα έχει περιορισμένη σημασία κατά την αρχαία περίοδο καθώς βρίσκεται κάτω από Λακωνική κυριαρχία από τα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Το 1204 μ.Χ. περνάει στα χέρια των Φράγκων και το 1459 την καταλαμβάνουν οι Τούρκοι, μετά οι Ενετοί και το 1821 απελευθερώθηκε από τους: Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και Παπαφλέσσα.

Αξιοθέατα:

Η Καλαμάτα είναι μια πόλη με σημαντικά αξιοθέατα μέσα και γύρω απ΄ αυτή. Αξίζει να δεις την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων το σύμβολο της πόλης είναι μια βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα μ. Χ., το φράγκικο κάστρο που προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης. Το πάρκο σιδηροδρόμων που βρίσκεται στα νότια του κέντρου της πόλης και είναι ιδιαίτερα αξιόλογο σιδηροδρομικό μουσείο βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Μπορείς ακόμα να δεις το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής τέχνης με περίπου 500 εκθέματα. Τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη που λειτουργεί από το 1962 και σήμερα διαθέτει πάνω από 85.000 τίτλους καθώς και αρχείο 50.000 φύλλων εφημερίδων από το 19ο αιώνα έως σήμερα.

 

καλαμάτα 3

Σπουδαίοι άνθρωποι:

Στην Καλαμάτα οι πιο σπουδαίοι άνθρωποι που έζησαν είναι: ο Νικηταράς, ο Σταύρος Κωστόπουλος και ο Γιάννης Μπούτος.

 

 Έθιμα:

Το έθιμο είναι από τη Μεσσηνία που το ονομάσανε οι Τούρκοι και είναι το διάσημο έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Σύμφωνα με την παράδοση οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν τις σαΐτες για να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους. Αυτή η γιορτή γίνεται το Πάσχα.

Ένα άλλο έθιμο είναι το καρναβάλι τους που τρώνε μεζέδες, πίνουν ούζο, χορεύουν και τραγουδάνε.

 

Εκδηλώσεις:

Στη Μεθώνη «Του Κουτρούλη ο γάμος» και στη Μεσσήνη «Κρεμάνε τη γριά Συκούς».

Τοπικά προϊόντα:

Εκτός από τις ελιές και το λάδι η Καλαμάτα φημίζεται για το αυθεντικό μαλακό παστέλι μελιού καθώς και για τα λαλάγγια, που είναι κορδόνια ζύμης τηγανισμένα σε ελαιόλαδο. Μπορείς να τα βρεις είτε τραγανά είτε αφράτα. Τα αποξηραμένα σύκα Καλαμάτας είναι το επόμενο γαστρονομικό ατού της Μεσσηνίας, μιας και στην παγκόσμια αγορά θεωρούνται υπερτροφή και για αυτό χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Αμερικανούς, Καναδούς και άλλους. Αξίζει να αναφέρουμε τα παραδοσιακά γλυκά με πιο άξια αναφορά το γλυκό καρπούζι και την μαρμελάδα σύκο, ενώ κάτι που δεν πρέπει να λείψει από τις αποσκευές σας φεύγοντας από εκεί είναι το γνήσιο Μεσσηνιακό ή Μανιάτικο μέλι, που ξεχωρίζει για το άρωμα και την ποιότητά του. Το τοπ τυρί της Καλαμάτας είναι το Ταλαγάνι ενώ ο κορυφαίος κρεατομεζές το παστό χοιρινό. Μιας και μιλάμε για χοιρινό δε θα μπορούσαμε να μην υμνήσουμε την γουρ(ου)νοπούλα που αποτελεί ίσως την πιο ιδιαίτερη αδυναμία των Μεσσηνίων. Ολόκληρο γουρούνι στη σούβλα, παρόν σε κάθε Μεσσηνιακό πανηγύρι.

 

Πού να μείνετε:

καλαμάτα

Στο Filoxenia, στο Elit, στο Horizon Blu, στο Ηλέκτρα, στο Ρεξ, στο Όστρια, στο Φλοίσβος, στο Galaxy και στο Φαραί Παλλάς.

 

Παραλίες:

Οι 10 καλύτερες παραλίες είναι: Μικρή Μαντίνεια, Μαντίνεια,

Σάντοβα, Αλμυρού, Καλογριά, Στούπα, Φονέα, Βελίκα, Πεταλίδι, Φοινικούντα, Βοϊδοκοιλιά

 

Φαγητό:

Πήγαινε να φας οπωσδήποτε στου Βάγια, στου Κώστα και στου Αποστόλη.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα:

Τουριστική αστυνομία: 171

Άμεση δράση: 100

Εθνικό κέντρο άμεσης βοήθειας( ΕΚΑΒ):166

Νοσοκομείο Καλαμάτας: 27210 46000

Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας: 27210 44600

Τμήμα τροχαίας Καλαμάτας: 27210 44633

Κέντρο δηλητηριάσεων: 20210 7793777

Κέντρο δασοπυρόσβεσης:191

Πυροσβεστική υπηρεσία: 199

 

 

 

                                         Αναστάσης Β.– Αλέξης Κ.- Βασιλεία Ρ.- Κωνσταντίνος Γ.– Γιάννης Π.

 

 

Η αξέχαστη Κρήτη

 

Πώς θα φτάσω στην Κρήτη;

Στην Κρήτη θα φτάσετε με αεροπλάνο ή καράβι. Καθημερινά φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες στην Κρήτη με πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Επίσης υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά προς την Κρήτη.

Στην Κρήτη υπάρχουν 2 μεγάλα αεροδρόμια, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου (Νίκος Καζαντζάκης) και το Αεροδρόμιο Χανίων (Ιωάννης Δασκαλογιάννης). Και τα δύο αεροδρόμια είναι σε μικρές αποστάσεις από τις πόλεις:

  • Αεροδρόμιο Ηρακλείου: 5 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο
  • Αεροδρόμιο Χανίων: 12 χιλιόμετρα από τα Χανιά

Στην Κρήτη υπάρχουν 6 λιμάνια που δέχονται επιβατικά πλοία:

  • Λιμάνι στον Κίσσαμο (Καστέλι), λίγο έξω από την πόλη. Από εδώ γίνονται δρομολόγια προς Κύθηρα και Αντικύθηρα μόνο.
  • Λιμάνι στη Σούδα, 14 χιλιόμετρα από τα Χανιά.
  • Λιμάνι στο Ρέθυμνο.
  • Λιμάνι στο Ηράκλειο.
  • Λιμάνι στον Άγιο Νικόλαο
  • Λιμάνι στη Σητεία                                                                                                   kriti

Μυθολογία:

Η Κρήτη αναφέρεται σε πάρα πολλούς μύθους της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Ας ξεκινήσουμε από τον Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του για να μην του πάρουν τον θρόνο. Γι΄ αυτό η Ρέα, η γυναίκα του, έκρυψε τον νεογέννητο Δία σε ένα σπήλαιο στα βουνά της Κρήτης. Τον μεγάλωσαν οι νύμφες και η αίγα Αμάλθεια. Ο Δίας μεγάλωσε , αγάπησε την Ευρώπη και για να την απαγάγει μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο. Η Ευρώπη του χαρίζει τρεις γιους, το Μίνωα, το Ραδάμανθυ και το Σαρπηδόνα.

κρήτη

Ο Μίνωας όμως αφού παντρεύτηκε την Πασιφάη έκαναν τον Μινώταυρο. Για να απαλλαχτούν απ’ αυτόν, ο Θησέας προσπάθησε να τον σκοτώσει με τη βοήθεια της Αριάδνης που του έδωσε ένα κουβάρι για να μην χαθεί μες το λαβύρινθο. Τα σχέδια του λαβύρινθου τα είχε φτιάξει ο Δαίδαλος που δραπέτευσε με το γιο του πετώντας.

Ιστορικές Περίοδοι

Από το 6000 π. Χ. που βρέθηκαν ερείπια που κατοικούσαν άνθρωποι μέχρι τη Πρωτοβυζαντινή περίοδο (330-834 μ. Χ.) η Κρήτη δέχτηκε πολλές επιρροές και πολλές εισβολές από άλλους λαούς. Άνθισε το εμπόριο πολύ. Από τους Ρωμαίους που την είχαν υποδουλώσει πέρασε στους Βυζάντιους. Όμως δέχτηκε πολλές επιθέσεις από Άραβες που τελικά την κατέλαβαν. Το 961 την ξανακατέλαβαν οι Βυζαντινοί μέχρι που οι Φράγκοι πήραν την Κων/πολη και ένας Ρωμαίος αυτοκράτορας  την πούλησε στους Βενετούς. Η Ενετοκρατία κράτησε 4 αιώνες όπου σημειώθηκε μεγάλη πολιτιστική ανάπτυξη. Το 1645 κατέλαβαν την Κρήτη Τούρκοι μέχρι το 1898 που με συνεχείς εξεγέρσεις των Κρητικών ανακηρύχτηκε η Κρήτη ανεξάρτητη «Κρητική Πολιτεία» υπό του Σουλτάνου. Ωστόσο οι Κρητικοί εξεγέρθηκαν πάλι και το 1913 έγινε η τελική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

 

Σπουδαίοι άνθρωποι:

Τίτος ο ιδρυτής της εκκλησίας  της Κρήτης                                                                              ελύτης

Γεώργιος Χορτάτζης συγγραφέας της Ερωφύλης

Βιντσέντζος Κορνάρος ποιητής του Ερωτόκριτου

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ζωγράφος

Στυλιανός Ματζαπετάκης, γιατρός, αγωνιστής της επανάστασης

Νίκος Καζαντζάκης, ποιητής, μυθιστοριοματογράφος, στοχαστής, θεατρικός συγγραφέας

Ιωάννης Κονδυλάκης, συγγραφέας

Λιλή Ζωγραφου συγγραφέας

Ελευθέριος Βενιζέλος, πολιτικός                                                                                                                                            βενιζελος

Νίκος Ξυλούρης  λυράρης, τραγουδιστής

Μάνος Κατράκης ηθοποιός

Αλέξης Μινωτής, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Οδυσσέας Ελύτης ποιητής

Μάνος Χατζιδάκης μουσικοσυνθέτης

 

Αξιοθέατα

Τα ανάκτορα της Κνωσού (Αρχαία Κνωσός)
Η Κνωσού είναι το μεγαλύτερο από τα Μινωικά ανάκτορα και θεωρείται το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού.
Η Κνωσού βρίσκεται μόλις νότια του Ηρακλείου. Αποτελούσε τη θρυλική κατοικία του βασιλιά Μίνωα και λέγεται ότι ήταν ο τόπος του μυθικού λαβύρινθου, όπου κρατιόνταν ο Μινώταυρος.

Φαράγγι της Σαμαριάς                                                                                                                    σαμαριά
 Ο εθνικός δρυμός του φαραγγιού της Σαμαριάς βρίσκεται στην νοτιοδυτική Κρήτη , στη νομαρχία Χανίων. Αποτελεί μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων και είναι ένα από τα μακρύτερα φαράγγια στην Ευρώπη.

Η Πόλη των Χανίων με το Ενετικό της λιμάνι και με ωραία καλντερίμια.

Στο χωριό των Ανωγείων οι Ναζί κατάστρεψαν ολοσχερώς το χωριό των Ανωγείων κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πόλεμου, αφού εκτέλεσαν όλους τους άνδρες του χωριού.

Ελούντα και το νησί Σπιναλόγκα μόλις 10 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται ο κόλπος της Ελούντας. Η Ελούντα είναι γνωστή για τα πολυτελή ξενοδοχεία. Το νησί Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ελούντα. Το 1957, το νησί της Σπιναλόγκα ήταν αποικία λεπρών.                                                                                                                                                 spinalonga new

    Παραδοσιακά προϊόντα που έχει η Κρήτη:

Σήμερα το ελαιόλαδο θεωρείται ως το πιο μεγάλο μυστικό της κρητικής διατροφής και μακροζωίας.

Τα αρωματικά φυτά αποτελούν μια ακόμη σπουδαία

παράδοση για την Κρήτη.

Τα τυριά όπως το κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, ανθότυρο κι άλλα πολλά. Η  κατανάλωση τυριού στην Κρήτη είναι η υψηλότερη παγκοσμίως.

Από παλιά παίρνανε το μέλι από τις μέλισσες. Ακόμα, έφτιαχναν από δύο μέλισσες  χρυσά κοσμήματα, γιατί ο κρητικός με την μέλισσα έχουν σχέση.

Φαγητά   Κρητών αγαπημένα

Χοχλοί    [σαλιγκάρια]   βραστοί  με  ξύδι  και  ρόσμαρι,  σουπιές   με  μάραθο  και ελιές   τσακιστές,  σταμναγκάθι  με  αρνί,   αβρονιές   με  αυγά,   καλτσούνια   με   χόρτα,    μανιτάρια    ψητά   και   τηγανιτά  λουκάνικα,   απάκι   καπνισμένο,  αχινούς,   σαλάτα   της  θάλασσας,   πίτες   σφακιανές,   ντάκο,  χόρτα   τσιγαριστά,   τσιγαριστό    κατσίκι  και   ρακή.

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις:

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Κρήτη όπως: τα Κύρβεια, τα Κορνάρεια, το καλοκαιρινό φεστιβάλ και το Αναγεννησιακό φεστιβάλ.

Αγιος Νικόλαος new

 Τα έθιμα της Κρήτης:

Στους     Κρητικούς    γάμους    και   βαφτίσεις  προκύπτουν    ξεχωριστές   εκδηλώσεις   που   κρατούν   αρκετές    μέρες,       ώστε    να    γίνει   η   μεγάλη  χαρά    των      παιδιών   και   των  συγγενών.   Όταν     τελειώνει   ο   γάμος   το   ζευγάρι   πηγαίνει   στο  σπίτι   του   γαμπρού και  η   μητέρα    του   ταΐζει   τη   νύφη  με   μελοκάρυδο   και  χαρίζει  σταυρό  στη   πόρτα,    ενώ   η  νύφη    χύνει   μέλι   στο  διάδρομο   και   σπάει   ένα  ρόδι  για  να  γίνει   ο   γάμος   γλυκός   σαν   το  μέλι   και   καρπερός    σαν   το   ρόδι.

Η Κατσούνα μοιάζει με ραβδί που το χρησιμοποιούσαν οι κρητικοί που ήταν βοσκοί ηλικιωμένοι, για να  τους βοηθάει στο περπάτημα και κυρίως  ανεβαίνοντας ορεινές περιοχές. Αυτό το εργαλείο ήταν πολύτιμο γι’ αυτούς στις μεταφορές που περιείχε το καθημερινό κολατσιό και νερό που τα ετοιμάζανε οι νοικοκυράδες. Οι πολύτιμες χρήσεις της Κατσούνας ήταν να καθαρίζουν οι βοσκοί με την κατσούνα τα μονοπάτια.

Παραλίες:

Οι παραλίες της είναι αμέτρητες. Μερικές ονειρεμένες για βουτιές είναι το Βάι, η Πρέβελη, το Μπάλι, τα Φαλάσαρνα, ο Άγιος    Παύλος, η Παλαιόχωρα, η Αγία Γαλήνη, η Αγία Ρούμελη, η Πλάκα, τα Σούγια, ο Πλακιάς, ο Πάνορμος, τα Σφακιά, η Ελούντα, ο Κριός, το Γαϊδουρονήσι.

φαλασερνα 2

   Πού να μείνετε:

Blue Palace Luxury Collection

Resort And Elounda

Creta Maris Blue Resort

Iberostar Mirabello Beach And Village

 

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Τουριστική Αστυνομία Χανίων: 2821071235

Τουριστική Αστυνομία Ηρακλείου:2810 476723

Άμεση Δράση:100

Λιμεναρχείο Χανίων: 2821084513

Λιμεναρχείο Ηρακλείου:2810257921

Πυροσβεστική Ηρακλείου: 199

Νοσοκομείο Χανίων:2821043679

Νοσοκομείο Ηρακλείου:2810563718

 

                             Άγγελος Λ. – Βασίλης Σ. – Μελίνα Α. – Μελισάνθη Μ. – Σοφία Ζ.

 

 

 

Το μαγευτικό Γαλαξίδι

 

Πώς θα φτάσετε;

Θα ταξιξέψετε οδικώς από Αθήνα παίρνοντας την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και θα βγείτε απ΄αυτήν στο ύψος της Θήβας, για να πάτε προς Ιτέα, Γαλαξίδι.

γαλαξιδι

 

    Ιστορία Γαλαξιδιού:

Ήταν η πρώτη πόλη της Στερεάς Ελλάδας που ύψωσε την σημαία της Επανάστασης. Πολλοί πλοίαρχοι και έμποροι της πόλης προσέφεραν τα πλοία τους στον αγώνα και πολλοί ντόπιοι αγωνιστές συμμετείχαν στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς και σε άλλες μάχες. Κατά την διάρκεια του αγώνα η πόλη γνώρισε τρεις μεγάλες καταστροφές.

Την μετεπαναστατική περίοδο η ναυτιλία γνωρίζει νέα άνθηση στην πόλη. Τα εμπορικά του πλοία έφθαναν μέχρι τη Μαύρη θάλασσα, το Δούναβη και την Αγγλία. Ιδρύθηκε Ναυτικό Σχολείο για την ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με το εμπόριο και τη ναυτιλία.

                                                 γαλαξιδι.jpg 1

Από πού πήρε το όνομά του:                                                     

Το   Γαλαξίδι    πήρε     το        όνομα    απ’  το       ξινό    γάλα,    βέβαια     δε   φαίνεται    αλλά   έτσι   είναι. Όλοι   σας  θα  νομίζετε  ό,τι  το   πήρε  από το  γάλα   και   το   ξίδι. Λοιπόν,  είναι   λάθος.

 

 

Αξιοθέατα Γαλαξιδιού

1.Λαογραφικό Μουσείο κ. Αγγελή

2.Εκκλησία Αγίου Νικολάου

3.Εκκλησία Αγίας Παρασκευής

4.Το πάρκο της πόλης με τα δύο αρχαία μνημεία, τον Τάφο του βασιλιά Λοκρού και τα ερείπια του τοίχους της αρχαίας Οιάνθης

5.Σπηλιά στην πλατεία Μάμμα

6. Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο

7. Αρχοντικά

 

Έθιμα:

Σύμφωνα  με  το  Έθιμο   Γουργούρη     που  αναφέρει  το  βιβλίο       «Το    Γαλαξίδι  στον  καιρό  των   καραβιών»  το έθιμο υπήρχε  στα     καράβια.

Πρόκειται για  μια  παράδοση  που   ξεκίνησε από   τους    κατοίκους  της ναυτικής πολιτείας και η ιδέα για την καθιέρωση του     αλευρομουντζουρώματος  ήρθε από τους ναυτικούς που ταξίδευαν στη   Σικελία και  είχαν  δει  παρόμοια  έθιμα.

βασιλείου

 

    Σπουδαίοι άνθρωποι:

Ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου γεννήθηκε στο Γαλαξίδι.

 

 

 

Πού θα μείνετε:

Europa Beach Hotel                                            egremnoi-paralia

Porto Loubras Hotel

Ianthia Villa

Epavlis Hotel

Delfi Beach Hotel

Oasis Appartaments

 

 Φαγητό:

Αξίζει να φάτε τις τοπικές λιχουδιές που ετοιμάζουν στο Ζυγό, στο Μπέμπελη, στο Porto, στο Σκελετόβραχο, στον Άλμπατρο.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Δήμος  Γαλαξιδιού    22653  51200

Αγροτικό ιατρείο   Γαλαξιδιού      22650  41312

Αστυνομία  Γαλαξιδιού   22650    41222

Λιμενικός   Σταθμός       22650        41390

Ταχυδρομεία   Γαλαξιδιού    22650  41259

Εθνική  τράπεζα     22650     42311-12

Ναυτικό   Μουσείο   22650   41558

 

 

                                                                                                                                                               Νικόλας Σ. – Τίμος Τ.

Η πανέμορφη Νάξος

 

 

Αν θέλετε να πάτε στη Νάξο:

 

Στη Νάξο μπορείτε να φτάσατε είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, για να πάρετε το πλοίο πρέπει να πάτε στο λιμάνι του Πειραιά ή το λιμάνι της Ραφήνας και για να πάρετε το αεροπλάνο πρέπει να πάτε στο αεροδρόμιο (Ελ. Βενιζέλος).

naxos_agios_prokopios

Αξιοθέατα

 

Το χαρακτηριστικότερο ορόσημο – σήμα κατατεθέν του νησιού, δεν είναι άλλο από την Πορτάρα. Πρόκειται για τη μεγάλη μαρμάρινη πύλη, τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα, και -όπως κάθε πόρτα- βρίσκεται στο κατώφλι του νησιού, για να υποδέχεται τους επισκέπτες της.

Στο Ενετικό Μουσείο μια ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή.

Στην καρδιά της ορεινής Νάξου τώρα, ξεχωρίζει το ”Μαρμάρινο Χωριό”, η Απείρανθος, για την εξαίσια αρχιτεκτονική της μορφή που διατηρείται ανέπαφη από τα ενετικά χρόνια, αλλά και για το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Το Σπήλαιο του Ζα, στις πλαγιές του Ζα κοντά στο χωριό Φιλότι.

Η Εμπορική Σχολή, στην οποία φοίτησε και ο Νίκος Καζαντζάκης, έχει μετατραπεί σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, όπου ξεχωρίζει η συλλογή των πρωτοκυκλαδικών μαρμάρινων ειδωλίων, καθώς και οι πλούσιες σε αγγεία συλλογές της μυκηναϊκής και της γεωμετρικής περιόδου.

ναξος

 

 

Ιστορία του τόπου

 

Η Νάξος ήταν το κέντρο για τα νησιά των Κυκλάδων από το 4.000 έως το 1.100 π.Χ.. Η πρωτεύουσα ήταν πάντα η Χώρα της Νάξου, αλλά το όνομά της στα αρχαία χρόνια ήταν Καλλίπολη. Το νησί πήρε το σημερινό του όνομα από τον πρώτο της βασιλιά, το Νάξο, αλλά το νησί είχε διαφορετικά ονόματα, στην ιστορία του όπως Δία, Στρογγυλή και Διόνυσα. Το 501 π.Χ. ονομάστηκε Νάξος.΄Εντεκα χρόνια αργότερα οι ΄Ερισες κατάφεραν να εισβάλουν στο νησί. Η Νάξος κυριεύτηκε από τους Αθηναίους, Μακεδόνες, μετά από τους Αιγύπτιους, τους Ροδίτες και τους Ρωμαίους. Η Ενετοκρατία διήρκεσε τριακόσια χρόνια. Το Μάιο του 1821 η Νάξος απελευθερώθηκε.

Τα έθιμα των κατοίκων της περιοχής

 

Αποκριά: το τελευταίο σαββατοκύριακο πριν την Καθαρά Δευτέρα στις πλατείες πολλών χωριών στήνεται γλέντι, άφθονο κρασί και όργανα. Στ” Απειράνθου επικρατεί πανδαιμόνιο.  Όταν   κάνουν  την  εμφάνιση   τους   οι   Κουδουνάτοι  που φοράνε κάπα με κουκούλα και τρέχουν στους δρόμους του χωρίου σείοντας τα κουδουνάκια με κραυγές και λαλαγμούς.

Την Καθαρά Δευτέρα κυρίως στα χωριά του Λιβανιού ντύνονται φουστανελάτοι ή κορδελάτοι με χρωματιστές κορδέλες και φλουριά, σχηματίζουν ομάδες και χορεύουν στις πλατείες.

 

Πρωτομαγιά: Την Πρωτομαγιά συνηθίζεται να πηγαίνει ο κόσμος στις γειτονικές εξοχές και να μαζεύει λουλούδια. Με τα λουλούδια αυτά φτιάχνουν στεφάνι, τον λεγόμενο “Μάη”, που κρεμάνε στις πόρτες των σπιτιών.

Κλήδονας: Το βράδυ στις 23 Ιούνη, στα χωριά ανάβουν τις φωτιές του Αϊ Γιάννη όπου καίνε τα στεφάνια του Μάη. Οι νέοι και τα παιδιά πηδούν τη φωτιά, τρεις φορές ο καθένας. Το γλέντι συνεχίζεται με τραγούδια και χορούς.

σοκάκια

Ποια προϊόντα  παράγουν και τι μπορούμε να αγοράσουμε: Η Νάξος από τα  αρχαία  χρόνια  παρήγαγε  εξαιρετικά  κρασιά, βοδινό  κρέας  και  κατσίκες, γάλα, διάσημα  τυριά  παράδειγμα, γραβιέρα, ξυνότυρο, μυτζήθρα, ανθότυρο και κεφαλοτύρι. Περίφημο  λικέρ, κίτρο και  πατάτες.

 

 

Πού θα μείνετε:

Για διαμονή στη Νάξο μπορείτε να διαλέξετε μέσα από μια μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία  ενοικιαζόμενα  δωμάτια  και  επιπλωμένα  διαμερίσματα. Υπάρχει  επίσης  κάμπινγκ λίγο ποιο μακριά από τη Χώρα. Με τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές  είναι  σίγουρο ότι στη Νάξο δεν θα κουραστείτε να βρείτε το κατάλληλο μέρος διαμονής.

Naxian Collection            ναξος

Naxos Holidays

Sunny Beach Studios

Porto Naxos

Lagos Mare Hotel

Nissaki Beach Hotel

Magic Land

Hotel Grotta

Spiros

Παραλίες

Μην ξεχάσετε να κάνετε βουτιές στην Αγία Άννα, στον Άγιο Προκόπη, στον Άγιο Γεώργιο, στη Μικρή Βίγλα, στον Ορκό, στην Πλάκα, στην Παρθένου.

ναξος1

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Αστυνομικό Τμήμα Χώρας
Τηλ : 22850 22100 – 22850 23280 – 22850 23801 fax 22850 22100

Αστυνομικό Τμήμα Φιλοτίου
Τηλ : 22850 31224 fax 22850 32222

Λιμεναρχείο
Τηλ : 22850 22300 fax 22850 24549

Πυροσβεστική
Τηλ : 22850 32199 fax 22850 32899

Aεροδρόμιο Νάξου
Τηλ : 2285023292 – 2285024816 fax : 2285024816

Κέντρο Υγείας Χώρας
Τηλ : 22850 23333 2285023676

 

 

                                                                                                                                                                                 Δανάη Π. – Μάιρα Β.

 

 

 

Η ιδιαίτερη Φολέγαδρος

 

Πώς να φτάσετε; Πάρτε το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά και ελάτε.

folegandros new

 

Ιστορία: Η Φολέγανδρος, πήρε το όνομα της, από τον Φολέγανδρο, γιο του Μίνωα. Κατά την Ενετοκρατία το επίσημο όνομα της ήταν ‘Πολύκανδρος’.

Μετά την άλωση της Κων/πόλεως από τους Φράγκους το 1204 και την κυριαρχία των Ενετών στο Αιγαίο τη διεκδικούν κυρίως  οι Φράγκοι και οι Τούρκοι, οι οποίοι με την βοήθεια της Γαλλίας κυριαρχούν νησί οριστικά πλέον το 1617.

 

Έθιμα: Το Πάσχα, ανεβαίνουν στις κούνιες γυναίκες και τις κουνάνε οι άντρες τους.

Προϊόντα: Η Φολέγανδρος παράγει την καλύτερη κάπαρη και ένα είδος ζυμαρικού που το ονομάζουν ‘ΜΑΤΣΑΤΑ’.

folegandros3

Πού να μείνετε; Υπάρχουν ξενοδοχεία όπως το Chora Resort και το Vardia Bay, Νότος, Kifines suites,Καλλίστη,  Αria boutique

Πού να κάνετε μπάνιο; Υπάρχουν πολλές παραλίες όπως τα Χοχλίδια, η Αγκάλη  και τα Φυρά.

φολεγ

 

    Πού να φάτε; Στη Χώρα, υπάρχουν πολλά εστιατόρια όπως ο Κρητικός, το        Ασύγκριτο, η Πιάτσα και η Μέλισσα.

 

 

 

folegandros1Χρήσιμα τηλέφωνα:

Δήμος Φολεγάνδρου  2286041285

ΚΕΠ Δήμου Φολεγάνδρου  2286027180

Κωδικός κλήσης: 22860
Λιμεναρχείο : 22860 41530

Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο    2286041222

Λιμενικός Σταθμός     2286041530

Αστυνομικός Σταθμός     2286041249

Ταξί ( ένα μόνο)   6944693957

Κτελ( Δυο λεωφορεία)   6944906158

Ταχυδρομείο – Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο   2286041299

 

 

                                                                                                                                                                                               Άγγελος Λ.  

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top