Το Πάσχα ίσως να είναι η αγαπημένη γιορτή του Έλληνα, σουβλίζουμε το αρνί, φτιάχνουμε κοκορέτσι βάφουμε τα αυγά μας κόκκινα και το ρίχνουμε στον παραδοσιακό χορό. Έχετε αναρωτηθεί όμως τι γίνεται σε άλλες χώρες το Πάσχα; Αν και είναι μια γιορτή του χριστιανισμού πολλά από τα έθιμα που υπάρχουν έχουν σκοπό να καλωσορίσουν την άνοιξη και να διώξουν την κακοτυχία. Κάποια άλλα δεν έχουν σχέση ούτε με την άνοιξη ούτε με τον χριστιανισμό. Το μόνο είναι πως είναι παράξενα.
- Στη μεσαιωνική πόλη Βέργκες της Ισπανίας, τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται ένα από τα πιο περίεργα έθιμα. Είναι ο λεγόμενος χορός του θανάτου. Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης ξεκινάει μια παρέλαση. Ξεκινάει μια παρέλαση όπου οι συμμετέχοντες ντύνονται με στολές Ρωμαίων στρατιωτών. Στο τέλος της παρέλασης εμφανίζονται κάποιοι που είναι ντυμένοι σκελετοί με ολόσωμες ζωγραφισμένες φόρμες και κρανία στο κεφάλι. Τα μεσάνυχτα ξεκινάει από τους σκελετούς ένα τελετουργικό χορού το οποίο αναπαριστά τη διαδικασία της Σταύρωσης στην οποία συμμετέχουν συνολικά δέκα άτομα. Πέντε σκελετοί χορεύουν υπό τους ήχους ενός τυμπάνου και σχηματίζουν τη μορφή ενός σταυρού. Δύο άτομα ξεκινούν το χορό ένας κρατώντας ένα δρεπάνι που αναγράφει “Ο θάνατος δε συγχωράει κανέναν” κι ο άλλος κρατώντας μια μαύρη σημαία που αναγράφει “Η ζωή μπορεί να είναι μικρή’. Μετά εμφανίζονται τρία παιδιά και άλλοι δύο σκελετοί που κρατούν ένα πιάτο με στάχτες. Κι ένας τρίτος χορευτής με ένα παλιό ρολόι χωρίς δείχτες. Αυτοί συνοδεύονται από τέσσερις ακόμα σκελετούς με δάδες.
- Ένα έθιμο που συναντάμε κυρίως στην Ευρώπη, πιο συχνά στη Γερμανία και στη Βρετανία είναι η κύλιση των βρασμένων αυγών στην κατηφόρα ενός λόφου. Συμβολίζει το βράχο που κύλισε και σφράγισε τον τάφο του Χριστού. Κι αυτό το έθιμο πέρασε στις ΗΠΑ όπου βρήκε μεγάλη απήχηση τέτοια ώστε το 1814 την υιοθέτησε η σύζυγος του προέδρου Τζέιμς Μάντισον ως μια μεγάλη παιδική γιορτή. Από τότε η γιορτή έχει γίνει θεσμός για τον Λευκό Οίκο που τη Δευτέρα του Πάσχα ανοίγει τις πύλες του και χιλιάδες οικογένειες με τα παιδιά τους μπαίνουν στους κήπους και διαγωνίζονται στην κύλιση των αυγών με τα παιδάκια να κρατάνε ένα ξύλινο κουτάλι και να σπρώχνουν το αυγό τους σε μια διαδρομή. Στη γιορτή συμμετέχουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και διάφοροι αξιωματούχοι οι οποίοι διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά και μοιράζουν γλυκά σε μια εκδήλωση που κρατά πολλές ώρες.
- Οι Ελβετοί στην πόλη Νιόν μετατρέπουν τα σιντριβάνια και τις βρύσες τους σε πασχαλινά πηγάδια στολίζοντάς τα με χρωματιστές κορδέλες, διακοσμημένα αυγά και λουλούδια. Αυτή η γιορτή του νερού είναι επίσης μια γιορτή για τη νέα ζωή και προέρχεται από μια παλιά Γερμανική παράδοση του εορτασμού της τήξης των χιονιών και της επιστροφής του νερού στις βρύσες. Η παράδοση γίνεται για να τιμήσουν το σύμβολο του νερού και τη σημασία του στις ξηρές περιοχές των Άλπεων.
- Αν είσαι κοπέλα και βρεθείς στην Πολωνία τη Δευτέρα του Πάσχα καλό θα ήταν να κρατάς μια ομπρέλα ή ένα αδιάβροχο. Κι αυτό εξαιτίας ενός εθίμου που έχει τις ρίζες του στο βάπτισμα ενός Πολωνού πρίγκιπα το 966 μ.Χ. Τη Δευτέρα του Πάσχα τα αγόρια προσπαθούν να βρέξουν τα κορίτσια με κουβάδες νερού, νεροπίστολα ή οτιδήποτε άλλο. Ο θρύλος λέει ότι τα κορίτσια που έχουν βραχεί περισσότερο θα παντρευτούν μέσα στο έτος.
- Στις Βερμούδες τη Μεγάλη Παρασκευή οι ντόπιοι πετάνε χαρταετό, τρώνε κέικ από μπακαλιάρο και ζεστά ψωμάκια σε σχήμα σταυρού. Η ιστορία λέει ότι ένας δάσκαλος χρειαζόταν ένα απλό αλλά διαρκές σύμβολο για να βοηθήσει τους μαθητές του να κατανοήσουν την ανάληψη του Ιησού. Έτσι έφτιαξε ένα χαρταετό που το διακόσμησε με την εικόνα του Χριστού και τον πέταξε στον ουρανό. Έκτοτε τηρείται πιστά κάθε χρονιά.
- Κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα οι Νορβηγοί αγοράζουν αστυνομικά μυθιστορήματα. Η συγκεκριμένη συνήθεια ξεκίνησε το 1923 όταν μια εφημερίδα πρόβαλε στο εξώφυλλό της μια διαφήμιση ενός αστυνομικού μυθιστορήματος με τέτοιο τρόπο που έπεισε τον κόσμο ότι επρόκειτο για αληθινή είδηση. Από τότε κάθε Πάσχα οι περισσότεροι διαβάζουν τρομακτικά βιβλία με εγκλήματα και ανατριχιαστικές ιστορίες. Μέχρι και στις συσκευασίες του γάλακτος υπάρχουν τέτοιες ιστορίες την περίοδο του Πάσχα.
- Ένα από τα διασημότερα πασχαλινά έθιμα ακολουθεί κάθε χρόνο σε μια πόλης της νοτιοδυτικής Γαλλίας τη Δευτέρα του Πάσχα. Πρόκειται για την παρασκευή μιας γιγάντιας ομελέτα στην κεντρική πλατεία για την οποία χρησιμοποιούνται 4.500 αυγά. Πέρα από την παράδοση στόχος της είναι τα ταΐσει πάνω από 1000 άτομα. Το έθιμο ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια όταν ο Ναπολέων με το στρατό του σταμάτησε σε μια πόλη εκεί κοντά κι έφαγε ομελέτα. Η ομελέτα άρεσε τόσο πολύ στον Ναπολέων που διέταξε στους κατοίκους της πόλης να μαζέψουν τα αυγά τους και να φτιάξουν μια τεράστια ομελέτα για το στρατό του για την επόμενη μέρα.
- Στη Φλωρεντία την Κυριακή του Πάσχα γιορτάζουν μια παλιά παράδοση 250 χρόνων γνωστή ως έκρηξη της άμαξας. Πρόκειται για μια άμαξα γεμάτη πυροτεχνήματα που οδηγείται στους δρόμους της πόλης από ανθρώπους με πολύχρωμα κοστούμια του 15ου αιώνα. Όταν η άμαξα φτάνει μπροστά στο Ντουόμο ο επίσκοπος ανάβει με το άγιο φως μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού, η οποία ξεκινάει από την Αγία Τράπεζα και φτάνει στην άμαξα ανατινάζοντάς την και πλημμυρίζοντας με φως την πλατεία.
Πηγή: Τα καλύτερα top10