Κίνδυνοι στο διαδίκτυο

 

Το διαδίκτυο είναι ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων που, αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να γίνει πηγή διάφορων κινδύνων, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Φυσικά και τα πλεονεκτήματα που έχει το διαδίκτυο καθώς και οι υπηρεσίες που έχει να μας προσφέρει είναι αμέτρητες, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, που παραμονεύουν. Η πρωτόγνωρη ελευθερία που αποκτάμε με το διαδίκτυο, η οποία δεν υφίσταται στην πραγματική ζωή, μας ωθεί να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο λανθασμένα, μην μπορώντας να αποφύγουμε τους κινδύνους που κρύβονται.

Αρχικά, ο εθισμός είναι το πρώτο ίσως στην λίστα των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουμε με την χρήση του διαδικτύου. Ο εθισμός αυτός μπορεί να προκύψει από την πολύωρη ενασχόληση των ατόμων με το διαδίκτυο, ιδίως των νέων. Συνήθως είναι συνέπεια της υπερβολικής ενασχόλησης με δραστηριότητες όπως τα παιχνίδια, τα δωμάτια συζητήσεων, ο ηλεκτρονικός τζόγος κ.α.

Η διαδικτυακή παρενόχληση γνωστή ως cyber bulling είναι η παρενόχληση παιδιών και εφήβων από συνομήλικούς τους ή και όχι μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ιδιαίτερα στην χώρα μας ο εκφοβισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Οι μορφές της διαδικτυακής παρενόχλησης είναι από επαναλαμβανόμενη αποστολή μηνυμάτων μέχρι και είσοδος σε προσωπικούς λογαριασμούς ή και αποστολή απειλητικών μηνυμάτων. Οι λόγοι μιας τέτοιας πράξης εντοπίζονται  κυρίως στην χαμηλή αυτοεκτίμηση τόσο του θύτη όσο και του θύματος καθώς και στην επιθυμία αποδοχής και αναγνώρισης από τον κοινωνικό περίγυρο, ενώ τις περισσότερες φορές παρατηρείται έλλειψη επίγνωσης και συνείδησης των συνεπειών των συγκεκριμένων πράξεων από την μεριά του θύτη.

Ακόμα ένα φρικτό φαινόμενο στο διαδίκτυο είναι η σεξουαλική παρενόχληση. Τα περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί δεν είναι ολιγάριθμα.   Αντιθέτως, πρόκειται για μια τραγική πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες άνδρες, γυναίκες, έφηβοι αλλά και παιδιά σε όλον τον κόσμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις άτομα με ψεύτικη ταυτότητα προσεγγίζουν παιδιά και τα παρασύρουν λέγοντας τους ψέματα για την ταυτότητά τους, την ηλικία τους, τα χόμπι και τις ασχολίες τους. Μάλιστα πολλές φορές τέτοιου είδους παρενόχληση οδηγεί και σε φυσική σεξουαλική παρενόχληση του θύματος.

Το διαδίκτυο πέρα από τη δυνατότητα ταχύτατης ενημέρωσης, αποτελεί ταυτόχρονα πηγή ανακριβών πληροφοριών και κατασκευής γεγονότων από άτομα που εξυπηρετούν πολιτικά ή άλλα συμφέροντα, τα οποία αποσκοπούν στην παραπληροφόρηση των πολιτών, επιδιώκοντας να περιορίσουν την σκέψη τους και να τους ελέγξουν.

Σύμφωνα με έρευνες, εκατομμύρια άτομα καθημερινά αφιερώνουν πολύ χρόνο παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία πολλές φορές είναι βίαια. Η κατηγορία βολών θεωρείται η πλέον βίαιη κατηγορία παιχνιδιών και έχει κατακριθεί ιδιαίτερα για τα κακά πρότυπα και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει σε νεαρά άτομα. Στην ουσία το παιχνίδι περνάει το μήνυμα ότι για να εξουδετερώσουμε τους αντιπάλους μας, πρέπει να τους σκοτώσουμε. Ωστόσο πολλά παιδιά χρησιμοποιούν αυτή την τακτική και στο σχολείο σε περίπτωση διαφωνίας ή τσακωμού με κάποιον φίλο τους. Προκειμένου να υπερισχύσει η γνώμη τους, καταφεύγουν στην βία.

Με την αύξηση της έκθεσής μας στο διαδίκτυο, έχει παρατηρηθεί και ραγδαία αύξηση στα προβλήματα υγείας. Πέρα από τις διαταραχές στην όραση και τις υποψίες για ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της πολύωρης έκθεσης σε ακτινοβολία, εκείνοι που κάθονται για ώρες μπροστά στον υπολογιστή χωρίς διαλείμματα μπορεί να προσβληθούν από διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις.

Αν αναλογιστούμε ακόμα μερικούς πιθανούς κινδύνους στο διαδίκτυο, θα καταλάβουμε ότι είναι αδύνατο να τους καταγράψουμε όλους μαζί. Επομένως, με βάση όλα τα παραπάνω, το τελικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς είναι ότι η ασφάλεια στο διαδίκτυο γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή που η έκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας οι γονείς να αναλάβουν δράση και να συμβουλευθούν κάποιον ειδικό σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποια απότομη αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιού, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να είμαστε όλοι σωστά ενημερωμένοι για τους κινδύνους αλλά και για τις συνέπειές τους, με δική μας πρωτοβουλία αλλά και προσωπική ευθύνη.

                                                                                                 Μηλολιδάκη Ελένη Γ1

                                                                                                 Τρουλάκη Ειρήνη Γ2

 

 

Πηγές: https://internetsafety.pi.ac.cy/kids-physical-ailments/

https://ereunitis.gr/neoi-kai-diadiktuo-oi-kindunoi-pou-paramoneuoun/

saferinternet4kids.gr

 

βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=Vfd618cK5Uc

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης