Οι διαδικτυακές φιλίες έχουν τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής φιλίας;

Με αφορμή  την επικοινωνία που αναπτύσσουν οι νέοι άνθρωποι στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για τις φιλίες που δημιουργούνται μέσω διαδικτύου και για το αν αυτές έχουν τα χαρακτηριστικά μιας αληθινής φιλίας.

Πολλοί νέοι στην εποχή μας  χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσουν με συνομήλικους τους και να δημιουργήσουν φιλίες . Οι φιλίες αυτές είναι επιφανειακές και βραχύβιες . Η αληθινή φιλία οικοδομείται μέσα από την αυθόρμητη και άμεση επαφή. Με έναν φίλο μοιραζόμαστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τα προβλήματα μας. Επίσης  ζούμε προσωπικές στιγμές, αποκτάμε εμπειρίες και  περνάμε όμορφα τον  χρόνο μας. Επιπλέον σε μία αληθινή φιλία κυριαρχεί η αγάπη, η  αφοσίωση  και ο αλληλοσεβασμός. Τέλος μέσω της φιλίας  γνωρίζουμε  καλύτερα τον εαυτό μας.  Η καλοπροαίρετη κριτική του φίλου, η  ειλικρίνειά του, ο διαφορετικός  τρόπος με τον οποίο βλέπει τα πράγματα  βοηθούν τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει τις αρετές αλλά και  τις αδυναμίες του και να προσπαθήσει να βελτιωθεί. Αποκτά αυτογνωσία και  βελτιώνει την προσωπικότητα του.

Όλα αυτά δεν μπορούν να υπάρξουν σε φιλίες από το διαδίκτυο οι οποίες είναι νόθες και εύθραυστες.  Επίσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια βαθιά γνωριμία μέσω του κυβερνοχώρου ανάμεσα σε 50 -100  άτομα. Κανένας δεν μπορεί να είναι αφοσιωμένος σε τόσους ανθρώπους ταυτόχρονα. Όλοι αυτοί είναι απλοί γνωστοί και όχι φίλοι. Ακόμη, οι διαδικτυακές σχέσεις δεν στηρίζονται πάντα στην ειλικρίνεια, καθώς κάποιος μπορεί να παρουσιάσει ψεύτικο προφίλ και στοιχεία προκειμένου να γίνει αποδεκτός. Γνήσια φιλία όμως δεν  μπορεί να αναπτυχθεί εκεί όπου υπάρχει ψέμα και το άτομο  αγνοεί την πραγματική ταυτότητα  και τον αληθινό χαρακτήρα του άλλου.

Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν τα ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να ανοίγουν δρόμους επικοινωνίας μεταξύ των νέων, αλλά δεν μπορούν να δημιουργήσουν μεταξύ τους αληθινούς δεσμούς φιλίας.

Αριστείδης Λεβεντάκης Β2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης