Η τεχνολογία συναντά την μαγεία των μουσείων

Ο ψηφιακός μας κόσμος καθημερινά εξελίσσεται βοηθώντας τους ανθρώπους με τις πολλές λειτουργιές του. Οι δυνατότητες που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας στο ψηφιακό περιβάλλον είναι τεράστιες. Facebook, twitter, instagram, βιντεοκλήσεις, chatting, skype, εξ αποστάσεως μάθηση, ασύγχρονη εκπαίδευση, e-learning, e-commerce, e-presence, e-marketing και τόσα άλλα εργαλεία και διαδικασίες εισχωρούν καθημερινά στον βιόκοσμό μας, ενώνοντας διαδικτυακά τις ζωές των ανθρώπων με αμέτρητους τρόπους. Έτσι και τα μουσεία, ανταποκρινόμενα με εντυπωσιακό τρόπο στις συνθήκες της ψηφιακής εποχής, κάνουν δυναμική είσοδο στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και ανοίγουν νέους δρόμους επικοινωνίας με το κοινό.

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε το Ψηφιακό Μουσείο της Ακρόπολης που, για πρώτη φορά σε ελληνικό μουσειακό ιστότοπο, προβάλλει το σύνολο των εκθεμάτων του. Τα 2.156 έργα που παρουσιάζει σήμερα το site https://www.theacropolismuseum.gr  , στα οποία θα προστεθούν σταδιακά και αυτά που φυλάσσονται στις αποθήκες του μουσείου, συνοδεύονται από εκτενείς περιγραφές, διαδραστικό γλωσσάρι, βιβλιογραφία, φωτογραφίες, σχέδια και  βίντεο. Ο ιστοχώρος είναι συνδεδεμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διατίθεται στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ προσφέρει πληροφορίες για την οργάνωση της επίσκεψης σε τέσσερις επιπλέον γλώσσες. Διαθέτει πολλαπλά εργαλεία αναζήτησης και κατάλληλο σχεδιασμό, ώστε να προσαρμόζεται δυναμικά σε όλες τις συσκευές. Επίσης εξασφαλίζει την πρόσβαση στους επισκέπτες με αχρωματοψία και είναι φιλικός σε άτομα με μειωμένη όραση.

 Σήμερα λοιπόν, με την βοήθεια της τεχνολογίας, μπορείς από το σπίτι σου να επισκεφτείς το Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και όλα τα σημαντικά μουσεία του κόσμου. Κάποια απ’ αυτά που προσφέρουν δωρεάν ψηφιακή ξενάγηση είναι: τo Museum of Modern Art   (Νέα Υόρκη), το Musee d’Orsay  (Παρίσι), το  J. Paul Getty  Museum (Λος Άντζελες) και πολλά άλλα. Ετοιμάσου λοιπόν να βρεθείς με ένα κλικ σε μερικά από τα πιο διάσημα μουσεία.

Από το trikalaola.gr

Από το trikalaola.gr

                                     

                                                   Ειρήνη  Μπεϊνά Α2                                                             

 

Πηγές: https://www.kathimerini.gr/culture/561217558/enas-neos-archaios-psifiakos-kosmos/

https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/psifiako-moyseio-akropolis-enas-neos-kosmos-me-poroys-toy-espa-2014-2020/

https://www.thessalonikiartsandculture.gr/kosmos/art-salad/14-diasima-moyseia-prosferoyn-dorean-eikoniki-xenagisi/

https://slpress.gr/politismos/psifiakos-kosmos-kai-pragmatiki-zoi/

 

                                                                       

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης