“Κυβερνο – Δειλία”

     Στα μέσα του Δεκέμβρη δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορίες εναντίον του Σ. Π. από πρώην σύντροφό του, ότι κοινοποίησε άκρως ιδιωτικές στιγμές τους σε προσωπική του ιστοσελίδα. Ο Σ.Π. είναι παρουσιαστής  δημοφιλούς σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής. Οι κατηγορίες αυτές στη συνέχεια επαληθεύτηκαν και έτσι ακολούθησε ένα κύμα διαμαρτυριών και σχολίων, μέσα από το οποίο εμφανίστηκαν κι άλλες πρώην σύντροφοί του, που τον κατηγόρησαν και αυτές για παρόμοιες πράξεις. Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στη σύλληψη του παρουσιαστή και στην παραπομπή του στη δικαιοσύνη.

     Σήμερα, η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο και αναγκαίο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Μέσα σε αυτή τη συνεχή ψηφιοποίηση ορισμένες φορές ούτε η ίδια μας η ζωή μπορεί να ξεφύγει από αυτόν τον τυφώνα της υπερ-σύνδεσης που σαρώνει όλο τον πλανήτη. Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την υπερ-σύνδεση ως μέσο διασκέδασης, άλλοι ως εργαλείο, άλλοι ως μέσο επικοινωνίας, όμως υπάρχουν και άλλοι που τη  χρησιμοποιούν με κακόβουλες προθέσεις, έχοντας δόλιους σκοπούς(εκδίκηση, έκθεση προσωπικών δεδομένων άλλων ατόμων, revenge porn κτλ). Η υπόθεση του Σ.Π. αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ομάδας ανθρώπων.

    Η πράξη αυτή του Σ.Π. αποτελεί την επιτομή της θρασυδειλίας. Είναι μια πράξη αποτρόπαια, εγκληματική, ανήθικη που προσβάλλει την προσωπικότητα των πρώην συντρόφων του αλλά και τη δική του. Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταδικάζονται και να τιμωρούνται. Η ιδιωτική ζωή κάθε ατόμου αφορά μόνο το ίδιο και πρέπει να γίνεται σεβαστή, εφόσον δεν ενοχλεί τους άλλους. Τα θύματα όχι μόνο τραυματίστηκαν ψυχολογικά, αλλά επίσης στιγματίστηκαν και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις συναναστροφές με τον κοινωνικό τους περίγυρο.

    Δυστυχώς, σε τέτοιου είδους εγκλήματα υπάρχουν κάποιοι που δεν πιστεύουν τα θύματα και τους επιρρίπτουν ευθύνες για ό,τι τους συνέβη, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευθύνη του θύτη και αγνοώντας την τραυματική εμπειρία του θύματος. Εκτός από αυτούς, στην περίπτωση του Σ.Π., υπήρξαν επίσης και πολλοί άλλοι που πίστεψαν και υποστήριξαν την κοπέλα, απαιτώντας τη δικαίωσή της. Γενικά, η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μιλάει περισσότερο και πιο ανοικτά για τέτοια θέματα. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κοπέλα μίλησε δημόσια γι’ αυτό που της συνέβη δείχνει μεγάλο θάρρος και παρακίνησε κι άλλα θύματα τέτοιων πράξεων να μιλήσουν κι εκείνα δημόσια. Επίσης, η τιμωρία του θύτη μπορεί να αποτρέψει άλλα άτομα από το να προβούν σε τέτοιες πράξεις στο διαδίκτυο.

     Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν τη γρήγορη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Όμως, υπάρχει και μια άλλη πλευρά τους, όπως δείχνει η υπόθεση Σ.Π. Μέσω του διαδικτύου μπορεί κανείς ταχύτατα να δημοσιοποιήσει οτιδήποτε, χωρίς κανένα σχεδόν περιορισμό. Έτσι, οι χρήστες του καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιούν και να σέβονται τους συμπολίτες τους, ειδικά οι έφηβοι, που λόγω της απροσεξίας και της αφέλειάς τους συχνά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

                                                                                       Ροζαλίνη Γεωργίου Γ4  

                                                                                    Αλέξανδρος Ζάχαρης Γ4                                                                                                                                     

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης