Τα αδέσποτα ζώα

Η φωτογραφία από το https://rpn.gr/dimos-marathonos-prosklisi-prosfora-gia-promitheia-zootrofon-gia/

      Τα αδέσποτα στους δρόμους της πόλης μας ολοένα και αυξάνονται. Μάλιστα, τα συναντάμε τόσο συχνά που προσωπικά θα μου φαινόταν περίεργη μία βόλτα στην περιοχή μου χωρίς να δω μία γάτα να ψάχνει φαγητό στα σκουπίδια.

Μερικές φορές είναι το γάβγισμα ενός σκύλου ή το ανατριχιαστικό κλάμα μιας γάτας που τραβά την προσοχή μας αλλά, επειδή δεν κάνει καμία διαφορά στη ζωή μας, το ξεχνάμε την επόμενη στιγμή. Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι εμείς, ως άνθρωποι, έχουμε ευθύνη να βοηθάμε, να φροντίζουμε και να δίνουμε προσοχή στα πλάσματα που πολλές φορές εξαρτώνται από εμάς.

Όταν ένα άτομο αναλαμβάνει να φροντίζει μια γάτα ή έναν σκύλο, η ευθύνη περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι το κατοικίδιο ζώο του δεν απομακρύνεται από το σπίτι του. Συνήθως ο λόγος για την ύπαρξη αδέσποτων ζώων είναι η αποτυχία ορισμένων ανθρώπων να φροντίσουν σωστά το κατοικίδιό τους.

Οι άνθρωποι συχνά φοβούνται τα αδέσποτα ζώα, επειδή πιστεύουν ότι είναι φορείς ασθενειών που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία τους. Τα αδέσποτα ζώα δίνουν την εντύπωση ότι είναι άρρωστα, γιατί συχνά είναι πολύ βρώμικα και απεριποίητα. Αυτός ο φόβος του αδέσποτου ζώου ενθαρρύνει τη δίωξή του. Η σκληρότητα προς τα αδέσποτα ζώα είναι αρκετά συχνή. Πολύ συχνά  κακοποιούνται, ζουν σε κατάσταση υποσιτισμού και εμπλέκονται σε πολλά ατυχήματα.

Στο εξωτερικό έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες για να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα αυτό, καθιερώνοντας οργανώσεις όπως η Animal Aid Unlimited, η Best Friends Save Them All κ.α. που διαμορφώνουν προγράμματα για την καταπολέμηση του προβλήματος. Στην χώρα μας όμως ελάχιστες προσπαθειες έχουν γίνει με αποτέλεσμα τα αδέσποτα ζώα να αυξάνονται συνεχώς.

Σήμερα σε πολλές χώρες υπάρχει ένα κίνημα για την υιοθέτηση διασωθέντων ζώων αντί της υποστήριξης της υπερβολικής εκτροφής και της κακομεταχείρισης σκύλων και γατών από εκτροφείς. Η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου ζώου που έχει εγκαταλειφθεί ή παραδοθεί από ιδιοκτήτες που δεν το θέλουν ή δεν μπορούν να το φροντίσουν πια αυξάνεται σε δημοτικότητα.  Ένα πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια είναι το Trap, Neuter, Release. Με το ΤΝR  οι άγριες γάτες παγιδεύονται, στειρώνονται και στη συνέχεια απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Αντί να μειώνουν άμεσα τους αριθμούς μέσω της αφαίρεσης, οι επαγγελματίες του TNR ελπίζουν να μειώσουν αργά τους πληθυσμούς με την πάροδο του χρόνου.

Δεν πρέπει να αγνοούμε  αυτά τα αθώα πλάσματα, γιατί η άγνοιά μας τα κάνει θύματα της πείνας, των ασθενειών και της ανθρώπινης σκληρότητας. Σίγουρα, τα αδέσποτα ζώα δημιουργούν ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να καταπολεμηθεί από την μία μέρα στην άλλη, αλλά με παραπάνω προσπάθεια πολλές ζωές θα μπορούσαν να σωθούν.

 

Ισμήνη Πλευράκη Γ6

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης