Ο άνθρωπος έχει τη θέληση και τη δύναμη να μην εγκαταλείπει τους στόχους του και τα όνειρά του και να επιμένει παρά τις δυσκολίες της ζωής. Αυτό το μήνυμα μάς έδωσε ο «Πρωτέας» κατά την επίσκεψή μας στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας. Μοναδική εμπειρία για μας, αφού γνωρίσαμε από κοντά τα παραολυμπιακά αθλήματα, δοκιμάσαμε τις επιδόσεις μας και μάθαμε την αξία του «ευ αγωνίζεσθαι». Οι Παραολυμπιακοί αγώνες είναι οι ισοδύναμοι Oλυμπιακοί αγώνες για τους αθλητές με κινητικές, οπτικές και διανοητικές αναπηρίες. Είναι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός για τους αθλητές με ειδικές ανάγκες.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Πατέρας των Παραολυμπιακών Αγώνων θεωρείται ο βρετανός Νευροχειρούργoς Σερ Λούντβιχ Γκούτµαν, ο οποίος από το 1944, στο Κέντρο Αποκατάστασης για άτοµα µε τραυµατισµούς νωτιαίου µυελού του Στόουκ Μάντεβιλ , εισήγαγε ένα πρόγραμμα αθλητικής θεραπευτικής αγωγής για άτομα με αναπηρίες, αντιμετωπίζοντας κυρίως τα προβλήματα των τραυματιών του πολέµου. Τον Ιούλιο του 1948 οργανώθηκαν από τον Σερ Λούντβιχ Γκούτµαν οι πρώτοι αγώνες για αθλητές µε κινητικά προβλήµατα, που πραγµατοποιήθηκαν στον κήπο του νοσοκοµείου του Στόουκ Μάντεβιλ στην Αγγλία. Συµµετείχαν βετεράνοι του Β” Παγκοσµίου πολέµου, οι οποίοι είχαν υποστεί σοβαρό πρόβληµα στην σπονδυλική στήλη. Ήταν η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές µε αµαξίδιο (συµµετείχαν 16 αθλητές µε αναπηρικά αµαξίδια), που αγωνίστηκαν στο άθληµα της τοξοβολίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα,το 1952,οι αγώνες επαναλήφθηκαν, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά μιας μικρής ομάδας αθλητών από την Ολλανδία. Τότε γεννήθηκε η ιδέα για ένα διεθνές κίνηµα, γνωστό ως Παραολυµπιακό Κίνηµα. Οι πρώτοι επίσημοι Παραολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1960 στην Ρώμη, αμέσως μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη συμμετοχή Ελλήνων αθλητών σε Παραολυμπιακούς ήταν το 1976 στο Τορόντο του Καναδά. Το 1980 στους Παραολυμπιακούς αγώνες που διεξήχθησαν στην Ολλανδία, η Ελλάδα κατακτά τo πρώτο μετάλλιο με τον Γιώργο Μουζάκη στον στίβο. Το 2004, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής ομάδα, με 137 αθλητές, κερδίζοντας 20 μετάλλια. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου(2008) ήταν και οι πιο επιτυχημένοι για την Ελλάδα ως τώρα. Συμμετέχοντας σε έντεκα αθλήματα οι 53 αθλητές και οι 16 αθλήτριες της εθνικής ομάδας κατάφεραν να κατακτήσουν 24 μετάλλια.
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Η ονομασία Παραολυμπιακοί (Paralympics) που δόθηκε στις αθλητικές αυτές διοργανώσεις προέρχεται από τις λέξεις «παρά», δηλαδή πλησίον, παράλληλα, και «Ολυμπιακοί».
ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΕΙΝΑΙ:
-
η προώθηση και εδραίωση των φυσικών και κινητικών δεξιοτήτων
-
η παροχή ευκαιριών σε άτοµα µε αναπηρία να συναγωνιστούν σε ένα υψηλότερο επίπεδο αγωνίσµατος
-
να φέρουν κάθε 4 χρόνια µαζί, όλους τους αθλητές του κόσµου µε αναπηρία
-
να επεκτείνουν τους Παραολυµπιακούς κανόνες σε παγκόσµιο επίπεδο
ΣΥΝΘΗΜΑ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Το σύνθημα της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής είναι «mind- body- spirit» (Ψυχή, Σώµα, Πνεύµα) και πρωτοπαρουσιάστηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ στην Κορέα το 1988.
ΕΜΒΛΗΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΕΜΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Αποτελείται από τρεις σταγόνες (Τάε-Γουκς), µία πράσινη, µία κόκκινη και µία µπλε. Τα τρία Τάε-Γουκς συμβολίζουν τα σημαντικότερα συστατικά της ανθρώπινης ύπαρξης: την Ψυχή, το Σώµα, το Πνεύµα (Mind – Body – Spirit), αντίστοιχο µε το σύνθηµα των Ολυµπιακών Αγώνων που είναι το Citius, Altius, Fortius (πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά).
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
Το Μάρτιο του 1996, ο Γάλλος Τιερί Νταρνί συνέθεσε τον Παραολυµπιακό Ύµνο. Η πρωτότυπη έκδοση ήταν για ορχήστρα, χωρίς στίχους. Ο Αυστραλός τραγουδιστής Γκράχαµ Κόνορς προσέθεσε στίχους στον Ύµνο και τους παραχώρησε στη ∆ιεθνή Παραολυµπιακή Επιτροπή, η οποία και τους υιοθέτησε τον Οκτώβριο του 2001. Στην τελετή έναρξης των Παραολυµπιακών Αγώνων εκφωνείται, εκ µέρους όλων, από έναν αθλητή µε αναπηρία της διοργανώτριας χώρας, ο Παραολυµπιακός Όρκος.
ΜΑΣΚΟΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Ο Φοίβος και η Αθηνά ήταν οι επίσημες μασκότ των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Οι μασκότ πήραν το όνομά τους από τους Έλληνες θεούς Απόλλωνα και Αθηνά, με τον πρώτο να λέγεται και Φοίβος. Η δημιουργία τους εμπνεύστηκε από μια αρχαία ελληνική κούκλα.
ΜΑΣΚΟΤ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Ο Πρωτέας ήταν η επίσημη μασκότ των Θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, που διεξήχθησαν στην Αθήνα. Είναι ένας ιππόκαμπος, που έχει πάρει το όνομά του από την αρχαία θεότητα της θάλασσας. Το όνομά του εμπεριέχει την έννοια της πρωτιάς – την τελική επιδίωξη των Παραολυμπιακών Αγώνων.