Το Πάσχα είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές των Χριστιανών. Έχει πάρα πολλά έθιμα και παραδόσεις:
Βάψιμο των αβγών
Τη Μεγάλη Εβδομάδα βάφουμε τα αβγά κόκκινα, που συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.
Ο Επιτάφιος
Τη Μεγάλη Παρασκευή, νεαρά κορίτσια, που ονομάζονται «Μυροφόρες», στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν Ψαλμούς, τροπάρια, Αποστολικά κείμενα, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.
Οι Λαμπάδες
Πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι νονοί και οι νονές δίνουν τη λαμπάδα στο βαφτιστήρι τους. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όλοι οι Χριστιανοί πηγαίνουμε στην εκκλησία, γιατί στις 12 τα μεσάνυχτα θα ακουστεί το «Χριστός Ανέστη». Τότε παίρνουμε το Άγιο Φως και οι λαμπάδες φωτίζουν μέσα και έξω από την εκκλησία.
Κέρκυρα – Το έθιμο «Μπότηδες»
Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας. Το έθιμο αυτό υπάρχει στην Κέρκυρα από τα αρχαία χρόνια όπου λέγεται ότι τον Απρίλιο οι Έλληνες γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς. Στους Κερκυραίους πάντως, αρέσει να ξορκίζουν το κακό με τα κανάτια τους.
Φολέγανδρος – Πάσχα με σπίτια ανοιχτά
Στη Φολέγανδρο το Πάσχα είναι μια γιορτή που μοιράζονται απλόχερα οι ντόπιοι με τους επισκέπτες του νησιού τους. Όλα ξεκινούν από την Μεγάλη Παρασκευή. Για τις επόμενες πέντε ημέρες οι ντόπιοι ανοίγουν τα σπίτια τους σε όλο τον κόσμο: πρώτα για να μοιραστούν τους πένθιμους ήχους που συνοδεύουν την περιφορά του Επιταφίου και στη συνέχεια την χαρά της Ανάστασης. Οι νοικοκυρές και οι νοικοκύρηδες του σπιτιού υποδέχεται την πομπή με την εικόνα της Παναγίας, με κρασί, ρακή, γλυκά και κεράσματα για όλους όσοι συνοδεύουν την πομπή.
Χίος – Ρουκετοπόλεμος
Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου. Οι δύο «αντίπαλες» ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας. Το επόμενο πρωί γίνεται καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν στόχο σε κάθε καμπαναριό για να αναδειχθεί ο νικητής. Λίγες μέρες πριν, τα κτίρια των δύο εκκλησιών, αλλά και των γειτονικών σπιτιών καλύπτονται με μεταλλικό πλέγμα προστασίας.