ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «PLANET PHYSICS»

 

           Στις 26 Φεβρουαρίου η ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Μουσείο των Φυσικών Επιστημών «PLANET PHYSICS» στην οδό Πειραιώς, στην περιοχή του Ταύρου. Ήταν μια προγραμματισμένη εκδρομή σε σχέση με το μάθημα των Φυσικών της τάξης μας.

     Φτάσαμε στο μουσείο κατά τις 9:15 το πρωί. Το κτήριο στεγάζεται στο συγκρότημα «Ελληνικός Κόσμος». Αρχικά, όταν μπήκαμε μέσα, καθίσαμε στην καφετέρια να φάμε, να πιούμε ή αν θέλαμε να πάρουμε σουβενίρ. Αφού φάγαμε χωριστήκαμε και το κάθε τμήμα ακολούθησε την ξεναγό του. Ακολουθώντας τον κανονισμό, αφήσαμε τις τσάντες μας και τα μπουφάν μας σε ένα μεταλλικό καλάθι για φύλαξη και κατευθυνθήκαμε προς το εσωτερικό. Ο χώρος ήταν ενιαίος αλλά χωρισμένος σε διαφορετικά τμήματα.

        Στο πρώτο έκθεμα είδαμε πώς δημιουργείται μια δίνη νερού, όταν ανακατέψαμε κυκλικά σε ένα δοχείο μπλε νερό. Παρατηρήσαμε ότι το νερό κατευθύνθηκε προς τις άκρες του δοχείου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κενό στη μέση του.

       Ύστερα πήγαμε προς το δεύτερο έκθεμα, το οποίο έδειχνε πώς φτιάχνεται έναςimageedit_25_7844948103 υδροστρόβιλος. Η ξεναγός μάς έδειξε πως να το κάνουμε και ο καθένας με τη σειρά του γυρνούσε μια πλαστική μανιβέλα, προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν υδροστρόβιλο που έπρεπε να ακουμπήσει στον πάτο του πλαστικού δοχείου.

Στιγμιότυπο οθόνης 2024-05-13 011040       Αμέσως μετά είδαμε το τρίτο έκθεμα, που έδειχνε πώς δημιουργείται ένα τσουνάμι. Μάθαμε πως ένα τσουνάμι προκύπτει μετά από έναν σεισμό που γίνεται υποθαλάσσια. Το ωστικό κύμα προκαλεί τεράστια κύματα που καταλήγουν στις παραθαλάσσιες περιοχές προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Ένα μικρό τσουνάμι δημιουργήσαμε κι εμείς σε ένα αρκετά μεγάλο δοχείο. Έπρεπε να σηκώσουμε έναν μοχλό, ώστε να σπρώξει το νερό σε μια μικρή παραλία. Για να το καταφέρουμε έπρεπε να ανεβάσουμε τον μοχλό κανονικά και να του δώσουμε δύναμη στο κατέβασμα, ώστε να φτιάξουμε το μεγαλύτερο δυνατό κύμα.

Ακολούθησαν και άλλα πειράματα που μας εντυπωσίασαν.

    de370e43cca20b06d1e8051ded1aaa54      PP2015_03_17__044      Στιγμιότυπο οθόνης 2024-05-13 011255

        Παίξαμε νότες σε μια άρπα από λέιζερ, μπήκαμε στο δωμάτιο με τους καθρέφτες, όπου έπρεπε να ανακαλύψουμε την έξοδο, αλλά και στο δωμάτιο με τα λέιζερ, όπου έπρεπε να αποφύγουμε τις πράσινες ακτίνες. Ακόμη, πιασμένοι χέρι χέρι ανάψαμε ένα φωτόσπαθο, ως καλοί αγωγοί της ενέργειας, και αγγίξαμε μια διάφανη γυάλινη σφαίρα με πλάσμα, με τις ακτίνες του να φτάνουν στο χέρι μας.

img_20210625_155100

        Στο τέλος ένας κύριος μας έδειξε διάφορες εφαρμογές των Φυσικών χρησιμοποιώντας μπαλόνια, φακούς λέιζερ, φωτιά, μικροσκόπιο για να δούμε τη σύσταση του λευκού χρώματος και επιβραδυντικό υγρό, βάζοντας φωτιά στο χέρι του χωρίς να καεί.

      Από την επίσκεψή μας στο Μουσείο Φυσικής όλοι μείναμε εντυπωσιασμένοι. Ανακαλύψαμε ότι πολλές από τις γνώσεις μας που μαθαίνουμε από τα βιβλία έχουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής. Μάθαμε πώς εξηγούνται πολλά φυσικά φαινόμενα, τι επίδραση έχουν στους ανθρώπους και λύθηκαν πολλές απορίες μας. Στην πραγματικότητα, ανοίχτηκε μπροστά μας ένας ολόκληρος κόσμος και αυτό μπορούσε κάποιος να το δει στα πρόσωπα των παιδιών.

    Η επίσκεψη αυτή θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστη, γιατί μοιραστήκαμε πρωτόγνωρες εμπειρίες και εικόνες που θα συνιστούσα σε κάθε παιδί να γνωρίσει από κοντά.

imageedit_10_9195403187                αρχείο λήψης

Σ.Κ

Σχολιάστε