Όλες οι τέχνες είναι σημαντικές και το θέατρο έχει μια ιδιαίτερη θέση ανάμεσά τους, καθώς περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις άλλες μορφές τέχνης και επίσης γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και για αιώνες συγκινεί και εκπαιδεύει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το θέατρο προσφέρει πολλά σε όλους, όσοι ασχολούνται με αυτό ή το παρακολουθούν, αλλά κυρίως στους νέους, οι οποίοι διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους. Η θεατρική παιδεία είναι ένα «μάθημα» το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλά στους μαθητές, καθώς τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Επίσης, το θέατρο μπορεί να αποτελέσει μία διέξοδο και έναν τρόπο έκφρασης για πολλά παιδιά, τα οποία πιθανόν να μην μπορούν να εκφραστούν διαφορετικά. Ακόμη, μπορεί παιδιά τα οποία δεν έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους, όταν ασχολούνται με το θέατρο και δείχνουν το ταλέντο τους σ’ αυτό.
Το μάθημα θεατρικής παιδείας αποτελεί μία ευκαιρία ώστε τα παιδιά να δουλεύουν ομαδικά και να συνεργάζονται τόσο με τους συμμαθητές όσο και με τους καθηγητές τους.
Τέλος, τα παιδιά μέσα από το θέατρο δεν μαθαίνουν μόνο για το δράμα, την τραγωδία και την κωμωδία, αλλά και για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γεωγραφία, τον φανατισμό, τον ρατσισμό και τη βία, καθώς έρχονται σε επαφή με το περιεχόμενο θεατρικών κειμένων που ασχολούνται με τα παραπάνω θέματα.
«Η θεατρική παιδεία αποτελεί μία δημιουργική διαδικασία, μέσα από την οποία το παιδί έρχεται σε επαφή με την πολλαπλότητα της θεατρικής δράσης και συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη του διανοητικού, ψυχικού και αισθητικού δυναμικού των παιδιών» (Κλαδάκη Μαρία, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
ΠΟΤΗΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ