Συνέντευξη με τον Επίσκοπο Μπούνια και Κισανγκάνι κ. Πολύκαρπο

Συνέντευξη από τον Επίσκοπο Μπούνια και Κισανγκάνι (ΛΔΚ),  σεβασμιότατο κ. Πολύκαρπο, ο οποίος επισκέφτηκε το σχολείο μας στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος » Ας γίνουμε όλοι σταγόνες» σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντισμού.

- Ποιο ήταν το κίνητρό σας για να αφήσετε τη ζωή σας εδώ και να πάτε στο Κονγκό και να ζήσετε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ;

-Το κίνητρο ήταν το πνευματικό συμφέρον το οποίο γυρνάει πίσω όταν ένας άνθρωπος θέλει να δώσει στον συνάνθρωπό του κάτι καλό δηλαδή αυτή η ανταπόδοση που λέει το Ευαγγέλιο ή που επονομάζεται πολλές φορές και από την ίδια την κοινωνία μας ήταν το βασικό κίνητρο για να πάς κάτω και να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου . Και λες θα βοηθήσω , θα θυσιαστώ για τον άνθρωπο αλλά ξέρω ότι σε μερικά χρόνια ή πολύ σύντομα αυτό το καλό το οποίο κάνω θα γυρίσει πίσω σε εμένα.

- Μπορείτε να μας περιγράψετε τις συνθήκες ζωής σας στο Κονγκό;

-Οι συνθήκες  ζωής στο Κονγκό ποικίλουν, εξαρτάται από τον τόπο τον οποίο βρίσκεσαι. Υπάρχουν πόλεις οι οποίες , όπως η Κινσάσα , δε ζεις σε καλές συνθήκες αλλά μπορείς να βρεις  τουλάχιστον τα απαραίτητα ώστε να μπορείς να ζεις όπως ζούμε εδώ στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν και μέρη στο Κονγκό , γιατί το Κονγκό είναι απέραντο, είναι 17 φορές η Ελλάδα , είναι αχανές και από τόπο σε τόπο αλλάζουν τα δεδομένα. Λοιπόν εκεί πέρα μπορείς να βρεις από καταστάσεις σύγχρονες έως καταστάσεις προγονικές θα λέγαμε. Εμείς ζούμε για παράδειγμα στο «πσεγκάν». Είναι μία πόλη στο μέσο των τροπικών δασών του Κονγκό, του 2ου τροπικού δάσους στον κόσμο και να φανταστείτε ότι περικλείετε από δύο μεγάλους ποταμούς τον «Κονγκό» και από τον «Τσόκο»οι οποίο δημιουργούν μία ψευδαίσθηση ότι το Πσεγκάν βρίσκεται στη μέση της Αφρικής σαν ένα νησί. Γύρω μας υπάρχουν τα μεγάλα τροπικά δάση , στα οποία αν μπει άνθρωπος μέσα χωρίς την καθοδήγηση είτε χάνεται είτε αναγκαστικά σκοτώνεται.

- Τι θα θέλατε να πείτε  σήμερα  στους νέους   , στους εφήβους , στους μαθητές στη νεολαία γενικότερα για το έργο σας και κάποια συμβουλή .

- Στους νέους μας γενικά έχων να πω , καταρχήν έδωσα τα συγχαρητήρια στο σχολείο και στην τάξη σας και γενικά στα παιδιά τα οποία  εργάστηκαν για το βιντεάκι το οποίο μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, σας το ξαναλέω, είναι από τα πιο ωραία βίντεο που έχω δει και σαν επιμέλεια και σαν θέμα αλλά και σαν παρουσίαση . Όσο βοηθάτε τον συνάνθρωπό σας  και βοηθάτε το κοινωνικό σας περιβάλλον, το καλό το οποίο κάνετε γυρνάει πίσω. Αυτό να το θυμάστε , θα ισχύει πάντοτε , θα το βρίσκεται μπροστά στη ζωή σας.  Δίνετε κάτι το λαμβάνετε πίσω 100 φορές όπως λέει το Ευαγγέλιο . Το  100 είναι συμβολικό να ξέρετε γιατί  είναι συμβολικός αριθμός και αυτό το πράγμα το οποίο κάνετε τώρα φυσικά θα το βρείτε μπροστά σας και στην άλλη  ζωή . Κάθε καλό που κάνετε γυρνάει πίσω 100 φορές επαυξημένο.

- Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ . Καλή συνέχεια στο έργο σας .

- Εγώ σας ευχαριστώ.

Στιγμιότυπο οθόνης 2024-04-10 220754 (1)