Εφηβεία: μετάβαση, πέρασμα ή δρόμος;

Όλοι τη βιώνουμε, άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό. Πρόκειται για την εφηβεία, την εποχή της μετάβασης, το πέρασμα από την παιδική ηλικία στον δρόμο προς την ενηλικίωση. Μια εποχή γεμάτη αλλαγές αλλά και πολλές αντιθέσεις.

Αρχικά, ο έφηβος βλέπει το σώμα του να αλλάζει, ψηλώνει απότομα και αποκτά διάπλαση. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις αλλαγές στο πρόσωπο, με κυριότερη την «κατάρα» της ακμής που ταλαιπωρεί τους περισσότερους. Πέρα όμως από τις σωματικές, συμβαίνουν και πολλές αλλαγές στον ψυχισμό του εφήβου, καθώς η εφηβεία κρύβει μέσα της και αντιθέσεις. Από τη μια ο έφηβος νιώθει μια έντονη τάση για κοινωνικοποίηση και μια επιθυμία να βρίσκεται συνεχώς με τους φίλους του, αλλά από την άλλη συχνά  κλείνεται στον εαυτό του και απομονώνεται. Επίσης, βιώνει συνεχείς αλλαγές στην ψυχολογία του, καθώς η χαρά του γίνεται ξαφνικά θλίψη και η ηρεμία «φλερτάρει» με τα νεύρα και την οργή… έτσι, χωρίς λόγο. Ακόμη και οι ίδιοι οι έφηβοι πελαγώνουν μπροστά σ’ αυτό που τους συμβαίνει και δεν μπορούν να το εξηγήσουν.

Επιπλέον, στην εφηβεία ο νέος γνωρίζει για πρώτη φορά τον έρωτα. Οι σχέσεις με το άλλο φύλο δεν είναι πλέον απαραίτητα φιλικές, καθώς νιώθει έλξη και ένα πρωτόγνωρο γι’ αυτόν συναίσθημα. Τέλος, την εφηβεία τη βιώνουν και οι γονείς μέσω του παιδιού τους. Το βλέπουν να αλλάζει συμπεριφορά, να χτίζει τη δική του προσωπικότητα και πολλές φορές να αντιδρά σε όσα του λένε. Δεν είναι άλλο εκείνο το υπάκουο γλυκό παιδάκι. Πλέον έχει άποψη και την υπερασπίζεται. Αρχίζει να παίρνει πρωτοβουλίες και απαιτεί από τους γονείς του χώρο και αέρα.

Η εφηβεία, λοιπόν, είναι μια περίπλοκη περίοδος της ζωής μας αλλά και τόσο όμορφη. Οι αλλαγές κατά τη διάρκειά της φαντάζουν «βουνό» στα μάτια εφήβων και γονέων, αλλά είναι αλλαγές απαραίτητες, αφού συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας που θα καθορίσει τη μετέπειτα ενήλικη ζωή.

                                                                                     ΜΠΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ