Βιβλία που μίλησαν για την εφηβεία έξω από τα δόντια

Η εφηβεία είναι μία εμπειρία πολύχρωμη και πολυμορφική, που όμως πολύ συχνά δεν προσεγγίζεται σωστά στη λογοτεχνία. Γι’ αυτό σας διαλέξαμε τα πιο ειλικρινή και με σεβασμό στην εμπειρία αυτή βιβλία.

  1. Ο φύλακας στη σίκαλη του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ

Η πρώτη μας επιλογή έχει χαρακτήρα επαναστατικό. Την ιστορία αφηγείται ο Χόλντεν Κόλφιλντ, ένας απογοητευμένος έφηβος που έχει αποβληθεί από τέσσερα ιδιωτικά σχολεία. Καθώς ο Χόλντεν αφηγείται τις εμπειρίες του για λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη, οι αναγνώστες αποκτούν εικόνα για τους αγώνες του με την αποξένωση, τις κοινωνικές προσδοκίες και την απώλεια της αθωότητας. Με φόντο την εποχή μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, το μυθιστόρημα αποτυπώνει τη διάθεση μιας γενιάς που παλεύει με τις συνέπειες του πολέμου και τις προκλήσεις της μετάβασης στην ενηλικίωση. Η συμβολική φωνή του Χόλντεν, που χαρακτηρίζεται από τον επαναστατικό τόνο της, αντηχεί στους αναγνώστες ως σύμβολο του εφηβικού άγχους και της απογοήτευσης.

O_FYLAKAS_STI_SIKALI

  1. Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της – Άλκη Ζέη

Η επόμενή μας πρόταση είναι λίγο πιο γνωστή, αλλά εξίσου σημαντική. Η Κωνσταντίνα βλέπει όλο της τον κόσμο να καταρρέει, όταν οι γονείς της χωρίζουν και την στέλνουν να μείνει στην Ελλάδα με την γιαγιά της, την οποία δεν έχει δει από τότε που η οικογένειά της μετανάστευσε στη Γερμανία. Καθώς δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην καινούρια ζωή της και προσπαθεί να αντιμετωπίσει το χάσμα γενεών ανάμεσα σε εκείνη και την γιαγιά της, εμφανίζεται η «σωτηρία»: ένα μπλε χαπάκι που την κάνει να μην φοβάται τίποτα. Είναι όμως αλήθεια σωτηρία, ή μήπως είναι μία κρυφή καταδίκη;

978-960-501-152-9_3 (1)

  1. Ο Αριστοτέλης και ο Δάντης ανακαλύπτουν τα μυστικά του σύμπαντος – Benjamin Alire Saenz

Η επόμενή μας πρόταση είναι λίγο πιο φιλοσοφική. Ο Αριστοτέλης Μεντόζα είναι βυθισμένος στη σιωπή του και δεν σκοπεύει να την σπάσει σύντομα. Η μητέρα του ανησυχεί και προσπαθεί να τον πείσει να βγει έξω, να κάνει φίλους κλπ., οπότε  αποφασίζει να πάει για κολύμπι στην κοντινή πισίνα. Μετά από μία άβολη, περίεργη συνάντηση με ένα χαμογελαστό παιδί στην ηλικία του, τον Δάντη, μία συμφωνία για μαθήματα κολύμβησης, πολλή τέχνη και περίπλοκες φιλοσοφικές ερωτήσεις, μία υπέροχη φιλία ανθίζει.

7001F48BB83E196ABDBAFEAB16E3EBD4 (1)

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΝΙΚΟΛΟΥ ΛΥΔΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ