Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική νόσος που επηρεάζει το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν επεισόδια μανίας και κατάθλιψης, με άπλα λόγια είναι είτε πολύ χαρούμενοι είτε πολύ δυστυχισμένοι.

Στα επεισόδια μανίας το άτομο βιώνει μια αύξηση ενέργειας και μειωμένη ανάγκη για ύπνο και πολλές φορές κοιμάται 4 με 5 ώρες τη μέρα ή ακόμα και καθόλου. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η προσοχή του ασθενή μπορεί να διασπάται εύκολα. Οι πάσχοντες κατά τα επεισόδια μανίας ξοδεύουν πολλά λεφτά σε υλικά αγαθά ή παρουσιάζουν βίαιη και επικίνδυνη συμπεριφορά που δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα τους. Μπορεί να αισθάνονται εκτός ελέγχου ή σαν να έχουν «επιλεγεί για μια ειδική αποστολή», καθώς εμφανίζουν μεγαλοπρεπείς ιδέες. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν έντονο άγχος, ενώ άλλοι είναι αισιόδοξοι και εύορκοι.

Στα καταθλιπτικά επεισόδια ο πάσχοντας βιώνει αισθήματα θλίψης, θυμού, άγχους, ενοχής και απελπισίας.  Χάνει το ενδιαφέρον του για πράγματα που του άρεσαν και συχνά κάνει σκέψης αυτοκτονίας, έχει κοινωνικό άγχος ακόμα και χρόνιο πόνο. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί το άτομο να γίνει ψυχωτικό.  Ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο διαρκεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και μπορεί να συνεχιστεί για πάνω από έξι μήνες, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Κάποιοι βιώνουν μεικτά επεισόδια στα οποία ο πάσχοντας έχει ταυτόχρονα μανία και κατάθλιψη. Η διπολική διαταραχή θεραπεύεται με ψυχοθεραπεία και φαρμακοθεραπεία.

                                                                                                                              ΜΠΙΤΖΙΔΟΥ ΕΛΕΝΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ

 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AE#%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1