Η Τιμή και το Χρήμα

Η Ρήνη και ο Ανδρέας, σκηνή από την ταινία "Τιμή δεν έχει η αγάπη" της Τόνιας Μαρκετάκη, που είναι η κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας του Θεοτόκη

Γράφει η Δήμητρα Σβεντζίδου 

KonstantinosTheotokisΗ υπόθεση του έργου του Κωνσταντίνου Θεοτόκη διαδραματίζεται στο Μαντούκι, μια συνοικία στην Κέρκυρα που μπορούμε να πούμε ότι μοιάζει με σημερινό χωριό μιας και οι κάτοικοι γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Κεντρικός χαρακτήρας του έργου είναι η Σιόρα Επιστήμη, μια γυναίκα του λαού, η οποία προσπαθεί μόνη της να μεγαλώσει τα παιδιά της. Ο άντρας της δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη αυτή καθώς σύμφωνα με την περιγραφή ο ίδιος τριγυρνάει νύχτα-μέρα στο καφενείο. Σπίτι γυρνάει μεθυσμένος και είναι μάλλον ανίκανος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής.

Ο δεύτερος κεντρικός χαρακτήρας που μας παρουσιάζεται είναι ο Αντρέας, ένας νέος, αριστοκρατικής καταγωγής, ο οποίος προσπαθεί να ξεπληρώσει τα χρέη που του άφησε πίσω ο πατέρας του, με αποτέλεσμα να ασχολείται με το λαθρεμπόριο. Ο Αντρέας ερωτεύεται την κόρη της Σιόρα Επιστήμη, τη Ρήνη, η οποία είναι φτωχή και από κατώτερη κοινωνική  τάξη. Παρόλα αυτά, φαίνεται να θέλει να την  παντρευτεί,  όμως δεν έχει χρήματα (καθότι γόνος της ξεπεσμένης αριστοκρατίας) ώστε να μπορέσει να την κάνει ευτυχισμένη. Ο Αντρέας ζητάει από την μητέρα της Ρήνης χίλια τάλιρα προίκα, όμως δεν είχε να του δώσει, όποτε του έδωσε μόνο τα τριακόσια. Θέλοντας να πείσει την Σιόρα Επιστήμη να αυξήσει την προσφορά παίρνει την Ρήνη στο σπίτι του, χωρίς όμως να την έχει παντρευτεί. Η Ρήνη έμεινε έγκυος. Μετά  από αυτό το γεγονός, το οποίο αποτελεί ντροπή για τη Ρήνη και την οικογένειά της, η  μητέρα της δέχεται να δώσει την προίκα στον Αντρέα. Χαρούμενος πλέον ο Αντρέας, πηγαίνει να ανακοινώσει τα καλά νέα στην Ρήνη, καθώς , επιτέλους, θα μπορούσαν να παντρευτούν. Η Ρήνη αρνείται και διαλύει το δεσμό τους. Κατάλαβε πως ο Ανδρέας ήθελε μόνο την προίκα και όχι την ίδια.

Πικραμένη η Ρήνη φεύγει από το σπίτι της με σκοπό να δουλέψει για την ανατροφή του παιδιού της και έχοντας πάρει την απόφαση να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις.

• Ποιο είναι το μήνυμα της νουβέλας;

Ο Θεοτόκης στηρίζει το έργο του πάνω στις αντιθέσεις της τιμής και του χρήματος, του έρωτα και τις κοινωνικές υπόληψης. Επίσης μας προβάλλει την κοινωνική αδικία, την διαφθορά και την εξάρτηση των ανθρώπων από το χρήμα.

  • Ποιος είναι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας;

Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι η Ρήνη, είναι αποφασιστική, στηρίζεται στις δικές τις δυνάμεις και όχι σε κάποιον άλλον. Πιστεύει στον εαυτό της.

  • Προτείνω το βιβλίο για ανάγνωση γιατί….

Το βιβλίο το προτείνω σε όσους τους αρέσει η παλιά εποχή όπως και τα κλασικά μυθιστορήματα, ο τρόπος ζωής των ανθρώπων πριν την τεχνολογία, το ηθογραφικό και κοινωνικό αφήγημα. Επιπλέον, βρήκα ενδιαφέρον το πώς μαθαίνουμε τον τρόπο σκέψης κάθε χαρακτήρα και τον τρόπο που παραθέτει και πλέκει τα γεγονότα ο Θεοτόκης και πως το τεκμηριώνει.

9789602114155-1000-0151050_cjfvimxc7sta3qju