Από τη Μαρία Χουρσούτογλου,
Τον τελευταίο χρόνο παρατηρώ όλο και συχνότερα ανθρώπους να βρίσκονται αντιμέτωποι με ιώσεις, με πιο «δημοφιλή», πια, αυτόν του κορωνοϊού, κάτι που είναι αναμφίβολα εξαιρετικά ανησυχητικό! Φυσικά, δεν υποστηρίζω κάτι τέτοιο επειδή το ακούω από γνωστούς μου· αντιθέτως, είναι πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Σκέφτηκα, οπότε, πως θα ήταν ενδιαφέρον να ξαναθυμηθούμε ορισμένα πράγματα για τους ιούς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτούς.
Για αρχή, υπάρχουν διάφορες αλήθειες αλλά και διάφοροι μύθοι για τις ιώσεις. Για παράδειγμα, είναι δεδομένο ότι ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή κρατούν μακριά τις ιώσεις. Αυτό είναι αλήθεια. Αλήθεια είναι επίσης και η προστασία που παρέχει η υγιεινή διατροφή από αυτές. Δυστυχώς, αλήθεια είναι και το γεγονός πως το κάπνισμα εντός σπιτιού είναι η αιτία για πολυάριθμες ιώσεις που παρατηρούνται κατά την παιδική ηλικία. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ζουν σε σπίτια καπνιστών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Η άποψη μερικών γονέων πώς δεν είναι απαραίτητο το παιδί τους λίγο, όντας λίγο αδιάθετο , να απουσιάσει από το σχολείο μιας και το κρυολόγημα δεν είναι κολλητικό, είναι μύθος! Και αυτό, διότι υπάρχει όντως πιθανότητα το ίδιο το παιδί να μεταδώσει κάτι στους συμμαθητές του, ενώ λόγω της αδυναμίας του οργανισμού του μπορεί να κολλήσει πολύ πιο εύκολα μια άλλη ίωση! Για αυτό, θα ήταν καλύτερο ένα άρρωστο παιδί να παραμείνει στο σπίτι μέχρι να περάσουν τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες χωρίς συμπτώματα.
Προκειμένου να αποφύγουμε να κολλήσουμε οποιαδήποτε ίωση, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε με κάτι απλό, όπως να σιγουρευόμαστε ότι παίρνουμε βιταμίνες που θα βοηθούσαν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ένα παράδειγμα θα ήταν να καταναλώνουμε αρκετά φρούτα, όπως πορτοκάλι το οποίο είναι καλή πηγή βιταμίνης C και μπανάνα που είναι πλούσια σε κάλιο το οποίο βοηθάει στην ενδυνάμωσή μας και στη διατήρηση της υγείας μας .
Συγχρόνως, ο βασικότερος τρόπος μέσω του οποίου κολλάμε ιώσεις ή γρίπη είναι με την επαφή. Γι “αυτό, πριν από κάθε γεύμα είναι προτιμότερη η πλύση των χεριών μας ή η χρήση κάποιου αντισηπτικού. Επιπλέον, καλύτερα να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας, ειδικά σε ανοιχτές περιοχές όπως τα μάτια, τα χείλη και τη μύτη.
Είναι επίσης δυνατό να κολλήσεις μέσω της αναπνοής. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να κρατάμε αποστάσεις από τους φίλους μας. Θα μπορούσαμε απλά να βγαίνουμε σε ανοιχτούς χώρους ή, αν ο φίλος μας βήχει, να φοράμε μάσκα ώστε να προφυλαχθούμε και να μειώσουμε τις πιθανότητες να μετάδοσης κάποιας πιθανής ίωσης. Ακόμα, κάποιος θα μπορούσε να κολλήσει αν δανείζεται πράγματα από τον διπλανό του κ.τ.λ. κι άρα, ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο, ιδανικότερο θα ήταν να το αποφεύγαμε.
Μπορεί λοιπόν ένας ιός να είναι μικροσκοπικός αλλά πλέον, στην εποχή που ζούμε, κάτι τέτοιο σίγουρα δεν τον σταματάει από το να είναι επικίνδυνος! Γι” αυτό, ας είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικότερα οι μικρότερες ηλικίες, και ας ακολουθούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής ευλαβικά!