Χριστούγεννα στη Ρωσία

Στη Ρωσία, τα Χριστούγεννα είναι η σημαντικότερη γιορτή του χρόνου μετά το Πάσχα. Δεν γιορτάζουν όμως τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά στις 7 Ιανουαρίου, γιατί εδώ ακολουθούν το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο που είναι 13 μέρες πίσω σε σχέση με το Γρηγοριανό.

Η παραμονή των Χριστουγέννων εορτάζεται λοιπόν στις 6 Ιανουαρίου. Μάλιστα, ο εορτασμός των Χριστούγεννων είχε απαγορευθεί μετά την Οκτωβριανή επανάσταση και έγινε και πάλι επίσημη εορτή, μόλις το 1991. Έτσι πολλά ήθη και έθιμα χάθηκαν, ενώ κάποια εισήχθησαν εκ νέου. Σε αυτά ανήκει και η 40ήμερη νηστεία.

Πότε ξεκινάει ο εορτασμός

Ο εορτασμός ξεκινά το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου με πολύωρες λειτουργίες. Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο κόσμος πάει από νωρίς στην πρωινή λειτουργία. Στη συνέχεια γίνεται γιορτή σε οικογενειακό κύκλο. Το βράδυ στρώνεται το γιορτινό τραπέζι που είναι πολύ πλούσιο για να αντέξει κανείς το αλκοόλ που προσφέρεται: Κρασί, βότκα και σαμπάνσκογιε, μια ρωσική εκδοχή της σαμπάνιας δεν κάνει να λείπουν από κανένα τραπέζι. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα ξεκινά με παραδοσιακά ορεκτικά, όπως τη σαλάτα Ολιβιέρ, που φτιάχνεται με πατάτες, αγγουράκια πίκλες, κοτόπουλο ή βοδινό, αυγά, καρότα, αρακά και μαγιονέζα. Παραδοσιακά σερβίρονται και πολλές σπεσιαλιτέ ψαριών όπως «η ρέγγα κάτω από τη γούνα». Η γούνα είναι σ’ αυτήν την  περίπτωση  ένα μείγμα από πατάτες, μαγιονέζα, αυγά, καρότα και παντζάρια που καλύπτουν το ψάρι. Σφιχτά βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση και γεμισμένα με ρέγγα, πατέ ή χαβιάρι είναι επίσης μέρος των ορεκτικών. Συνοδευτικά σερβίρονται μανταρίνια, πορτοκάλια, ελιές, διάφορα είδη πηκτής και μανιτάρια. Μετά την πλουσιοπάροχη εισαγωγή ακολουθεί το αποκορύφωμα: Χήνα ή πάπια με πουρέ πατάτας. Για επιδόρπιο προσφέρονται πραλίνες.

Την επόμενη μέρα, για ανακούφιση από το φούσκωμα και το βαρύ κεφάλι, καταναλώνεται ένας χυλός από σίκαλη με τσάι και μέλι.

https://www.youtube.com/watch?v=Pv71QcMJPUc

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης