Η σημασία του κινηματογράφου

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΑ

1

Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά αποτελεί την έβδομη τέχνη δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Είναι ένα μικρό διάλειμμα από τα άγχη της καθημερινότητας. Παρακολουθώντας κινηματογραφικές ταινίες, η ψυχοσύνθεση του ατόμου βελτιώνεται και ίσως του έρθει κάποια δημιουργική ιδέα στο μυαλό που μπορεί να την υλοποιήσει. Όπως το να γράψει ένα δικό του σενάριο.

Τα οφέλη των κινηματογραφικών ταινιών

Σύμφωνα με τη νέα τάση της ψυχολογίας, το cinema-therapy ή αλλιώς στα ελληνικά κινηματογραφοθεραπεία, ο κινηματογράφος μπορεί να μας προσφέρει πολλά περισσότερα, εκτός από τη δημιουργικότητα και την ψυχαγωγία. Πρώτο και κυριότερο είναι πως οι κινηματογραφικές ταινίες προσφέρουν συναισθηματική κάθαρση. Όπως προαναφέρθηκε, τα άγχη τη καθημερινότητας είναι πολλά.

Αρκετό διάβασμα για τις εξετάσεις, προθεσμίες παράδοσης αναφορών στη δουλειά, οι διαπροσωπικές σχέσεις, φθείρουν τη ψυχή και χρειάζεται μία λύση. Το σινεμά μπορεί να μας προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο όπου μπορεί κάποιος να εκφραστεί, να γελάσει, να κλάψει, να θυμώσει δίχως να κριθεί.

Δεύτερον, οι ταινίες συμβάλλουν στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με έρευνες, η αφιέρωση μεγάλου μέρους του χρόνου μας στην εργασία, δίχως κάποια στιγμή χαλάρωσης, διαταράσσει την ψυχολογική ισορροπία μας. Συχνά μία τέτοια κατάσταση μπορεί να μας οδηγήσει σε μία πιθανή κλινική κατάθλιψη. Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως ταινίες, όπως οι κωμωδίες, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του στρες, αυξάνοντας έτσι την ποιότητα ζωής.

Τέλος, αποτελούν μέσο αυτογνωσίας. Δεν είναι πολλοί αυτοί που παραδέχονται τα λάθη τους, πόσο μάλλον αν έγινε και κάτι σοβαρό. Αλλά τα αρνητικά συναισθήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, με αποτέλεσμα να βαραίνουν τη ψυχή. Στις ταινίες λοιπόν διαδραματίζονται καθημερινές καταστάσεις που βιώνει κάθε άνθρωπος. Έτσι μπορεί να αποκτήσει μία διαφορετική φιλοσοφία για την αντιμετώπιση των δυσχερειών. Κι όμως, μία σκηνή μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης. Αυτή είναι λοιπόν η μαγεία του κινηματογράφου.

Κείμενο: Μαρία Γερμαντζίδου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης