Το καναρινί ποδήλατο, Δημήτρης Σταύρακας

ΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ,  Δημήτρης Σταύρακας

1

Το καναρινί ποδήλατο είναι μια ταινία εποχής που παρουσιάζει την αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού συστήματος απέναντι στην δυσλεξία. Η ταινία παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό το 1999 και σκηνοθέτης ήταν ο Δημήτρης Σταύρακας. Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και στην εμπειρία που είχε ο δάσκαλος Άρης Σιούτης

Πλοκή

Ένας νέος δάσκαλος από την επαρχία, ο Άρης Σιούτης, αναλαμβάνει την έκτη τάξη σε κάποιο δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Από την πρώτη κιόλας μέρα, την προσοχή του τραβάει ο Λευτέρης, ένας μαθητής με πολλές αδυναμίες και κενά στην γνώση του. Ο δάσκαλος ανακαλύπτει ότι ο Λευτέρης είναι πολύ ευαίσθητο παιδί και δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουν ως καθυστερημένο. Μάλιστα ο Λευτέρης κατάφερε να συναρμολογήσει μόνος του ολόκληρο το καναρινί ποδήλατο του. Παρά την αντίθετη γνώμη του διευθυντή του σχολείου, αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος, αποφασίζει να τον βοηθήσει. Αρχίζει να του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, του μαθαίνει τις αριθμητικές πράξεις και ανάγνωση, και τον ορίζει ταμία στην έκθεση σχολικού βιβλίου. Η έκθεση του σχολικού βιβλίου θεωρείται μια πάρα πολύ σημαντική μέρα για το σχολείο. Μια μέρα που ο Άρης είναι άρρωστος, στην τάξη μπαίνει ο παλιός δάσκαλος κι ο Λευτέρης ξαναγίνεται ο περίγελος των συμμαθητών του. Απελπισμένος εγκαταλείπει το σπίτι του και ξεκινάει για τον Πλαταμώνα, για να συναντήσει τον παππού του. Στην παραλία τον βρίσκει ο Άρης που προσπαθεί να τον κάνει να γυρίσει πίσω στην τάξη και να ανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Επίλογος

Το καναρινί ποδήλατο είναι μια σπουδαία ταινία για τον εκπαιδευτικό — και όχι μόνο — κόσμο. Μας δείχνει την σφαιρική αντιμετώπιση του ζητήματος εκείνη την εποχή και μας υπενθυμίζει πως κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Η γνώση της εποχής αναφορικά με το ζήτημα της δυσλεξίας δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το σημερινό. Καταλήγοντας παρατηρούμε ότι παρόλο που δάσκαλος δεν εφάρμοσε τις πιο άρτιες τεχνικές, παρόλα αυτά κατάφερε στο τέλος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Λευτέρη.

Δημήτρης Χατζής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης