Τα φωσφοριζέ μανιτάρια

Λένε ότι το 1840 έκανε την εμφάνισή του το φωσφοριζέ μανιτάρι κι από τότε κανείς δεν το είχε ξαναδεί, μέχρι πρόσφατα. Ακούγεται σαν ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο ή στην χώρα με τις νεράιδες και τα μαγικά πλάσματα της φαντασίας μας. Λένε, λοιπόν, ότι αυτό το μανιτάρι βρέθηκε κάπου στα βάθη της Βραζιλίας και φαίνεται στο σκοτάδι. Αλλά το βράδυ όλα αλλάζουν. Η νύχτα φωτίζεται από αυτά τα ιδιαίτερα μανιτάρια.

Το φωσφοριζέ μανιτάρι εντοπίστηκε πρώτη φορά από τον Άγγλο βοτανολόγο George Gardner. Και ως δια μαγείας το φωσφοριζέ μανιτάρι δεν το ξαναείδε από τότε κανείς.

ΦΩΣΦΟΡΙΖΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙ

Όλα αυτά ξεχάστηκαν για 170 χρόνια όταν, το 2002, ο Βραζιλιάνος χημικός Cassius Stevani έπεσε πάνω στις ανακαλύψεις του Gardner. Το 2005 άλλαξαν πολλά. Ερευνητές (Izar & Fragaszy) που μελετούσαν πιθήκους στο βάθος της Βραζιλίας είδαν κάτι να φωσφορίζει στην βάση φοινικόδεντρων. Οι μελετητές μαζί με τον χημικό συνειδητοποίησαν ότι βρήκαν το χαμένο φωσφοριζέ μανιτάρι του βοτανολόγου μας. Η έκπληξή τους ήταν ότι οι κάτοικοι γνώριζαν γι” αυτό το μανιτάρι και του είχαν δώσει και όνομα «το λουλούδι της καρύδας», αφού το συναντούσαν στις βάσεις από μικρά φοινικόδεντρα. Οι επιστήμονες το ονόμασαν Neonothophanus gardneri, προς τιμήν του Άγγλου βοτανολόγου που το πρωτοανακάλυψε.Η ιδιαιτερότητά του μανιταριού αυτού, σε σχέση με τα άλλα, είναι ότι έχει ένα σημαντικό μέγεθος (η διάμετρός του μπορεί να φτάσει τα 7.5 εκ.) και έχει αρκετά δυνατό φως (μπορείς να διαβάσεις εφημερίδα σε σκοτεινό δωμάτιο, αν το κρατήσεις δίπλα στην εφημερίδα) Υπάρχουν 71 αναγνωρισμένα διαφορετικά είδη που ανήκουν στην κατηγορία «φωσφοριζέ μύκητες». Τα τρία τέταρτα των φωσφοριζέ μανιταριών που έχουν βρεθεί, ανήκουν στο γένος Mycena, μια κατηγορία που τρέφεται αλλά και αποσυνθέτει οργανική ύλη.

φωσφοριζέ μανιτάρι γένος Mycena 04

Σημαντική πληροφορία για όλους μας… αν δείτε φωσφοριζέ μανιτάρια, μην τα φάτε για να δείτε αν θα φωσφορίζει η κοιλιά σας γιατί οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι δηλητηριώδη! Οπότε, προσοχή! Απλά φωτογραφίστε τα και μιλήστε γι” αυτά στους φίλους σας!

Το πώς φωσφορίζουν είναι ακόμα άγνωστο στους μελετητές και ερευνητές αλλά είναι γνωστό ότι φωσφορίζουν γύρω στις 14 ώρες την ημέρα, όσο είναι διαθέσιμο το νερό και το οξυγόνο. Επίσης, πιστεύουν ότι η αιτία που φωσφορίζουν είναι η λουσιφεράση, το ίδιο ένζυμο που έχουν βρει στις πυγολαμπίδες, χωρίς, όμως, να το έχουν βρει στα μανιτάρια.

φωσφοριζέ μανιτάρι γένος Mycena 05

Γιατί, όμως, φωσφορίζουν τα μανιτάρια? Ένας από τους λόγους που έχει σκεφτεί ο επιστήμονας Δρ. Desjardin, είναι για να προσελκύουν τα νυκτόβια ζώα, τα οποία με την σειρά τους συμμετέχουν στο να διασκορπιστούν οι σπόροι των μανιταριών. Ένας άλλος λόγος είναι για να προστατεύονται από τους «εχθρούς» τους και να τους κρατάει μακριά. Το σίγουρο είναι ότι ο λόγος αυτός πρέπει να είναι πολύ σημαντικός για τα μανιτάρια αφού καταναλώνουν πάρα πολύ ενέργεια για να δίνουν αυτό το φως. Κάποια από αυτά τα μανιτάρια φωσφορίζουν μέχρι και 24 ώρες την ημέρα με ένα κιτρινο-πράσινο φως.

 Να σημειωθεί ότι φωσφοριζέ μανιτάρια έχουν βρεθεί και αλλού, εκτός από την Βραζιλία, όπως είναι το Βόρνεο της Νοτιοανατολικής Ασίας, Ιαπωνία, Πουέρτο Ρίκο, Τζαμάικα και Μαλαισία.

Theodosia

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης