Αλέξανδρος Υψηλάντης

200px-Alexander2

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1972 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη Ηγεμόνα την Μολδοβλαχίας και γόνου και ισχυρής Φαναριώτικης οικογένειας με καταγωγή από την Τραπεζούντα. H οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1655.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης είχε χαρακτήρα ευγενή, ενθουσιώδη και ονειροπόλο και είχε βάλει μεγάλο σκοπό στη ζωή του την απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους, σε σημείο που τη χαρακτήρισε ως υπόθεση του Χριστιανισμού και του ανθρωπισμού γενικότερα.

Γνωρίζοντας αυτά  τα συναισθήματα που είχε  για την Ελλάδα, οι αρχηγοί της Φιλικής Εταιρίας έστειλαν εκπρόσωπο τον Εμμανουήλ Ξανθό να του ζητήσει να αναλάβει την αρχηγία την οποία με πολύ ενθουσιασμό και αποδέχτηκε στην Πετρούπολη στις 12 Απριλίου του 1820.

Αναδιοργάνωσε πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα τη Φιλική Εταιρία εντός και εκτός των Ελληνικών συνόρων. Ο αδερφός του Νικόλαος Υψηλάντης οργάνωσε τον εθελοντικό στρατό και την Ελληνική σημαία η οποία είχε τρία χρώματα το άσπρο, το μαύρο, το κόκκινο. Ο Υψηλάντης φυλακίστηκε από τους Αυστριακούς και ελευθερώθηκε στις 24 Νοεμβρίου του 1827. Λόγω της κλονισμένης του υγείας πέθανε μετά από 2 μήνες σχεδόν στις 31 Ιανουαρίου του 1828, σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας και μιζέριας στη Βιέννη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης