«Ένα κτίριο με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή»-Ναός Αγίου Αθανασίου

Ναός Αγίου Αθανασίου

          Κάμερα 3,2,1 πάμε! Μπροστά μας βλέπουμε τον Ναό του Αγίου Αθανασίου που είναι μια τρίγλιτη ξυλόστεγη βασιλική στο βορειοανατολικό τμήμα της Ν. Τρίγλιας. Στη μικρή αυλή με τα πολύχρωμα λουλούδια και τα ψηλά κυπαρίσσια βλέπουμε τον Ιερέα του Ναού, που μας περιγράφει την ιστορία του κτηρίου: «Κάποτε οι Τριγλιανοί βρήκαν μια εικόνα του Αγίου Αθανασίου κι έτσι αποφάσισαν να χτίσουν μία εκκλησία προς τιμή του. Για να επιλέξουν τον τόπο, έβαλαν την εικόνα πάνω σε ένα κάρο με δύο βόδια και εδώ που σταμάτησαν τα ζώα έχτισαν τον ναό».

Πλησιάζουμε στον μικρό άσπρο ναό με τα κόκκινα κεραμίδια και το παλιό πετρόχτιστο καμπαναριό που βρίσκεται δίπλα του. Ανοίγουμε την πόρτα και βρισκόμαστε στον νάρθηκα με τα ξύλινα καθίσματα και το παγκάρι. Ας προχωρήσουμε στον κεντρικό ναό. Δεξιά μας  η μικρή ξύλινη σκάλα οδηγεί στον γυναικωνίτη. Στο βάθος δεσπόζει το πολύχρωμο τέμπλο με την εικόνα του Αγίου Αθανασίου. Να και η χρονολογία του κτισίματος πάνω στην εικόνα: 1832.

Χτυπάει η καμπάνα, οι κάτοικοι πλησιάζουν για να εκκλησιαστούν. Δύο φορές τον χρόνο γιορτάζουν τον Άγιο Αθανάσιο, με λαμπρό πανηγύρι.

Αυτή η κατανυκτική ατμόσφαιρα σου δημιουργεί τη διάθεση να προσευχηθείς. Και… στοπ!

Αθαν. Ελευθ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης