Ο Άη Γιώργης, το ξωκκλήσι μας

Ο Άη Γιώργης, το ξωκκλήσι μας

          Το στολίδι του χωριού μας (Τένεδος) είναι το εξωκκλήσι του Άη Γιώργη. Βρίσκεται στην κορυφή του λόγου του Άη Γιώργη, στο ψηλότερο σημείο έξω ακριβώς από το χωριό. Όταν κάθεσαι έξω από το εξωκκλήσι θαυμάζεις τη θέα από τον Όλυμπο μέχρι και τον Άθω. Χτίστηκε από τους πρόσφυγες κατοίκους του νησιού το 1955 οι οποίοι αφιέρωσαν το ξωκκλήσι στον προστάτη τους. Από μικρή με τους γονείς μου ανεβαίναμε συχνά.

Είναι ένα μικρό πέτρινο κτήριο με ξύλινη στέγη και κεραμίδια, ξύλινα παράθυρα και πόρτα. Ο χώρος μέσα είναι μικρός και δε χωρούν πολλά άτομα. Ένα ζωγραφισμένο τέμπλο από τους μοναχούς του Κουτλαιμουσίου χωρίζει την ιερά τράπεζα από τον υπόλοιπο χώρο. Υπάρχει μόνο ένα μικρό παλιό ξυλόγλυπτο στασίδι για τον ψάλτη.

Κάθε χρόνο την παραμονή και ανήμερα της γιορτής του Άη Γιώργη γίνεται ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία. Στον Εσπερινό γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από τον λόφο που τη συνοδεύουν ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές από την Τένεδο οι κάτοικοι. Ανήμερα μετά τη λειτουργία γίνεται μεγάλο γλέντι.

Κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί νιώθω χαρά και συγκίνηση για τις όμορφες στιγμές που περνάμε εκεί.

Χατζ. Μιχ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης