Ημερίδα σεισμολογίας στο Γυμνάσιο Κανήθου

Epicenter_map_sign_by_Juhele-800px

Οι μαθητές του Γυμνασίου Κανήθου είχαν τη μοναδική ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της σεισμολογίας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Κανήθου την Πέμπτη 22/3/2018 και επίσημος προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Χουλιάρας Γεράσιμος.

Ο έγκριτος σεισμολόγος αναφέρθηκε στη γένεση, τη διάδοση, τα αποτελέσματα των σεισμικών κυμάτων, τους σεισμογράφους και τα μέτρα προστασίας. Στο τέλος της εκδήλωσης παραχώρησε συνέντευξη στη συντακτική ομάδα του περιοδικού μας και απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες των μαθητών.

Από το βήμα αυτό, εκ μέρους όλου του Γυμνασίου Κανήθου Διεύθυνσης και μαθητών, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ.Χουλιάρα Γεράσιμο για την επίσκεψή του στο σχολείο μας.

Η Συνέντευξη (Πέμπτη 22/3/2018 στο Γυμνάσιο Κανήθου)
Συντακτική Ομάδα : Κύριε Χουλιάρα τι είναι σεισμός και πώς προκαλείται;
Γ.ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Λοιπόν ο σεισμός είναι αυτό το κούνημα που αισθανόμαστε όταν προέρχεται από το σπάσιμο-θραύση πετρωμάτων. Αν αυτό το κούνημα προέλθει από ένα βαρύ φορτηγό που περνάει δίπλα από το σπίτι μας και κουνηθούμε, αυτό δεν είναι σεισμός, οπότε δεν είναι κάθε κούνημα σεισμός. Σεισμός είναι το κούνημα που αισθάνεται ο άνθρωπος από το σπάσιμο της πέτρας. Οπότε όταν σπάει αυτή η πέτρα δημιουργεί τα ελαστικά κύματα άρα για να το πω πιο καθαρά, σεισμός είναι η ξαφνική έκλυση τεράστιας ποσότητας ενέργειας που φεύγει και κουνάει τη γη, τον άνθρωπο, τα σπίτια, αυτό αποκαλείται σεισμός.
Σ.Ο.: Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με έντονη σεισμική δραστηριότητα;
Γ.ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό χώρο έχει τους περισσότερους σεισμούς κάθε χρόνο. Αν τη συγκρίνουμε με όλο τον τον υπόλοιπο κόσμο, είναι πριν από εμάς το Περού, το Μεξικό, η Ιαπωνία… Εμείς είμαστε 5οι σε παγκόσμιο επίπεδο στην Ευρώπη, όμως έχουμε αυτό το κακό και έχουμε συχνά σεισμούς όπως βλέπετε και εσείς, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν ισχυρό σεισμό. Στατιστικά στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε τουλάχιστον έναν σεισμό 6 Ρίχτερ και κάθε μήνα έχουμε ένα σεισμό 5 Ρίχτερ. Είναι άλλα κράτη στην Ευρώπη που δεν έχουν αισθανθεί ποτέ σεισμό και όταν έρχονται εδώ το καλοκαίρι για να κάνουν διακοπές και κουνιούνται από ένα 4άρι σεισμό πανικοβάλλονται, γιατί δεν γνωρίζουν τι γίνεται οπότε για αυτό θα πρέπει να υπάρχει μία γνώση σε εμάς για να μπορούμε να τους μαθαίνουμε αυτά τα πράγματα.
Σ.Ο.: Υπάρχει κάποιος τρόπος ή κάποια μέθοδος πρόγνωσης των σεισμών;
Γ.ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Πρόγνωση των σεισμών σημαίνει τρία πράγματα για τον σεισμολόγο. Πρόγνωση σημαίνει πως κάποιος θα σου πει, την τάδε μέρα, την τάδε ώρα, το χρόνο δηλαδή, σε αυτό το μέρος το επίκεντρο δηλαδή και να σου πει και το μέγεθος του σεισμού. Επειδή οι σεισμοί γίνονται κάθε μέρα στην Ελλάδα κάθε μέρα καταγράφονται 20 με 30 σεισμοί. Αν κάποιος σου πει πως αύριο θα κάνει σεισμό, είναι σαν να σου λέει πως αύριο θα ξημερώσει. Οπότε πρέπει συγκεκριμένα να σου πει το χρόνο, το χώρο και το μέγεθος του σεισμού. Αυτό δεν είναι εφικτό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δούμε ποιες περιοχές είναι έτοιμες να κάνουν σεισμό και αυτό φαίνεται από την καθημερινή καταγραφή των σεισμών. Αν κοιτάξετε μία περιοχή θα δείτε ότι καθημερινά κάθε εβδομάδα κάνει 20 με 30 σεισμούς. Αν ξαφνικά από 30 σεισμούς την εβδομάδα αρχίζει να κάνει 60-80- 90-100 σεισμούς τότε ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτή την περιοχή. Οπότε από αυτές τις ενδείξεις, πάμε να δούμε ποιες περιοχές είναι έτοιμες να δώσουν σεισμό έτσι ώστε να πάμε εκεί μήνες πριν από τον σεισμό.
Σ.Ο.: Είστε διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. Τι ακριβώς κάνετε εκεί;
Γ.ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Τι ακριβώς κάνει ο σεισμολόγος θα έλεγα. Αυτό που κάνει ένας σεισμολόγος σε καθημερινή βάση είναι να κοιτάει τους σεισμούς που καταγράφονται στους σεισμολογικούς σταθμούς που έχουμε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 250 σεισμολογικούς σταθμούς σε όλες τις περιφέρειες. Οπότε ο σεισμολόγος πιάνει δουλειά και κοιτάει έναν προς έναν τους σταθμούς στην Ελλάδα και βλέπει τους σεισμούς που καταγράφονται σε κάθε έναν σταθμό και με αυτόν τον τρόπο κάθε μέρα κάνει έναν κατάλογο σεισμών. Ο κατάλογος σεισμών έχει τον χρόνο που έγινε ο σεισμός, την περιοχή που έγινε ο σεισμός, το μέγεθος του σεισμού, και το βάθος του. Οπότε κάθε μέρα έχουμε δελτίο σεισμικότητας η κατάλογο σεισμών και αυτή είναι μια βασική λειτουργία του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Κρατικός φορέας είμαστε, οπότε κάθε μέρα έχουμε 40 άτομα που δουλεύουν και κάθε μέρα βγάζουμε κατάλογο σεισμών και αυτό το βλέπετε και εσείς στο Διαδίκτυο. Αν μπείτε την ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου θα δείτε κάθε σεισμό που συμβαίνει την ώρα που συμβαίνει. Το Αστεροσκοπείο ανακοινώνει τη λύση δηλαδή, το μέγεθος, το βάθος και το επίκεντρο σεισμού, οπότε ο σεισμολόγος ασχολείται με την κατάρτιση του καταλόγου. Αυτή είναι η βασική του λειτουργία. Στην έρευνα, οι ερευνητές ασχολούνται και με τα καθημερινά θέματα της Καθημερινής ανάλυσης κλπ. αλλά και για αυτό γίνονται ερευνητές επειδή ασχολούνται με το, τι θα γίνει στο μέλλον στη σεισμολογία. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη σεισμολογία τα επόμενα 10 με 20 χρόνια να την αναπτύξουμε σαν επιστήμη. Οπότε η έρευνα στην σεισμολογία προχωράει. Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε κάποια μέθοδο ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε το σεισμό όπως ακριβώς τα ζώα που αντιδρούν πριν από κάποιον σεισμό πχ. τα σκυλιά γαβγίζουν, τα φίδια βγαίνουν από τις τρύπες τους και αυτά γίνονται δύο και τρεις μέρες πριν από το σεισμό. Πριν γίνει το τελικό σπάσιμο που λέγεται σεισμός, υπάρχουν μικρορωγμές σε αυτή την περιοχή . Αρχίζουν τα μικρά σπασίματα.Το ζώο όμως αυτά μπορεί να τα ακούει ,οπότε ο άνθρωπος προσπαθεί να φτιάξει μία μηχανή που να έχει τον αισθητήρα ζώου . Το αυτί ενός ζώου είναι πολύ πιο ευαίσθητο απ ότι αυτό του ανθρώπου.
Σ.Ο.: Σας ανησύχησε η έντονη σεισμική δραστηριότητα στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο τον περασμένο Ιανουάριο;
Γ.ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Όχι καθόλου, επειδή ο Νότιος Ευβοϊκός μας δίνει ασθενείς σεισμούς, δεν είναι περιοχή υψηλής σεισμικότητας, αν τη συγκρίνεις με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Κατά περιόδους όμως τυχαίνει για δυο-τρεις βδομάδες να αρχίσουν οι μικροί σεισμοί 3-4 Ρίχτερ και να μη σταματάνε, αυτά λέγονται μικροσεισμικές ακολουθίες ή σμηνοσειρές. Δηλαδή έχουμε πολλούς μικρούς σεισμούς σε λίγες μέρες. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό, είναι μία εκτόνωση της ενέργειας που υπάρχει κάτω από τα πόδια μας.
Σ.Ο.: Πώς θα πρέπει να προετοιμαστούν οι μαθητές για έναν ισχυρό σεισμό; Νομίζετε ότι θα βοηθούσε να υπήρχε στα σχολεία μάθημα αντιμετώπισης σεισμών;
Γ.ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Ναι, οπωσδήποτε. Οπωσδήποτε στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης που είναι η Ελλάδα. Σαν σεισμογενής χώρα θα έπρεπε να έχουμε μάθημα για σεισμούς από το Δημοτικό. Όπως έχουν στην Ιαπωνία που στο δημοτικό τα παιδάκια μαθαίνουν τι θα πρέπει να κάνουν από την στιγμή που το σπίτι τους κουνιέται ή από τη στιγμή που το σχολείο τους κουνιέται. Πρώτα από όλα είναι να μη φοβόμαστε το αντικείμενο, δηλαδή όταν αρχίσει και κουνάει πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό το κούνημα πού καταλαβαίνουμε εκείνη τη στιγμή θα κρατήσει για δέκα με δεκαπέντε δευτερόλεπτα το πολύ δεν μπορεί να κρατήσει παραπάνω. Δηλαδή αυτό το κούνημα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι σε πολύ λιγα δευτερόλεπτα θα σταματήσει. Εκείνη τη στιγμή όμως που κουνιόμαστε δεν έχουμε τη συνείδηση και μας πιάνει πανικός, όμως αν από πριν αρχίζουμε και κουνιόμαστε και καταλαβαίνουμε ότι αυτό σε λίγη ώρα θα σταματήσει, μέχρι να το σκεφτούμε ο σεισμός θα έχει σταματήσει. Οι σεισμοί που έχουμε στην Ελλάδα 5-6 Ρίχτερ κρατάνε 5-10 δευτερόλεπτα οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε όμως είναι την κατάσταση των κτηρίων. Όπως ο άνθρωπος αύξησε τις κτιριακές υποδομές σε όλο τον κόσμο έτσι και τα θύματα των σεισμών αυξήθηκαν. Πρέπει να φτιάξουμε σωστά τα κτήρια για να συμπεριφέρονται σωστά με σεισμούς. Αυτή τη διαφορά τη βλέπουμε στην Ιαπωνία που έχει σεισμούς 7-8 Ρίχτερ και βλέπουμε ότι δεν έχουν καθόλου ζημιές και έχουμε δίπλα μας την Ιταλία να κάνει σεισμό 6 Ρίχτερ και έχουμε 3.000 σπίτια γκρεμισμένα. Δεν είναι ότι οι σεισμοί είναι διαφορετικοί είναι ότι είναι διαφορετικά τα κτίρια. Οι Γιαπωνέζοι δηλαδή αντί να χρησιμοποιούν σκέτο τσιμέντο στα κτίρια χρησιμοποιούν και ελαστικά υλικά, καουτσούκ. Τα κτίρια γίνονται ελαστικά και ταλατεύονται. Οπότε υπάρχει μία νέα τεχνολογία στους πολιτικούς μηχανικούς. Τους δίνουμε πληροφορίες εμείς οι σεισμολόγοι ανάλογα με την περιοχή και αυτοί κανονίζουν τον αντισεισμικό σχεδιασμό δηλαδή τι υλικά θα χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν το κτίριο.

Από τη Συντακτική Ομάδα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης