Γιατί ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στο body shaming;

   Στις μέρες μας ακούγεται πολύ ο όρος  “body shaming”. Τι σημαίνει όμως ακριβώς; Ποιος είναι εκείνος που το υλοποιεί; Ποιος είναι αυτός που το δέχεται κι πώς; Γιατί το δέχεται; Τι είδους αντιλήψεις έχει ο θύτης; Το θύμα πώς αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση; Όλες αυτές είναι εύλογες ερωτήσεις που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε. Πολύ επίκαιρες και με τεράστιο ενδιαφέρον να απαντηθούν σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα βασικά για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

   Το body shaming λοιπόν είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας άνθρωπος δέχεται υβριστικά σχόλια κι όχι μόνο για την εμφάνιση του κι τα χαρακτηριστικά του σώματος του. Επιδιώκεται έτσι η ικανοποίηση των θυτών όταν γίνεται κατανοητό κι αντιληπτό από τους ιδίους πως τα θύματα τους νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους, για το πώς δείχνουν κι το τι τρώνε, πράγματα τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο και δεν θα έπρεπε κανένας απολύτως να τα κατακρίνει.

   «Είσαι χοντρός», «πως είσαι έτσι;», « έχεις γίνει οδοντογλυφίδα», «Τι; Θα φας κι άλλο;»,  «έχεις παχύνει κι δεν είσαι ωραίος» είναι κάποια από τα λογία τα οποία ξεστομίζουν οι θύτες σε ορισμένους ανθρώπους για τον παραπάνω σκοπό. Πέρα από το ότι ντροπιάζονται οι ίδιοι με αυτό που κάνουν, φανερώνει πως έχουν αρχαίες αντιλήψεις κι δεν συμβαδίζουν με την κοινωνία εν έτει 2022. Δείχνει πως δεν είναι άνθρωποι με επίπεδο κι σεβασμό.

   Ας το αφήσουμε αυτό όμως λίγο στην άκρη, έχετε ποτέ αναρωτηθεί, τα θύματα του body shaming, πώς νιώθουν; Σε τι πράξεις καταφεύγουν; Πως μπορούν να κάνουν κακό στον εαυτό τους; Πως νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί κι αρεστοί για τους γύρω τους κι πως ποτέ δεν θα γίνουν; Νιώθουν ανάξιοι, δίχως αυτοεκτίμηση κι αυταρέσκεια. Αυτοί οι άνθρωποι προβαίνουν σε κάποιες αποφάσεις που το μόνο σίγουρο είναι πως θα προκαλέσουν κακό στην υγειά τους. Ή να παχύνουν πολύ γρήγορα, ή να υπάρξει τεράστια απώλεια κιλών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η ακόμα κι αλλά χίλια δυο πράγματα. Αποκτούν προβλήματα τόσο σωματικά, όσο κι ψυχικά που θα τους σημαδέψουν μια ζωή. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Το κάνουν αυτό διότι έτσι πιστεύουν πως θα γίνουν καλύτεροι αλλά στην ουσία, οι θύτες του body shaming κάθε μέρα θα βρίσκουν κάτι αρνητικό για τον διπλά τους κι θα το κατακρίνουν. Έτσι ξανά αρχίζουν πάλι τα θύματα να οδηγούνται σε κακές, για την υγειά τους, επιπτώσεις που προκαλούν οι ενέργειες που καταφεύγουν.

   Σαν μαθήτρια αλλά και θύμα του body shaming, έχω βιώσει αυτή την κατάσταση με όλο της το είναι. Πρέπει οπωσδήποτε αυτό να σταματήσει. Μαζί όμως με εκείνο, πρέπει να αλλάξουμε κι κάποιες στερεοτυπικές απόψεις που συνηθίζουμε να έχουμε -πολύ κακώς- σαν κοινωνία. Να γίνουμε λίγο καλύτεροι. Να αποδεχόμαστε τον άλλο. Να τον αγαπάμε για αυτό που είναι.

   Συμπερασματικά, αν παρατηρήσουμε περιστατικά του body shaming στην καθημερινότητα μας, επιβάλλεται να επέμβουμε. Να επέμβουμε αμέσως. Εσείς αποτρέπετε τέτοια περιστατικά; Αν όχι, γιατί δεν δοκιμάζετε να σώσετε το θύμα από την ψυχολογική αυτή κατάνευση που θα του προκληθεί; Ας δοκιμάσουμε όλοι μαζί να το αλλάξουμε αυτό. Λέμε όχι στο body shaming!

Προνοΐτη Εύα

3 Σχόλια

  1. Υπέροχο άρθρο!Μπράβο ειλικρινά γιατί ήταν πολύ αληθινό!Μακάρι όλο αυτό σύντομα να σταματήσει γιατί είναι πολύ άσχημο για τους μαθητές να δέχονται σχόλια λόγω της διαφορετικότητας τους η οποία αυτόματα από κάποιους θεωρείται άσχημη!Και πάλι μπράβο!!

Υποβολή απάντησης