Άγχος για τις σχολικές εξετάσεις; Μην το αφήσετε να σας επηρεάσει!

Είναι, πια, Μάιος, και για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πλησιάζει η περίοδος των εξετάσεων. Κατά τις ημέρες αυτές, οι μαθητές συγκεντρώνονται στο σχολείο ώστε να εξεταστούν σε συγκεκριμένα μαθήματα που έχουν μελετήσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Γιατί, λοιπόν, οι εξεταζόμενοι αγχώνονται την περίοδο των εξετάσεων και πώς αντιμετωπίζεται το άγχος αυτό;

Οι μαθητές που εξετάζονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς, καταβάλλονται συχνά από άγχος· ο λόγος είναι η αμφιβολία για τις επιδόσεις και τα αποτελέσματά τους, και ο φόβος να μην γράψουν καλά ή ακόμη και να μην περάσουν στην επόμενη τάξη. Πολλοί από τους εξεταζόμενους αγχώνονται σε βαθμό που δεν κοιμούνται καλά τα βράδια, οι επιδόσεις τους στο σχολείο μειώνονται την περίοδο εκείνη, και γενικότερα δεν βρίσκονται σε καλή σωματική και ψυχική κατάσταση.  Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν επιφέρει τίποτα καλό και μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και επιβλαβές. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε ώστε να καταπολεμήσουμε το άγχος για τις εξετάσεις;

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό οι εξεταζόμενοι μαθητές να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για το κάθε μάθημα. Το σωστό διάβασμα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ύστερα οι επαναλήψεις στην ύλη κάνουν ευκολότερες τις εξετάσεις, και σίγουρα μας κάνουν να νιώθουμε πιο σίγουροι και ψύχραιμοι σχετικά με τις εξετάσεις. Επιπλέον, ο καλός ύπνος και η καλή διατροφή βοηθούν πολύ τον οργανισμό και μας κρατούν σε καλή κατάσταση· πρέπει να είμαστε ξεκούραστοι, υγιείς και ενεργητικοί για να είμαστε σε θέση να καταφέρουμε κάτι που είναι -ή φαίνεται- δύσκολο. Τέλος, όταν ετοιμαζόμαστε για τις εξετάσεις, δεν πρέπει να ξεκινάμε με αρνητική διάθεση και απαισιόδοξες σκέψεις, καθώς θα επηρεάσουν την επίδοσή μας και τον τρόπο που τις αντιμετωπίζουμε.

Βεβαίως, υπάρχει και ωφέλιμο για εμάς άγχος, όταν αποτελεί κίνητρο για να ολοκληρώσουμε καλύτερα ή γρηγορότερα κάποια υποχρέωσή μας. Είναι φυσικό να αγχωνόμαστε σε καταστάσεις αυτού του είδους, όμως το «κλειδί» είναι να μετατρέπουμε αυτό το άγχος σε βοήθεια υπέρ μας· για παράδειγμα, να ωθούμαστε να διαβάσουμε ή προετοιμαστούμε καλύτερα, προκειμένου να αισθανόμαστε πιο σίγουροι για την επιτυχία μας. Σε αυτή την περίπτωση, και αν δεν αφήσουμε τη νευρικότητά μας να μας επηρεάσει αρνητικά, θα αποδειχθεί χρήσιμη και βοηθητική.

Καθώς, λοιπόν, η περίοδος τον εξετάσεων μας χτυπά την πόρτα, ας φροντίσουμε να είμαστε έτοιμοι και έτοιμες -από όλες τις απόψεις- για να πάμε καλά και να καταπολεμήσουμε το όποιο άγχος μας προκαλείται. Καλή επιτυχία!

-Ιωάννα Ζουρνατζή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης