ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου στην Πράσινη Συμφωνία;

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει πολιτική καθοδήγηση για τις πολιτικές της ΕΕ.

Η Επιτροπή υποβάλλει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας. Οι υπουργοί της ΕΕ, συνεδριάζοντας στις διάφορες συνθέσεις του Συμβουλίου, συζητούν τις προτεινόμενες νομοθετικές και μη νομοθετικές δράσεις.

Στην περίπτωση νομοθετικών προτάσεων, τελικός στόχος είναι η θέσπιση νομοθεσίας —στις περισσότερες περιπτώσεις σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, βάσει της οποίας το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζουν ως συννομοθέτες.

Ποιες πρωτοβουλίες περιλαμβάνει η Πράσινη Συμφωνία;

Προσαρμογή στον στόχο του 55 %

Η δέσμη μέτρων Fit for 55 είναι μια σειρά προτάσεων για την αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με το κλίμα, την ενέργεια και τις μεταφορές και την ανάληψη νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της ΕΕ με τους ενωσιακούς στόχους για το κλίμα.

Ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα

Ο κανονισμός που θεσπίζει το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα είναι σε ισχύ και μετατρέπει την πολιτική για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 σε νομική υποχρέωση για την ΕΕ.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030.

Στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Στη στρατηγική περιγράφεται το όραμα να καταστεί η ΕΕ μια κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή και πλήρως προσαρμοσμένη στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έως το 2050.

Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030

Έχει στόχο να συμβάλει στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας της Ευρώπης έως το 2030,με οφέλη για τους ανθρώπους, το κλίμα και τον πλανήτη.

Στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, στρέφοντας το σημερινό σύστημα τροφίμων της ΕΕ προς ένα βιώσιμο πρότυπο.

Ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική

Στόχος είναι να στηριχθεί ο ρόλος της βιομηχανίας ως επιταχυντή και καταλύτη αλλαγής, καινοτομίας και ανάπτυξης.

Στρατηγική της ΕΕ για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων

Τον Μάρτιο του 2021 το Συμβούλιο εξέδωσε συμπεράσματα με τα οποία ενέκρινε τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων, την οποία είχε υποβάλει η Επιτροπή.

Σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία

Στόχος είναι η μετάβαση προς κυκλικά συστήματα στην παραγωγή και την κατανάλωση.

Μπαταρίες και απόβλητα μπαταριών

Ο νέος κανονισμός που εκδόθηκε το 2023 αποσκοπεί στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς μπαταριών, εξασφαλίζοντας δικαιότερο ανταγωνισμό χάρη στις απαιτήσεις ασφάλειας, βιωσιμότητας και επισήμανσης.

Μια δίκαιη μετάβαση

Η ΕΕ έχει θεσπίσει μηχανισμό δίκαιης μετάβασης για την παροχή χρηματοδοτικής και τεχνικής στήριξης στις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες κατά τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Δασική στρατηγική και αποψίλωση των δασών

Βασίζεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030.

Καθαρή, οικονομικά προσιτή και ασφαλής ενέργεια

Η απαλλαγή του τομέα της ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές αποτελεί καίριο βήμα για μία κλιματικά ουδέτερη ΕΕ.

Η ΕΕ εργάζεται σε διάφορα επίπεδα για την επίτευξη αυτών των στόχων:

  • στηρίζει την ανάπτυξη και την υιοθέτηση καθαρότερων πηγών ενέργειας, όπως η ανανεώσιμη υπεράκτια ενέργεια και το υδρογόνο
  • προωθεί την ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ
  • αναπτύσσει διασυνδεδεμένες ενεργειακές υποδομές μέσω των ενεργειακών διαδρόμων της ΕΕ
  • αναθεωρεί την ισχύουσα νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των στόχων τους για το 2030

Τον Ιούνιο του 2021, οι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική της Επιτροπής για το κύμα ανακαινίσεων, στα οποία τονίζονται οι πτυχές της κοινωνικής ένταξης, της οικονομικής ανάκαμψης και της πράσινης μετάβασης.

 

Πληροφορίες:https://www.consilium.europa.eu/el/policies/green-deal/#role

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης