Καρυά, ο τόπος μας…

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ: Η Καρυά είναι χωριό του νομού Λάρισας στον Δήμο Ελασσόνας , είναι κοινώς γνωστή και ως Καρυά Ολύμπου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Λάρισας, και συνορεύει με την Μακεδονία. Γεωγραφικά ανήκει στο διαμέρισμα της Θεσσαλίας, και στην επαρχία Ελασσόνας. Ο οικισμός είναι χτισμένος στους πρόποδες του όρους Τιτνάτα.

ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 900 μέτρα

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Απέχουμε 38χλμ από την πόλη της Ελασσόνας και 49χλμ από την πόλη της Λάρισας.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Στην Καρυά τις δεκαετίες του 1950-1960, διέμεναν 4.000 περίπου κάτοικοι. Την δεκαετία του 1990 αριθμούσε περί τους 1.000 περίπου κατοίκους, ενώ τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός συνεχώς μειώνεται δραματικά. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή το 2011 ο πληθυσμός της Καρυάς  είναι  542 κάτοικοι.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:  Στις 15 Αυγούστου, παρουσιάζεται μεγάλη προσέλευση ανθρώπων, τόσο τουριστών όσο και ντόπιων, οι οποίοι διαμένουν σε μεγαλύτερες πόλεις, καθώς γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, με μεγάλες τιμές. Στις  23 Αυγούστου λαμβάνει μέρος η μεγάλη πανήγυρις, με πολλές μουσικές, παραδοσιακές και κοινωνικού περιεχομένου εκδηλώσεις, καθώς τιμάται η Ένατη ημέρα από την Κοίμηση της Θεοτόκου.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: Ο Ιερός ναός του Αγίου Νικολάου δεσπόζει στο βόρειο άκρο του οικισμού, και είναι ο πολιούχος ανάμεσα σε δεκάδες εκκλησίες και εξωκλήσια που βρίσκονται στην περιοχή, τόσο εντός όσο και εκτός του οικισμού. 

ΚΟΝΤΙΝΑ ΜΕΡΗ: Συκαμινέα- Καλλιπεύκη- Λεπτοκαρυά

ΣΧΟΛΕΙΑ: 1/θ Νηπιαγωγείο- 2/θ Δημοτικό, τα οποία συστεγάζονται, και Γυμνάσιο, το οποίο βρίσκεται  σε οίκημα της Κοινότητας Καρυάς

ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK: https://www.facebook.com/profile.php?id=100049837192048

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης