Η επίσκεψη των μαθητών – υποψήφιων Εφήβων Βουλευτών στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων :  ΒΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΡΑΞΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΣΤ΄ ΣΥΝΟΔΟΣ (2021 – 2022), επισκέφτηκαν το Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

ΜΟΥΣΕΙΟ1 ΜΟΥΣΕΙΟ2 ΜΟΥΣΕΙΟ3

Το 2011 άνοιξε το πρώτο πανελλαδικά μουσείο πόλης στον Βόλο, με εικόνες, μνήμες και μαρτυρίες από το 1840 μέχρι σήμερα. Στα περίπου 800 τ.μ. της παλιάς Καπναποθήκης Παπάντου, ένα βιομηχανικό κτίριο του Μεσοπολέμου, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1920, παρουσιάζεται η ιστορία του Βόλου και των ανθρώπων του μέσα από φωτογραφίες, αντικείμενα και μαρτυρίες.

Στο Μουσείο ο κ. Κουτής Ιωάννης, ιστορικός, ξενάγησε με έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον τρόπο τους μαθητές στο μουσείο και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα «βήματα Δημοκρατίας» στην πόλη του Βόλου τον 20ο αιώνα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο εργατικό κίνημα στην πόλη μας, καθώς στον Βόλο δημιουργήθηκε το πρώτο Εργατικό Κέντρο.

Kατά την περιήγηση στο Μουσείο, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική-βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης του Βόλου που συνδέθηκε με τη δημιουργία Εργατικών Ενώσεων με σκοπό τις διεκδικήσεις για καλύτερη εργασία και ζωή.

Οι μαθητές γνώρισαν ότι ο Βόλος συγκεντρώνοντας όλες τις προϋποθέσεις-κεφάλαια, εργατική δύναμη, διευρυμένη εσωτερική αγορά, πρόσβαση στις πρώτες ύλες εξελίχθηκε προπολεμικά σε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο. Οι κυριότεροι κλάδοι της βιομηχανίας ήταν τα τρόφιμα, το μέταλλο, ο καπνός, η υφαντουργία και η βυρσοδεψία. Το 1909 λειτουργούσαν πάνω από 20 μεγάλα εργοστάσια που απασχολούσαν χιλιάδες εργάτες. Ενώ ο πληθυσμός της πόλης, από περίπου 5.000 το 1881, το 1907 είχε πενταπλασιαστεί φτάνοντας τις 24.500.

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό έδωσε το έναυσμα  για ενδιαφέρουσα συζήτηση μέσα από την οποία οι μαθητές /μαθήτριες προσέγγισαν ιστορικά τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις που συνδέθηκαν στον τόπο μας με την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως ασφαλής εργασία με σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, κοινωνική ασφάλιση, ισότητα των δύο φύλων, το δικαίωμα πρόσβασης των γυναικών στην εργασία, την εκπαίδευση, την πολιτική.

ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ
Περί ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ 12 Άρθρα
Το 1ο ΓΕΛ Βόλου παρουσιάζει το περιοδικό που αποτελεί το Βήμα των υποψήφιων Έφηβων βουλευτών του σχολείου. Το ηλεκτρονικό περιοδικό δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ: ΒΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΡΑΞΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΣΤ΄ ΣΥΝΟΔΟΣ (2021 – 2022) Ψηφιακός Κόσμος: κωδικός Δημοκρ@τία #ενημερώνομαι #κρίνω #παρεμβαίνω

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης