ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 2ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους εφήβους κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους. Μέσω αυτής της ενασχόλησης παρέχονται στα παιδιά δραστηριότητες που σίγουρα κινητοποιούν το ενδιαφέρον των περισσοτέρων. Όμως, οι συνέπειες της υπερβολικής  χρήσης είναι καταστροφικές.

Η αρχική μου αναφορά βασίζεται στα οφέλη της ενασχόλησης με τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται καθημερινά στο διαδικτυακό χώρο. Ως γνωστόν οι νέες γενιές χαρακτηρίζονται από υψηλό δείκτη νοημοσύνης . Στην κοινωνία πλέον εντάσσονται άτομα με πληθώρα γνώσεων και κύριο γνώρισμά τους τον ψηφιακό αλφαβητισμό, που έχει διευκολύνει τις ζωές τους. Έτσι, διαπιστώνουμε πως το διαδίκτυο ευρύνει τους ορίζοντες των νέων επιδρώντας και στον ευρύτερο τρόπο σκέψης τους.

ΑΡΘΡΟ ΔΕΜΙΡΗ

Στη συνέχεια θα τονιστεί ένα άλλο προσόν της ψηφιακής  ζωής. Η ένταση που δέχεται ο έφηβος στην καθημερινότητα του αποβάλλεται μέσω της ασχολίας του με τον υπολογιστή, καθώς πρέπει να εξισορροπείται η κατάσταση στον εσωτερικό του κόσμο. Η ευκαιρία πρόσβασης σε αρχεία μουσικής ή ταινιών, χώρους συζήτησης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης σίγουρα παρέχουν χαλάρωση και ξεκούραση στους μαθητές. Άρα είναι άκρως φυσιολογική η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών στον ελεύθερο χρόνο τους, όταν γίνεται με μέτρο.

ΑΡΘΕΟ ΔΕΜΙΡΗ

Αντίβαρο στις παραπάνω αναφορές αποτελούν οι συνέπειες που προκαλούνται λόγω της υπερβολικής χρήσης των υπολογιστών. Δυστυχώς πολλοί έφηβοι καταλήγουν σταδιακά στην εξάρτηση, γεγονός που τους απομακρύνει από τις κοινωνικές τους συναναστροφές. Έχοντας ως μόνη επιλογή στον ελεύθερο χρόνο τους το διαδίκτυο, επιτυγχάνεται η απομόνωση και  συνεπώς η εσωστρέφεια του ατόμου. Επομένως αν αναλογιστούμε τη σημασία των συνεπειών στη ζωή των νέων θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως πρόκειται  για μια επιβλαβή συνέπεια, εάν γίνεται αλόγιστα η χρήση του διαδικτύου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συνοψίζοντας, ο εφηβικός κόσμος αποτελεί ξεχωριστό στάδιο στη ζωή των ανθρώπων και οι αναμνήσεις θα πρέπει να είναι μοναδικές. Η επίτευξη αυτής της σκέψης θα γίνει μόνο αν οι νέοι περνούν δημιουργικά τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους. Ας αναλογιστούμε λοιπόν ποιος είναι ο κόσμος πέρα από τον ψηφιακό.

ΔΕΜΙΡΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

Σχολιάστε

Top