Αδαμάντιος Κοραής

Από τον Αντώνη Ευπατρίδη

Ο Αδαμάντιος Κοραής γεννήθηκε στην Σμύρνη στις  27 Απριλίου 1748 και πέθανε στις 6 Απριλίου 1833. Ο Κοραής είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού και μνημονεύεται, ανάμεσα σε άλλα, ως πρωτοπόρος στην έκδοση έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και για τις γλωσσικές του απόψεις στην υποστήριξη της καθαρεύουσας, σε μια μετριοπαθή όμως μορφή της, με σκοπό την εκκαθάριση των πλείστων ξένων λέξεων που υπήρχαν στη γλώσσα του λαού.

Η συμβολή του Κοραή στην απελευθέρωση της Ελλάδας συνδέεται αρχικα με τη δημιουργία των πνευματικών προϋποθέσεων για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, αλλά και με την καλλιέργεια της παιδείας και της φιλοσοφίας της ελευθερίας, ώστε το ελεύθερο πλέον Έθνος να προχωρήσει παράλληλα με τα άλλα φωτισμένα έθνη της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα άρχισε να συγγράφει κείμενα σχετικά με την κατάσταση του ελληνισμού. Με τα ποιήματα Ασμα Πολεμιστήριον και Σάλπισμα Πολεμιστήριον προσπάθησε να τονώσει τις ελπίδες των Ελλήνων για απελευθέρωση και να ενισχύσει την αγωνιστική διάθεση τους.

 Εικόνα61Πλατεία Κοραή 1966

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης