«Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης»

Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης                               Εκ του Αγιογραφίου της I. M.  Παναγίας των Βρυούλων Ωρωπού

Η Σχολική Βιβλιοθήκη θέλοντας να τιμήσει την επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή προσκάλεσε στο σχολείο τη συγγραφέα κ. Ελένη Δικαίου. Τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου μελέτησαν το βιβλίο της: «Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης», εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2022, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με διδάσκουσα την Χρυσοβαλάντη Διαμαντή.

 Κριτική για το βιβλίο: «Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης»

   Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης είναι ένα μυθιστόρημα, το οποίο γράφτηκε από την Ελένη Δικαίου και έχει κάνει εντύπωση σε μικρούς και μεγάλους. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε αρχικά στις 30 Νοεμβρίου το 2018, ενώ το 1991 η συγγραφέας Ελένη Δικαίου έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνία για νέους.

   Το βιβλίο αυτό είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με το οποίο η συγγραφέας έχει καταφέρει να ταξιδέψει όλους τους αναγνώστες στη Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά και ειδικότερα στα τραγικά ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μέσα από την εξιστόρηση του πολέμου αυτού κατορθώνει να εκφράζει όλα τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος σε εμάς και τους εχθρούς.

   Κατά τη γνώμη μου το βιβλίο είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο καθώς δεν φοβάται η συγγραφέας να αποδώσει με παραστατικές εικόνες το τραγικό σκηνικό της εποχής εκείνης. Μου άρεσε καθώς δεν προσπαθούσε να κρύψει την αλήθεια, αντίθετα την έδειχνε με τα πιο σκληρά γεγονότα.

 Μαριδάκη Άννα, Α2

   Η Ελένη Δικαίου με το βιβλίο της: «Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης», με ένα ξεχωριστό τρόπο, με γλώσσα γλαφυρή και ζωντανούς παραστατικούς διαλόγους, με τον αέρα της μικρασιάτικης λαλιάς, χρησιμοποιώντας αληθινά πρόσωπα και γεγονότα καθώς και αναμνήσεις συλλεγμένες από την συγγραφέα με υπομονή και ακρίβεια μελετητή, μας ταξιδεύει στα μικρασιατικά παράλια με ένα ολοζώντανο μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους.

   Πιστεύοντας ότι η Λογοτεχνία είναι ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης της Ιστορίας, ήταν αδύνατον να αντισταθώ, αρχικά, στο ξεφύλλισμα του βιβλίου και, χωρίς να το καταλάβω, να ολοκληρώσω την ανάγνωσή του.

    Έτσι, γνωρίζοντας πλέον την ιδιαιτερότητα αυτού του μυθιστορήματος σας προτείνω να το διαβάσετε.

 Κοτσομύτης Κωνσταντίνος, Α΄1

    Το βιβλίο: «Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης» μιλάει κυρίως για την τότε ζωή στην Σμύρνη. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζει σε κάποιες προσωπικότητες της τότε εποχής, προσπαθώντας να μας κάνει να κατανοήσουμε καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής στην Σμύρνη. Ακόμη, επιδιώκει να παρουσιάσει ιστορικά βασισμένο το βιβλίο της (η συγγραφέας), με αποτέλεσμα πολλά από τα στοιχεία που αναφέρονται να συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.

    Στο βιβλίο αυτό είναι φανερό πως υπάρχει μία προμελέτη, διότι είναι αρκετά ρεαλιστικό και καλογραμμένο. Επίσης, εστιάζει πολύ στον κύριο Εμμανουήλ και το τετράδιό του, καθώς εμπεριέχει κάποιες σημαντικές πληροφορίες. Αργότερα, μιλάει για μερικούς ανθρώπους οι οποίοι δημιουργούσαν σχολεία, νοσοκομεία και γενικότερα χώρους οι οποίοι ήταν σημαντικοί για το κοινό καλό. Επιπροσθέτως, κάνει μια αναφορά για τα κακουργήματα που συνέβησαν κατά το 1922.

    Κλείνοντας, θα πρότεινα αυτό το βιβλίο, επειδή θεωρώ πως είναι πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό για να περάσει κάποιος τον χρόνο του.

 Βασίλης Ταμπάκης,  Α΄4

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης