Μετρό: Χρήσιμο… Άνετο… Γρήγορο…

https://armyvoice.gr/2022/08/metro-nikaia-korydallos-anoigei/
Πηγή φωτογραφίας: https://armyvoice.gr/2022/08/metro-nikaia-korydallos-anoigei/

Το μετρό, όπως όλοι ξέρουμε, αποτελεί στις μέρες μας βασικό μέσο μεταφοράς στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό όμως κρύβει μία μεγάλη ιστορία πίσω του.
Η ουσία του μετρό είναι η ανάγκη για γρήγορη, κυρίως, μετακίνηση, που εξελίχθηκε σε οικολογική και ασφαλή. Ο πρώτος υπόγειος σιδηρόδρομος, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί μετρό, εγκαινιάστηκε στις 10 Ιανουαρίου 1863 και αποτελεί το παλαιότερο σύστημα μετρό στον κόσμο από τα εκατοντάδες συστήματα σε όλο τον κόσμο στο σήμερα. Στις αρχές του 20ού αι. τα συστήματα μετρό άρχισαν σιγά-σιγά να ηλεκτροδοτούνται με την ανάπτυξη της τότε τεχνολογίας. Σιγά σιγά οι αστικοί αυτοί σιδηρόδρομοι επεκτείνονταν σε κάθε πόλη αλλά και πολλαπλασιάζονταν από πόλη σε πόλη.
Το μετρό στην Ελλάδα με την σύγχρονη μορφή του ήρθε με τις γραμμές 2 και 3 του μετρό της Αθήνας, οι οποίες άνοιξαν τις πύλες τους στις 29 Ιανουαρίου 2000 με την κατασκευή τους να ξεκινά το μακρινό πλέον 1992. Οι δύο γραμμές τότε συνέδεαν κυρίως στο κέντρο της πόλης (Σύνταγμα-Εθνική άμυνα->Πολύγωνο) κ΄ (Σύνταγμα Σεπόλια) και μέχρι σήμερα έχει επεκταθεί αξιοσημείωτα προς τα προάστια της πόλης. Αυτό το πρότυπο το ακολουθούν και τα άλλα μετρό μεγάλων αστικών κέντρων, όπως στη Σόφια της Βουλγαρίας, το Μιλάνο της Ιταλίας, το Αμβούργο της Γερμανίας κ.α.

Το παλαιότερο υπόγειο σιδηροδρομικό σύστημα του κόσμου είναι το μετρό του Λονδίνου, το οποίο λειτούργησε το 1863 και είναι το τέταρτο σε μέγεθος μετρό του κόσμου.
Το μεγαλύτερο σύστημα μετρό στον κόσμο εκτείνεται σε μήκος 699,3 χλμ. και διαθέτει 23 γραμμές και 405 σταθμούς, 62 εκ των οποίων είναι σταθμοί μετεπιβίβασης. Εγκαινιάστηκε την 1 Οκτωβρίου του 1969 και είναι αυτό του Πεκίνο. Το δημοφιλέστερο μετρό στην Ευρώπη είναι αυτό της Νέας Υόρκης. Παρουσιάζεται πολλές φορές ως φόντο στον αμερικανικό κινηματογράφο. Το 60% του συστήματος είναι υπόγειο. Διαθέτει 36 γραμμές κ΄ 472 σταθμούς ένα εγκαινιάστηκε το 1904. Με έτος εγκαινίασης το 1935, το μετρό της Μόσχας θεωρείτο σήμερα το μετρό με τους ωραιότερους σταθμούς που κατασκευάστηκαν την εποχή της Σοβιετικής ένωσης και το ίδιο πρότυπο ακολουθούν και άλλα σοβιετικά συστήματα όπως του Κιέβου και οι γραμμές 2 κ΄ 3 της Βουδαπέστης. Το μικρότερο μετρό παγκοσμίως στον κόσμο είναι αυτό της Χάιφα με 6 σταθμούς κ΄ μήκος δικτύου 1,7 χιλιόμετρα με έτος εγκαινίασης το 1959. Κάποιοι από τους ομορφότερους σταθμούς είναι ο Kosmolskaya στην Μόσχα και ο Solna Centrum της Στοκχόλμης.
Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι σε περίοδο πολέμου ή κάποιας άλλης εθνικής ανάγκης, οι σταθμοί του μετρό μπορούν να γίνουν καταφύγιο για πολύ κόσμο, κυρίως τα υπόγεια συστήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πόλεις Χάρκοβο και Κίεβο της Ουκρανίας.
Μιχάλαρος Αναστάσιος Α΄1

Πηγές:
Βικιπαίδεια

https://www.geografikoi.gr/metro-facts/

Baker_Street_Waterloo_Railway_platform_March_1906-1
Οι επιβάτες περιμένουν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο στο σταθμό της Baker Street του Λονδίνου το 1906 (πηγή: wikipedia)

1080px-MosMetro_KomsomolskayaKL_img2_asv2018-01-1-1024x683
Ο σταθμός Komsomolskaya (Circle Line) του μετρό της Μόσχας (πηγή: wikipedia)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης