Πασχαλινά έθιμα της Κάσου

Κάθε πόλη, χώρα, ήπειρος, έχει τα δικά της ήθη κι έθιμα. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα, τα έθιμα της χώρας μας είναι αμέτρητα και ως χώρα διαθέτουμε πολλά έθιμα για κάθε εποχή του χρόνου. Στο παρόν άρθρο θα σας μιλήσω για τα έθιμα του Πάσχα που έχουμε εμείς στο νησί μου, την Ηρωική Νήσο Κάσο, ένα μικρό νησί με τεράστια ιστορία!
Ένα από τα πολλά έθιμα είναι το κάψιμο του Ιούδα. Μεγάλοι και μικροί μαζεύονται σε μια πλατεία ή σε έναν ανοιχτό χώρο που έχει στηθεί πάνω σ΄ ένα ξύλο μια κούκλα, που συμβολίζει τον Ιούδα. Στόχος είναι να καεί ο Ιούδας με τα δυναμιτάκια που πετάνε όσοι έχουν μαζευτεί. Αυτό γίνεται για να «πληρώσει» ο Ιούδας για όλα όσα έκανε στον Ιησού Χριστό μας.

Ένα ακόμα έθιμο είναι η περιφορά των εικόνων. Οι ιερείς βγάζουν τις εικόνες της Εκκλησίας και τις περιφέρουν στα γύρω χωριά. Οι κάτοικοι των χωριών πετάνε μύρο στις στολισμένες εικόνες κι αφού επιστρέψει η εικόνα πίσω στην εκκλησία κι έχει ολοκληρωθεί ο γύρος, ολοκληρώνεται και η ξεχωριστή αυτή διαδικασία.

Το τελευταίο έθιμο που θα σας πω είναι ένα παραδοσιακό έθιμο που ξεχωρίζει κυρίως στην Κάσο. Οι άνθρωποι φτιάχνουν τους λεγόμενους «Κούκνουκες», μπισκότα που τρώγονται μόνο το Πάσχα. Τα υλικά είναι εύκολα, το ίδιο είναι κι η συνταγή οπότε η δημιουργία τους δεν είναι κάποια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία.

Φτάνοντας στο τέλος, βλέπετε πως η Κάσος έχει μια μεγάλη ποικιλία εθίμων και κρύβει πολλά ακόμα μυστικά που σας περιμένει να τα ανακαλύψετε!

Μηνάς Περσελής Β΄2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης