Η σημασία της μουσικής στη ζωή του ανθρώπου

Η μουσική παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μας μιας και μας βοηθάει να εκφράσουμε όχι μόνο τα θετικά αλλά και τα αρνητικά συναισθήματά μας. Ήδη από την αρχαιότητα η μουσική έχει μεγάλη συναισθηματική σημασία για τους ανθρώπους, διότι επηρεάζει τον τρόπο σκέψης του ανθρώπου και γενικότερα την προσωπικότητά του. Επίσης, η μουσική επηρεάζει πολλά μέρη του εγκεφάλου μας και δημιουργεί επίπεδα μνήμης. Όπως μάλιστα έχει αναφερθεί, μας δίνει την ίδια ευχαρίστηση με το φαγητό. Ακόμη, η μουσική μας βοηθά να χαλαρώσουμε και μας προσφέρει ψυχική ηρεμία. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που πηγαίνουμε σε άλλους κόσμους με τη βοήθεια ενός στίχου, ενός demo και ενός ρυθμού. Πηγαίνοντας μαγικά στον άλλο αυτό κόσμο αφήνουμε το μυαλό μας να ονειρεύεται και να φτιάχνει νέα σενάρια. Μέσα από την μουσική αποκτούμε νέες εμπειρίες και προοπτικές για την ζωή μας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι ασχολούνται με τη μουσική και ειδικότερα τα παιδιά που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο αποκτούν γρήγορα κριτική σκέψη και τους είναι πιο εύκολο να αφομοιώνουν στοιχεία. Είναι αξιοσημείωτο πως σημαντικοί επιστήμονες έχουν δηλώσει -όπως ο Αϊνστάιν- πως αν δεν γίνονταν επιστήμονες θα γίνονταν μουσικoί. Συγκεκριμένα ο μεγάλος αυτός φυσικός είχε πει «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να παίζω μουσική, ζω τα όνειρά μου μέσα από τη μουσική, παρατηρώ τη ζωή μου μέσα από τη μουσική, γνωρίζω ότι τη μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή μου την έδειξε το βιολί». Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς οι άνθρωποι πριν αρχίσουν να μιλάνε συνεννοούνταν μέσω ήχων, κινήσεων και τραγουδιών. Τα παραπάνω αποτελούν την σημερινή έννοια της μουσικής. Αυτό μας βοηθά να καταλάβουμε την σημαντικότητα της.
Αν αφουγκραστούμε τους ήχους γύρω μας θα καταλάβουμε ότι τα πάντα είναι μουσική, η κόρνα του αυτοκινήτου είναι μουσική, ο καρδιακός παλμός και ο αναπνευστικός ρυθμός είναι μουσική, ο ήχος του μολυβιού πάνω στο χαρτί είναι μουσική, ακόμα και η ανάσα μας μέσα στο κρύο είναι μουσική. Από τον παραμικρό ήχο θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ολόκληρα τραγούδια με μοναδικό εργαλείο την έμπνευσή μας.
Δεν είναι τυχαίο που κάθε πολιτισμός, ανεξάρτητα από το πόσο αναπτυγμένος είναι, έχει διαφορετικά είδη τραγουδιού που τον χαρακτηρίζουν. Έτσι η μουσική είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας, γιατί μας βοηθά να σκεφτόμαστε, να αναπτυσσόμαστε, είναι μία γλώσσα που τη μιλάμε όλοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας, υπάρχουν διάφορες διάλεκτοι σε αυτή την μοναδική γλώσσα- pop , rock , rap , παραδοσιακή- και όλες τους προσπαθούν να εκφράσουν εμάς, τους ανθρώπους. Για αυτό και αγαπάμε τόσο τη μουσική , γιατί πάντα μας βοηθά σε όποια κατάσταση και να βρισκόμαστε.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΕΚΟΔΗΜΗΤΡΗ Β΄3
ΠΗΓΕΣ – https://schoolpress.sch.gr/2gymkozanis/?p=785

https://www.healthreportaz.gr/10759/o-rolos-tis-mousikis-sti-zoi-mas

https://www.patrisnews.com/%CE%B7-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE% CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%82/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης