Το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υλοποίησαν κατά το σχολικό έτος 2024-2025 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Κίτρινο, γαλάζιο και μενεξεδί…κοιτάζοντας πίσω από την ‘εικόνα’». Το θέμα του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των στερεοτύπων σε βάρος της γυναίκας μέσω βιωματικών παιδαγωγικών μεθόδων που κινητοποιούν τον/τη μαθητή/μαθήτρια. Περιλαμβάνει δράσεις έρευνας και ενεργούς δραστηριοποίησης και ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και της έκφρασής της αφού ζητείται η στοιχειοθέτησή της με επιχειρήματα και η ανακοίνωσή της αναλαμβάνοντας, οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν, την ευθύνη των θέσεών τους.
Για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε σχετικά εδώ: https://edu-gate.minedu.gov.gr/images/Egkekrimena_programmata/2024-2025/kitrino_galaazio.pdf
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε φέτος στο σχολείο μας στο πλαίσο του Προγράμματος Αγωγής Υγείας με υπεύθυνες τις εκπαιδευτικούς Αναστασία Βαβάση και Ειρήνη Στουπά και οι μαθητές του Γ΄3 έγραψαν τις εξής σκέψεις, για να ευχαριστήσουν τους συντονιστές- εκπαιδευτικούς του Προγράμματος:
«Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για την παρουσία του Πρωτοπρεσβύτερου π. Αντωνίου Καλλιγέρη και της κ. Ειρήνης Μπαλαλή για το Πρόγραμμα που υλοποίησαν στο σχολείο μας σχετικά με το φαινόμενο της βίας.
Ειδικότερα, τα λόγια του π. Αντωνίου τα τόσο ουσιαστικά και ανθρώπινα μας έδωσαν όχι μόνο τροφή για σκέψη, αλλά και μια βαθύτερη κατανόηση του πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργούμε μέσα μας την αγάπη, τη συγχώρεση και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας.
Με απλότητα, ειλικρίνεια και πνευματικότητα, μας έδειξαν ότι η βία δεν καταπολεμάται μόνο με νόμους, αλλά και με προσωπική στάση, ενσυναίσθηση και αξίες.
Τους ευχαριστούμε θερμά που μας αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους. Τα όσα μας μετέδωσαν θα μας συντροφεύουν για καιρό».
Επιμέλεια: Μαρίνα Γαρμπή Γ΄3
