Nobuyuki Tsujii, ο τυφλός πιανίστας

Nobuyuki Tsujii, ο τυφλός πιανίστας.

Γνωστός με το όνομα Nobu Tsujii, γιαπωνέζος διάσημος πολυβραβευμένος πιανίστας και συνθέτης που γεννήθηκε τυφλός εξαιτίας της μικροφθαλμίας. Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1988 στο Τόκιο.  Η κλίση του στη μουσική και το ταλέντο του φάνηκε στην παιδική του ηλικία.Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 4 ετών. Μόλις 7 ετών κέρδισε το βραβείο Helen Keller για τυφλούς μαθητές στο Τόκιο και σε ηλικία 10 ετών πρωτοεμφανίστηκε στην Century Orchestra της Osaka. Έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ στο Τόκιο σε ηλικία 12 ετών και έλαβε το βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό για πιάνο Frederic Chopin,  στην Βαρσοβία. Εμφανίστηκε και στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε και αποφοίτησε στο μουσικό πανεπιστήμιο Ueno του Τόκιο.

Το 2007 πήρε χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό Van Cliburn για πιάνο στην Αμερική. Το 2015 κέρδισε το πρώτο βραβείο στην Inter Atria.έχει συνθέσει μουσική για την ταινία Street Corner of Vienna. Εμφανίστηκε στο BBC Proms (Promenade Concert) , στο Albert Hall του Λονδίνου, όπου για 8 εβδομάδες το καλοκαίρι παρουσιάζονται έργα της κλασικής μουσικής και όπερες.

Nobuyuki Tsujii, στο BBC Proms, https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.medici.tv%2Fen%2Fconcerts%2Fnobuyuki-tsujii-musto-beethoven-liszt-mussorgsky-carnegie-hall%2F&psig=AOvVaw1N-zB1y3mDUPCIItDcbg_x&ust=1612747495943000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCODi2N7O1u4CFQAAAAAdAAAAABAD

Nobuyuki Tsujii, στο BBC Proms, 

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Τime ανέφερε ότι μαθαίνει τα κομμάτια ακούγοντας με το αυτί. Ο μαέστρος με την ομάδα του φτιάχνουν για αυτόν ένα CD όπου γράφουν το κάθε κομμάτι για το κάθε χέρι χωριστά ενώ το διαιρούν σε μικρότερα μέρη , όπως πολλά μικρά μέτρα. Είναι ένα μουσικό κομμάτι “για αυτιά” Το 2017 ένας Αυστραλιανός δημοσιογράφος τον ρώτησε πως αντιλαμβάνεται τον χρόνο στο κάθε  μουσικό κομμάτι  ενώ δεν βλέπει. «Ακούω την αναπνοή του μαέστρου και αντιλαμβάνομαι τι μου συμβαίνει»

Πολλοί ίσως θεωρούν ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες δύσκολα μπορούν να πετύχουν και να απολαύσουν τη ζωή λόγω των συνθηκών. Θεωρούν συγκεκριμένα πως οποιαδήποτε μορφής αναπηρία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό και εμποδίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο να ακολουθήσουν ένα δρόμο προς την επιτυχία και την κοινωνική αναγνώριση. Οι παραπάνω υποθέσεις μπορούν πολύ εύκολα να απορριφθούν αν λάβουμε υπόψη πως πολλοί είναι οι διάσημοι, οι οποίοι με την  ισχυρή θέληση τους και την πάλη που καθημερινά έδωσαν και δίνουν πολλοί από αυτούς για να αποκτήσουν αυτό που πραγματικά λαχταρούν όχι μόνο δεν σταμάτησαν να παλεύουν για τη ζωή, αλλά άφησαν ιστορία με τις ιδιαιτερότητες και τα ταλέντα τους.

Ζιάννη Κοντονή Φωτεινή ΠΕ03, Msc.

[video https://www.youtube.com/watch?v=wbAoeZZvntk Nobuyuki Tsujii - La Campanella - BBC Proms 2013 ]

[vimeo watch?v=thICz5E14kQ]

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Nobuyuki_Tsujii

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.medici.tv%2Fen%2Fconcerts%2Fnobuyuki-tsujii-musto-beethoven-liszt-mussorgsky-carnegie-hall%2F&psig=AOvVaw1N-zB1y3mDUPCIItDcbg_x&ust=1612747495943000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCODi2N7O1u4CFQAAAAAdAAAAABAD

 

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης