Ο νεομάρτυρας και παιδομάρτυρας Άγιος Ιωάννης ο Τουρκολέκας, αδελφός του Νικηταρά του Τουρκοφάγου.

Ο νεομάρτυρας Άγιος Ιωάννης Τουρκολέκας

Το ορεινό χωριό Τουρκολέκα στη νοτιοδυτική Αρκαδία δεν είναι μόνο η γενέτειρα του πατέρα του ήρωα του 1821, του Νικηταρά, αλλά και του νεομάρτυρα αδελφού του Ιωάννη Τουρκολέκα.

Τουρκολέκας Αρκαδίας

Τουρκολέκας Αρκαδίας

Μνημείο Νικηταρά, Τουρκολέκας Αρκαδίας

Μνημείο Νικηταρά, Τουρκολέκας Αρκαδίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεννήθηκε το 1805 μ.Χ.. Πατέρας του είναι ο Σταματέλος γνωστός ως «Τουρκολέκας», αγωνιστής της περιοχής του Λεονταρίου

Το 1816 μ.Χ. ο Ιωάννης, 11 χρονών τότε, μαζί με τον πατέρα του και τον Αναγνώστη, γιό του αγωνιστή του Πάρνωνα Ζαχαριά , ενώ ταξίδευαν για τα Κύθηρα, λόγω θαλασσοταραχής βρέθηκαν στη Νεάπολη της Λακωνίας. Ο Αγάς της περιοχής Χουσεΐν, με δόλο τους συνέλαβε και τους έστειλε στην ανωτέρα Τουρκική αρχή της Μονεμβασίας. Εκεί οι συλληφθέντες φυλακίστηκαν στο κάστρο της. Ο Βοεβόδας του Μυστρά, διέταξε να αποκεφαλιστούν και οι τρεις φυλακισμένοι. Πρώτα αποκεφαλίστηκαν ο Αναγνώστης και ο πατέρας του Αγίου.

Για την ομολογία, το μαρτυρικό τέλος και το θαυμαστό σημείο, που έδωσε ο Θεός, μετά τον αποκεφαλισμό του παιδομάρτυρα, γράφει, σχετικά ο αδελφός του Αγίου, ο Νικηταράς: «Στον αδελφό μου πρότειναν ν’ αλλάξει την πίστη του. Του δείχνουν τον σκοτωμένο πατέρα του και του λέγουν κάθησε να σε κάνουμε Τούρκο. Τότε το παιδί κάνει το σταυρό του και τους απαντά: θα πάω κι εγώ εκεί που πάει ο πατέρας μου. Του ξαναλέγουν· γίνε Τούρκος. Το παιδί όμως ξανακάνει το σταυρό του. Έγινε από το αίμα του σταυρός. Πήραν τα κεφάλια τους στην Τριπολιτσά».
Η σφαγή και των τριών έγινε στις 16 Οκτωβρίου 1816 μ.Χ., έξω από τον Ιερό Ναό του «Ελκομένου Χριστού» στην παλαιά Μονεμβασία. Εκεί, στο δάπεδο της αυλής του Ναού, το αίμα του παιδομάρτυρα και νεομάρτυρα Ιωάννη, σχημάτισε Σταυρό και έτσι αποκαλύφθηκε η ένδοξη είσοδος του Αγίου στη Βασιλεία του Θεού και η ένταξή του στη χορεία των Μαρτύρων. το αίμα του Αγίου Ιωάννη, έγινε σύμβολο για τον αγώνα της ελευθερίας των υποδούλων Ελλήνων και τόπος προσκυνήματος.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολιγόλεπτο βίντεο αφιέρωμα στο νεομάρτυρα.

https://www.youtube.com/watch?v=DMPjXdB6EU0

Ιερός ναός αγίου ιωάννη Τουρκολέκα, στο Τουρκολέκα Αρκαδίας

Ιερός ναός αγίου ιωάννη Τουρκολέκα, στο Τουρκολέκα Αρκαδίας

 

Ναός του Αγίου υπάρχει στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε και εορτάζει τη μνήμη του κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου.

 

Ζιάννη Κοντονή Φωτεινή, ΠΕ03, Msc

πηγές;

https://www.exploring-greece.gr/el/show/25660/:ttd/MNIMIO-NIKITARA#.YF3Nfq8zbIU

http://www.saint.gr/6350/saint.aspx

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης