Διακοπές στην Κόρωνο της Νάξου

Απόψη του χωριού Κόρωνος Νάξου

Η Κόρωνος είναι χωριό της ορεινής Νάξου. Ανήκει στα λεγόμενα Σμυριδοχώρια μαζί με την Απείρανθο, την Κεραμωτή, το Σκαδό, και το Λυώνα όπου ακόμη και σήμερα εξορύσσεται η ναξιακή σμύριδα, γνωστή από τον ποιητή της αρχαιότητας Πίνδαρο ως η «Χαλκοδαμάστρα ακονόπετρα». Στο δρόμο προς το Λυώνα βρίσκονται και οι είσοδοι των σμυριδωρυχείων. Οι στοές των ορυχείων έχουν βάθος πενήντα έως διακόσια πενήντα μέτρα.

Σμυριδορυχεία και ο εναέριος, Κόρωνος Νάξος

Σμυριδορυχεία και ο εναέριος, Κόρωνος Νάξος

Από τη θέση Πηγή της Κορώνου ξεκινά και ο εναέριος που έχει στην περιοχή δύο ακόμη σταθμούς φόρτωσης, στις θέσεις Πεζούλες και Στραβολαγκάδα. Οι μεταλλικοί πυλώνες του εναέριου, με τα τέσσερα πόδια, τους τροχούς που γυρνούσαν το σύρμα στο επάνω τους μέρος, με ύψος που ποικίλει από λίγα μέτρα στα ψηλά σημεία του εδάφους μέχρι 50 μέτρα στα χαμηλά.

Απόψη του χωριού Κόρωνος Νάξου

Απόψη του χωριού Κόρωνος Νάξου

Τα κυκλαδίτικα σπίτια χωρίζονται σε επτά γειτονιές (Ανεγυρίδα, Κάστρο, Λειβαδάκι, Κάτω Γειτονιά, Απάνω Στέρνα, Προβολάκια και Πλάτσα) που επικοινωνούν μεταξύ τους με καλντερίμια και αμέτρητα σκαλοπάτια.Ηεκκλησία του χωριού, η Αγία Μαρίνα κτίστηκε προς το τέλος του δέκατου έκτου αιώνα.

Λυώνας Νάξου

Λυώνας Νάξου

 

Η Κόρωνος διαθέτει λαογραφικό μουσείο και σε αυτήν υπάγονται οι οικισμοί Λυώνας, Αργοκοίλι ή Αργοκοιλιώτισσα με το ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας και τη θαυματουργή εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής και το αγίασμα. Επίσης  και ο προιστορικός οικισμός  Ατσιπάπη .

Ζιάννη Κοντονή Φωτεινή ΠΕ03, Msc

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8C%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%9D%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%85

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης