Μια εικόνα χίλιες λέξεις ……………

Ο πολεμικός ανταποκριτής Γιάννης Μπεχράκης

Μια εικόνα χίλιες λέξεις ……………

Πρόσφυγας κρατάει σφιχτά το παιδί του στη βροχή στα σύνορα Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Η φωτογραφία βραβεύτηκε με Πούλιτζερ Πηγή:https://www.ethnos.gr/ellada/24721_giannis-mpehrakis-oi-deka-fotografies-toy-poy-tha-meinoyn-stin-istoria

Πρόσφυγας κρατάει σφιχτά το παιδί του στη βροχή στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Η φωτογραφία βραβεύτηκε με Πούλιτζερ
Πηγή:https://www.ethnos.gr/ellada/24721_giannis-mpehrakis-oi-deka-fotografies-toy-poy-tha-meinoyn-stin-istoria

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960  και σπούδασε αρχικά στο  Athens School of Arts and Technology  και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Μίντσε , στο Λονδίνο. Η συνεργασία του με το  Reuters ξεκίνησε το 1989 όταν κάλυψε την κρίση της Λιβύη.

Έκτοτε εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής, ταξιδέυοντας σε διάφορα μέρη του κόσμου (στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Τσετσενία, στη Σομαλία κ.α), καλύπτοντας συγκρούσεις ή άλλα σημαντικά γεγονότα.

Πατέρας πρόσφυγας προσπαθεί να σώσει το παιδί του στη θάλασσα

Πατέρας πρόσφυγας προσπαθεί να σώσει το παιδί του στη θάλασσα

 

Η φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή έφερε το εμβληματικό βραβείο Πούλιτζερ στον Γιάννη Μπεχράκη( επικεφαλή της ομάδας του Reuters για την Ελλάδα και την Κύπρο ) και τους Άλκη Κωνσταντινίδη, Michael Dalder, Srdjan Zivulovic, Bernadett Szado, Αλέξανδρο Αβραμίδη, Stoyan Nevon και Laszlo Balogn  για τον τρόπο που αποθανάτισαν την ανθρώπινη κρίση.

Με τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του  από την πρώτη γραμμή της μάχης  (σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη) σφράγισε τον ίδιο τον  τρόπο με τον οποίο θυμάται κάποιος τα γεγονότα.

Γιάννης Μπεχράκης

Γιάννης Μπεχράκης

 

Ο κατάλογος των διεθνών διακρίσεων του Γιάννη Μπεχράκη αντανακλά τόσο την ποιότητα της δουέιάς του όσο και τον προσωπικό  κίνδυνο στον οποίο εξέθεσε τον εαυτό του στο δημοσιογραφικό του καθήκον.

Με τους πρόσφυγες

Με τους πρόσφυγες

 

Επιγραμματικά αναφέρω εκτός από το βραβείο Πούλιτζερ το 2016 τα βραβεία :

- World Press Photo το 2000

- Bayeux- Calvados το 2002 και τον τίτλο του Φωτογράφου της χρονιάς από την εφημερίδα Guardian το 2015.

<< Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε, Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει:  <<Δεν γνώριζα>>.

<<Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο>>, συνήθηζε να λέει ο Γιάννης Μπεχράκη. 

Έφυγε από την ζωή στις 2 Μαρτίου του 2019

Πρόσφυγες στο Αιγαίο στη Δύση του Ήλιου

Πρόσφυγες στο Αιγαίο στη Δύση του Ήλιου

Νεφέλη Λιβάνη Γ2

Πηγή: https://www.ethnos.gr/ellada/24721_giannis-mpehrakis-oi-deka-fotografies-toy-poy-tha-meinoyn-stin-istoria

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης