Λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης

βιβλιο2
«Τα πάντα στον κόσμο υπάρχουν για να καταλήξουν σε ένα βιβλίο» ,έγραψε ο Στεφάν Μαλαρμέ. Μέσα σε  ένα βιβλίο περιμένει να αποκαλυφθεί ένας πραγματικά ολόκληρος Κόσμος. Σαν επίμονος γεωργός, ο συγγραφέας ρίχνει το σπόρο του και ,όταν ανθίζει, τον παραδίδει στον αναγνώστη ,που θα τον κάνει ή όχι κτήμα του.
 Ιδιωτική υπόθεση η ανάγνωση ,προϋποθέτει την έννοια του «ανοίγομαι» ,του «επικοινωνώ» με τις Λέξεις, με τη Γραφή, με το Λόγο .Άνοιγμα στη ζωή την ίδια αποτελεί η πράξη της ανάγνωσης .Πιο συγκεκριμένα, η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού κειμένου συνιστά κατάδυση στη σκέψη ,στην ψυχή, στο συνειδητό και το ασυνείδητο του δημιουργού μα και του αναγνώστη .Οι λέξεις χαϊδεύουν και ξυπνούν τις αισθήσεις, διεγείρουν τη φαντασία και το κορμί, κεντρίζουν το μυαλό και την ψυχή. Ψυχαγωγούν και διασκεδάζουν, αφυπνίζουν και καλλιεργούν το πνεύμα, δημιουργούν ερεθίσματα και προβληματίζουν, αποδομούν  και επαναπροσδιορίζουν το εγώ, δίνουν τροφή σε συζητήσεις .Τέρψη ,καταφύγιο, λύτρωση ο κόσμος της λογοτεχνίας για τον αναγνώστη. Και όπως λέει ο Έρμαν Έσσε : «Χωρίς λέξεις ,χωρίς τη συγγραφή και χωρίς τα βιβλία δε θα υπήρχε ιστορία ,δε θα μπορούσε να υπάρχει αντίληψη της ανθρωπότητας»(Παιδεία και κοινωνία,τεύχος 111)
Με οδηγό όσα αναφέρονται παραπάνω και  κίνητρο την αγάπη για το βιβλίο , ξεκίνησε το  2011 στο σχολείο μας η προσπάθεια για τη δημιουργία  δανειστικής  βιβλιοθήκης με στόχο την  καλλιέργεια της  φιλαναγνωσίας  στους μαθητές  μας .Χάρη στο ενδιαφέρον και τη στήριξη κυρίως των μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικών του σχολείου μας ,η  βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα 300 περίπου λογοτεχνικά βιβλία. Φιλοξενείται στην αίθουσα πολυμέσων του σχολείου, όπου, δύο φορές την εβδομάδα, οι μαθητές μας μπορούν να προσφεύγουν και με την καθοδήγηση των  υπεύθυνων βιβλιοθηκάριων-εθελοντών συμμαθητών τους που έχουν οριστεί γι’ αυτό το σκοπό- να επιλέγουν τα βιβλία που προτιμούν .Με την ενθάρρυνση, την προτροπή και τη βοήθεια των φιλολόγων τους, οι μαθητές  γράφουν την κριτική τους για το βιβλίο που διάβασαν εκφράζοντας εντυπώσεις, σκέψεις και συναισθήματα .Οι πιο ενδιαφέρουσες κριτικές δημοσιεύονται στο ηλεκτρονικό περιοδικό του σχολείου..Στα πλαίσια λειτουργίας της βιβλιοθήκης, αξίζει να αναφερθεί η παρουσία ,μετά από πρόσκληση, στο σχολείο μας διακεκριμένων συγγραφέων και αξιόλογων πνευματικών ανθρώπων καθώς και η συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας.
Το έκδηλο ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός  των μαθητών μας  αποτελούν  ενθάρρυνση  αλλά και δέσμευση για συνέχιση αυτής της προσπάθειας. Εκτός από τον συνεχή εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, επόμενος στόχος , που θα συμπληρώσει ,θα εξελίξει ,θα ολοκληρώσει και θα δικαιώσει την αρχική ιδέα για την ύπαρξη βιβλιοθήκης στο σχολείο μας ,είναι η δημιουργία μιας Λέσχης Αναγνωστών, αφού αυτή « είναι από μόνη της μια μικρή εστία πολιτισμού, είναι η καλλιέργεια ανοικτού και κριτικού πνεύματος ,η δημιουργία καλών αναγνωστών». Γιατί  όμως να διαβάζουμε λογοτεχνία; Απαντά ο Τζον Σάδερλαντ  στη «Μικρή ιστορία της λογοτεχνίας » :«Επειδή εμπλουτίζει τη ζωή έτσι όπως τίποτε άλλο δεν μπορεί να την εμπλουτίσει .Μας κάνει πιο ανθρώπινους. Και όσο καλύτερα μαθαίνουμε να τη διαβάζουμε, τόσο καλύτερα θα τα καταφέρνει».(Παιδεία και κοινωνία,τεύχος 111)
 βιβλιο1

Σχολιάστε

Top