Γυναίκα ξανά το θύμα…

Λήδα Ιωαννίδου (Α1)

Δυστυχώς γυναικοκτονίες γίνονται κάθε μέρα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, όπως και σε όλο τον κόσμο.

Μόνο το 2023 υπήρχαν περίπου 3.100 γυναίκες που δολοφονήθηκαν ή έχουν υποστεί σωματική ή λεκτική βία. Τα περισσότερα θύματα είναι από ενδοοικογενειακή βία.

Η τελευταία δολοφονία μιας γυναίκας που ήταν έγκυος έγινε στις 9 ιανουαρίου του 2024. Ήταν η πρώτη γυναικοκτονία που καταγράφηκε για φέτος.

Όχι μόνο στενάχωρο αλλά και απάνθρωπο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας τα τελευταία και πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Σοφία Αναγνώστου-Κονταξή και Ελισάβετ Μαραγκού (Α1)

Οι γυναίκες δεν έχουν παντού τα ίδια δικαιώματα. Σε άλλες χώρες έχουν ίσα με τους άντρες, σε άλλες έχουν ελάχιστα. Οι χώρες στις οποίες οι γυναίκες έχουν τα λιγότερα δικαιώματα παγκοσμίως είναι χώρες όπως το Ιράκ, το Ιράν, η Συρία και το Πακιστάν. Δεν έχουν δικαίωμα στην επιλογή συζύγου, δεν έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, απαγορεύεται να έχουν γνώμη στα νομικά και πολιτικά θέματα, δεν μπορούν να εκφραστούν ή να ντυθούν όπως επιθυμούν, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ασυνόδευτες και πολλά άλλα. Παντού γίνονται πορείες για να βελτιωθούν όλα αυτά αλλά δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Από τις χώρες της Δύσης, η μοναδική που κατατάσσεται στις 10 πιο επικίνδυνες για τις γυναίκες είναι οι ΗΠΑ.

Αποκορύφωμα της βίας εναντίον των γυναικών είναι οι δολοφονίες, οι  λεγόμενες γυναικοκτονίες. Κάθε χρόνο σημειώνονται 50.000 γυναικοκτονίες παγκοσμίως, το οποίο αντιστοιχεί σε 137 γυναίκες κάθε μέρα. Τουλάχιστον οι μισές διαπράττονται από τους συντρόφους-συζύγους.

γ

Για παράδειγμα, με το που μπήκε το 2024, την ίδια μέρα γίνεται η πρώτη γυναικοκτονία αυτής της χρονιάς. Η δολοφονία της 41χρονης εγκύου από τον 39χρονο σύντροφό της και τον 34χρονο φίλο του τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Ο 39χρονος σύντροφος επέστρεψε με τη 41χρονη έγκυο στο σπίτι του. Ο 34χρονος βρισκόταν ήδη μέσα στο διαμέρισμα, με σβηστά τα φώτα και κατεβασμένα τα παντζούρια. Μόλις μπήκε το ζευγάρι, κινήθηκε προς τη γυναίκα, την οποία απείλησε με μαχαίρι, οδηγώντας τη στην κρεβατοκάμαρα, όπου την έδεσε με χειροπέδες και της έκλεισε το στόμα και τα μάτια με ταινία. Στη συνέχεια, ο 39χρονος του πήρε το μαχαίρι και του έκανε νόημα να κατέβει στο αυτοκίνητο. Δέκα λεπτά αργότερα κατέβηκε και ζήτησε βοήθεια, λέγοντας ότι η σύντροφός του είναι νεκρή. Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες επιχείρησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη της άτυχης εγκύου. Τοποθέτησαν το άψυχο σώμα της σε βαλίτσα, τύπου μπαούλο, και το μετέφεραν με το αυτοκίνητο του 34χρονου σε δασική περιοχή του δήμου Θέρμης, όπου το έκρυψαν σε θάμνους.

Σε καμία περίπτωση, ό,τι και να έχει γίνει, ο φόνος δεν είναι η λύση. Και τα δύο φύλα θα έπρεπε να έχουν ίσα δικαιώματα και κανείς να μην τα καταπατά. Οι πορείες μπορεί να μην έχουν ακόμη πολύ αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα στο κοντινό μέλλον θα καταφέρουν κάποιες αλλαγές.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης