Συνέντευξη με τον καθηγητή Φυσικής

synenteyxi

Συνέντευξη με τον καθηγητή Φυσικής  του σχολείου μας κ. Μιχαηλίδη Λ.

      Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την Φυσική;
Δεν αποφάσισα εγώ ν’ ασχοληθώ με τη Φυσική και ούτε βέβαια η Φυσική με μένα. Ήταν θέμα τύχης (καλής για μένα, ατυχίας για τους μετέπειτα μαθητές μου) να βρεθώ στο Φυσικό Ιωαννίνων. Δυστυχώς και σήμερα, πολύ περισσότερο τότε (τα …προϊστορικά χρόνια) δηλώναμε σχολές με τη σειρά και όπου μας έβγαζε.

      Υπάρχουν φυσικοί που θαυμάζετε; Για ποιον λόγο;
Ερώτηση μάλλον της εποχής μας… Οι Φυσικοί, αλλά και οι επιστήμονες όλων των πεδίων, είναι άξιοι θαυμασμού γιατί συνεισφέρουν άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο στη γνώση, στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Για τους Φυσικούς ειδικά, που ο ένας μετά τον άλλον αλληλοσυμπληρώνονταν σε βάθος δύο χιλιάδων χρόνων και έφτασαν μέχρι εδώ ανοίγοντας δρόμους ακόμη και στο σύμπαν, τρεις είναι αυτοί για μένα που έκαναν μεγάλα άλματα στην εποχή τους: Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης που κολυμπούσε στη θάλασσα που κολυμπάμε κι εμείς (έγραψε το πρώτο βιβλίο Φυσικής στο κόσμο, τα Φυσικά), ο Isaak Newton με το μήλο του (έγραψε το πρώτο του βιβλίο στα αρχαία ελληνικά) και ο Einstein που ξέφυγε και μας ξέφυγε…

     Ο Αϊνστάιν έκανε πειράματα;
Δεν ήταν ο τύπος του Φυσικού που κλεισμένος στα εργαστήρια που δεν έβλεπε το φως του ήλιου και πειραματιζόταν σε κάποιο υπόγειο.  Ήταν όμως ικανότατος να σκηνοθετεί σενάρια για τις πρωτοποριακές ιδέες του, τα λεγόμενα νοητικά πειράματα όπως του δίδυμου αδελφού κλπ..!

    Πόσο σας έχει επηρεάσει η Φυσική στην καθημερινότητα σας;
Τα τελευταία χμ… άπειρα χρόνια που διδάσκω (έτσι νομίζω), μεταδίδοντας (ίσως) στοιχειώδεις γνώσεις Φυσικής είμαι αναπόφευκτα δεμένος μαζί της και δεν μπορώ να ξεφύγω. Τη βλέπω γύρω μου, παντού, με κυνηγάει. Τώρα που το σκέφτομαι μάλλον με κυνηγάει για να με τιμωρήσει!

   Τι θα συμβουλεύατε σε έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με την Φυσική;
Να ασχοληθεί! Αν θέλει να ασχοληθεί και αν δεν θέλει να ασχοληθεί! Συμβουλή; Να αγαπήσει αυτό που κάνει και θα δει ανταπόδοση (100%)!

 

    Τι δεξιότητες πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με την φυσική;
Καμία ιδιαίτερη, αρκεί να μην απεχθάνεται το διάβασμα και τη προσπάθεια. Εδώ που τα λέμε και εγώ δεν έχω καμία δεξιότητα πάρα μόνο αδεξιότητες, πολλές!

Σχολιάστε

Top