Μαρτυρίες μαθητών Euroscola 2014

των μαθητριών Αναστασίου Παναγιώτας, Σιάρκα Νικολέτας, Φίλιου Δήμητρας και Χάϊδου Βασιλικής

Η αποστολή των αριστευσάντων μαθητών της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά από γραπτό διαγωνισμό για την υποτροφία Euroscola στο Στρασβούργο, μας διέγειρε το ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να δούμε τις εντυπώσεις των παιδιών μετά από την εμπειρία τους.

Στείλαμε λοιπόν τις παρακάτω ερωτήσεις και εκείνοι μας απάντησαν.

Ποιός σας έδωσε το κίνητρο να ασχοληθείτε με αυτό το πρόγραμμα;

Μαρία Θεοδώρου (5ο ΓΕ.Λ. Ιωαννίνων): Πρώτη φορά για αυτό το πρόγραμμα με ενημέρωσε πέρυσι η φιλόλογος που είχα στην α” λυκείου. Χρειάστηκε αναμονή ενός χρόνου για να λάβω μέρος.

Λαμπρίνα Κώστα (ΓΕ.Λ. Φιλιππιάδας): Το βασικό κίνητρο για μένα ήταν η συμμετοχή της φίλης μου Δήμητρας στην περσινή υποτροφία της euroscola. Η περιγραφή των εμπειριών της, της πανέμορφης πόλης του Στρασβούργου αλλά και της μοναδικής ημερίδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μου κίνησαν το ενδιαφέρον να συμμετάσχω κι εγώ!

Μαρία Μόσχου (2ο ΓΕ.Λ. Πρέβεζας): Αυτό το πρόγραμμα ήταν κάτι εντελώς τυχαίο για εμένα! Ο άνθρωπος που μου έδωσε το κίνητρο να ασχοληθώ περαιτέρω ήταν η καλή μου φίλη, την ώρα που ο αρμόδιος καθηγητής μας ενημέρωνε για το πρόγραμμα Euroscola.

Στάθης-Ηρακλής Μαυρομάτης (4ο ΓΕ.Λ. Ιωαννίνων): Ήταν μια καλή ευκαιρία για να πώ την γνώμη μου για το πολιτικό σύστημα, και γι αυτό έγραψα την έκθεση πιστεύοντας ότι δεν θα περάσω επειδή ήμουν εκτός θέματος, αλλά κάποιος το εκτίμησε.

Κωνσταντίνα-Μαρία Κογιάντη (2ο ΓΕ.Λ. Άρτας): Το γεγονός ότι θα γνώριζα νέα άτομα με διαφορετικές κουλτούρες και προσωπικότητες, η εμπειρία να συμμετάσχεις στη λήψη αποφάσεων και τη συζήτηση για θέματα που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους, όπως επίσης και οι εμπειρίες φίλων μου που συμμετείχαν πέρυσι στο Euroscola, ήταν η αφορμή να συμμετάσχω στο πρόγραμμα.

Θάλεια Βλάχου (4ο ΓΕ.Λ. Ιωαννίνων): Ως κίνητρο στάθηκαν οι διηγήσεις των εμπειριών από παιδιά που είχαν συμμετάσχει προηγούμενες χρονιές στο Euroscola.

Θεανώ Τσίκαρη (ΓΕ.Λ. Ζωσιμαίας): Η αλήθεια είναι πως μόνη μου ανακάλυψα το συγκεκριμένο πρόγραμμα και αμέσως σκέφτηκα να δηλώσω συμμετοχή μιας και θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τους Ευρωπαίους συνομηλίκους μου, να μοιραστώ τις απόψεις και τις εμπειρίες μου μαζί τους και αυτοί το ίδιο.

Αρετή Παπανικολάου (ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας): Μόλις ενημερώθηκα για το πρόγραμμα Euroscola καθώς και για το τι περιλάμβανε, αμέσως αποφάσισα να λάβω μέρος και δε χρειάστηκα επιπλέον κίνητρα. Το γεγονός ότι θα ταξίδευα στο εξωτερικό, θα γνώριζα και άλλους νέους και θα επισκεπτόμουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν αρκετά για να δηλώσω συμμετοχή.

Ράνια Πεσλή (1ο ΓΕ.Λ. Άρτας): Tο ίδιο το πρόγραμμα ήταν ένα κίνητρο. Ενημερώθηκα γι αυτό και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και έτσι αποφάσισα να συμμετάσχω. Επίσης οι διηγήσεις των εμπειριών από φίλους που συμμετείχαν τις προηγούμενες χρονιές με ενθουσίασαν περισσότερο.

Ποιές είναι οι γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήσατε χάρη στην υποτροφία του Euroscola;

Μαρία Θεοδώρου: Χάρη στην υποτροφία, απέκτησα γνώσεις σχετικά με την Ε.Ε. Επίσης, το ταξίδι και η συμμετοχή στο ευρωκοινοβούλιο ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Η γνωριμία με συνομηλίκους ήταν ενδιαφέρουσα. Το πιο συναρπαστικό όμως κομμάτι της εκδρομής ήταν η παρουσίαση της χώρας μας στο ευρωκοινοβούλιο!!!

Λαμπρίνα Κώστα: Η υποτροφία euroscola δίδαξε πολλά, χωρίς αμφιβολία! Πρώτον και κύριο, το ότι οι τίμιες προσπάθειες και οι θυσίες ανταμείβονται! Ύστερα, έμαθα καλύτερα τον εαυτό μου και τις δυνατότητές του, μέσα από τις δραστηριότητες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο˙ επιπλέον, ενισχύθηκε ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ τόσο κρατών όσο και μαθητών, και διδάχθηκα τέλος, τη σημασία του να είσαι ενεργός πολίτης, να κάνεις τη φωνή σου να ακουστεί και να συμμετέχεις στις αποφάσεις που σε αφορούν!

Μαρία Μόσχου: Η γνώση και η εμπειρία που αποκόμισα από αυτό το πρόγραμμα ήταν πάρα πολλές και φυσικά θα παραμείνουν ανεξίτηλες. Είναι αξιόλογο το γεγονός ότι γνώρισα μαθητές της ίδιας ηλικίας από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και μοιράστηκα τις απόψεις μου με αυτούς για θέματα που αφορούν την Ευρώπη.

Στάθης-Ηρακλής Μαυρομάτης: Κατάλαβα ότι οι περισσότεροι λαοί τις Ευρώπης ΔΕΝ πιστεύουν στην ενότητα και είναι πολύ ανταγωνιστικοί. Όμως γνώρισα πολλά παιδιά που δε θα ξεχάσω ποτέ και πέρασα μαζί τους υπέροχες εμπειρίες.

Κωνσταντίνα-Μαρία Κογιάντη: Αρχικά γνώρισα πολλά άτομα από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές κουλτούρες που θα μου μείνουν αξέχαστα, καθώς πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνδιαλέγεσαι με διαφορετικά άτομα και να μαθαίνεις τι είναι αυτό που κάνει τον κάθε λαό ξεχωριστό. Επίσης, ότι ο κάθε ευρωπαίος πολίτης έχει τη δυνατότητα να εκφράσει ό,τι τον απασχολεί και να προσπαθήσει ώστε να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.

Θάλεια Βλάχου: Από το ταξίδι αυτό έμαθα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και πώς λειτουργούν τα θεσμικά της όργανα. Γνώρισα πολλούς καινούριους χαρακτήρες τόσο από το εξωτερικό αλλά και από την ίδια μου την χώρα… Περάσαμε απίστευτες στιγμές μαζί που μας χάρισαν απίστευτο γέλιο και πολλές αναμνήσεις.

Θεανώ Τσίκαρη: Διαπίστωσα με χαρά πως ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας προβληματίζεται γόνιμα για την κατάσταση της Ευρώπης σήμερα, αν και από χώρα σε χώρα συχνά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε διαφέρουν και υπάρχει δυσκολία ταύτισης με τον άλλο. Ενημερώθηκα ακόμη για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα αρμόδια όργανα, ενώ ταυτόχρονα άκουσα πολλές ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες και έκανα γνωριμίες που δε θα ξεχάσω ποτέ μου.

Αρετή Παπανικολάου: Η υποτροφία του Euroscola ήταν μία ξεχωριστή και εποικοδομητική εμπειρία που θα μου μείνει αλησμόνητη, μέσα από την οποία έμαθα πολλά πράγματα. Αρχικά, γνώρισα νέους από διαφορετικές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες και αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι παρά τις φυλετικές μας διαφορές πάνω απ’ όλα είμαστε όλοι νέοι με ένα κοινό όραμα: να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον. Επιπλέον, απέκτησα επιπλέον γνώσεις γύρω από τη λειτουργία της Ε.Ε, αλλά και τον τρόπο που συνεδριάζουν οι ευρωβουλευτές. Τέλος, πήρα μία γεύση από τη γαλλική κουλτούρα έχοντας επισκεφτεί δύο πανέμορφα μέρη, το Κολμάρ και το Στρασβούργο.

Ράνια Πεσλή: “Έμαθα περισσότερα πράγματα για την Ευρώπη και γνώρισα το χώρο που παίρνονται σημαντικές αποφάσεις. Επίσης γνώρισα και συζήτησα με άτομα από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική νοοτροπία και ανταλλάσοντας απόψεις μαζί τους μπόρεσα να καταλάβω την διαφορετικότητά μας.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες όσον αφορά την εργασία στο Ευρωκοινοβούλιο ή και το ταξίδι σας εκεί; Αν ναι, ποιές ήταν αυτές;

Μαρία Θεοδώρου: Αν εξαιρέσουμε τις διαφορές της ελληνικής με τη γαλλική κουζίνα, οι δυσκολίες του ταξιδιού ήταν ελάχιστες. Σχετικά με την εργασία μας στο ευρωκοινοβούλιο, το μόνο δυσάρεστο ήταν ότι δε μας έδιναν τον λόγο.

Λαμπρίνα Κώστα: Σαφώς και υπήρξαν δυσκολίες! Αρχικά, για να προετοιμάσω τις σημειώσεις που χρησιμοποίησα στη συγγραφή της έκθεσης, δεν συμμετείχα στην τριήμερη εκδρομή που διοργάνωσε η τάξη μου (το αποτέλεσμα με αποζημίωσε και με το παραπάνω!)! Έπειτα ήταν το άγχος της αποτυχίας, το οποίο ήταν αρκετά ψυχοφθόρο.

Μαρία Μόσχου: Το θέμα της έκθεσης ήταν αρκετά εξεζητημένο! Ο καθένας μπορούσε να προσεγγίσει το ζητούμενο από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες! Ωστόσο, το ταξίδι ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία, καθώς πέρα από το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε πόλη του εξωτερικού, είχα μια πάρα πολύ ωραία και ευχάριστη παρέα!

Στάθης-Ηρακλής Μαυρομάτης: Αν εξαιρέσουμε ότι ο πιλότος στο αεροπλάνο του γυρισμού ήταν λίγο σαν μεθυσμένος και πήγε να μας σκοτώσει (!), όλα τα υπόλοιπα ήταν μια χαρά. Κάποιοι λαοί των οποίων η γλώσσα ήταν τα αγγλικά ή τα γαλλικά είχαν μεγαλύτερη ευφράδεια λόγου και αυτό με έκανε να έχω άγχος για το πώς θα μιλήσω στα αγγλικά και μερικές φορές με έκανε να μην λέω την γνώμη μου.

Κωνσταντίνα-Μαρία Κογιάντη: Με έφερε σε δύσκολη θέση το γεγονός ότι ορισμένοι λαοί φέρονταν ανταγωνιστικά, όπως επίσης και ότι είχαν δημιουργηθεί κλίκες ανάμεσα σε κάποιες χώρες με αποτέλεσμα να μην μπορώ να εκφράσω τη γνώμη μου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Θάλεια Βλάχου: Κατά τη διάρκεια παραμονής μας στο ευρωκοινοβούλιο, μερικές φορές ένιωθα λίγο άβολα γιατί κάποιες χώρες ήταν λίγο ανταγωνιστικές και είχαν ευφράδεια λόγου και αυτό το γεγονός λειτουργούσε κάποιες φορές αποθαρρυντικά στο να εκφράσω τη γνώμη μου. Επίσης, το φαγητό ήταν λίγο χάλια και το ταξίδι στο γυρισμό με το αεροπλάνο ήταν φοβιστικό.

Θεανώ Τσίκαρη: Η μεγαλύτερη δυσκολία, κατά τη γνώμη μου, αφορούσε το ζήτημα της γλώσσας, αφού όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη μητρική τους γλώσσα κατά τη διάρκεια των συνεδριών, βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση απέναντι σε όσους μπορούσαν. Επίσης, η εμπειρία πολλών συμμετεχόντων που πήγαζε από την ενασχόληση τους με την επιχειρηματολογία και το debate ως σχολικό μάθημα ήταν εμφανής και πολλές φορές απέτρεπε τους υπόλοιπους από το να συμμετάσχουν ενεργά.

Αρετή Παπανικολάου: Στην αρχή του ταξιδιού ανησυχούσα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ελληνική αποστολή από τις άλλες χώρες, αφού είχα ακούσει από άλλους μαθητές που είχαν παρακολουθήσει και αυτοί το πρόγραμμα στο παρελθόν ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζονταν ως κατώτεροι. Ωστόσο, στις συζητήσεις μου με άλλους μαθητές δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και οι προτάσεις και οι ιδέες μου έγιναν δεκτές.

Ράνια Πεσλή: Ήρθα σε δύσκολη θέση αρκετές φορές και δεν μπόρεσα να εκφράσω ελεύθερα τη γνώμη μου εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού και της επιθετικότητας ορισμένων λαών.

Πέρασε 1 μήνας από το ταξίδι σας στις 6 του Φλεβάρη 2014. Τι σας έμεινε τελικά από αυτή την εμπειρία;

Μαρία Θεοδώρου: Μετά από ένα μήνα συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο τις διαφορές της ελληνικής νοοτροπίας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Λαμπρίνα Κώστα: ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, πραγματικά, πέρασα υπέροχα, και καταλυτικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι με τα υπόλοιπα παιδιά γνωριστήκαμε και ήταν σαν να τα ήξερα χρόνια, κι όχι 4 μέρες! Η εμπειρία του Κοινοβουλίου ήταν κάτι το μοναδικό που δεν πρόκειται να το ξαναζήσω, και μου λείπει αφάνταστα!

Μαρία Μόσχου: Η εμπειρία αυτή ήταν πραγματικά υπέροχη! Γνώρισα νέα άτομα, νέες προσωπικότητες και μοιράστηκα τις ιδέες και τις απόψεις μου! Μακάρι να μην τελείωνε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.. Αλλά είτε το θέλουμε, είτε όχι, τα καλά πράγματα τελειώνουν κάποτε…

Στάθης-Ηρακλής Μαυρομάτης: Μου έμειναν όλες οι στιγμές με τους φίλους που γνώρισα και ήταν υπέροχες. Ακόμα μου έμειναν τα μέρη που είδα και τα πράγματα που έμαθα!

Κωνσταντίνα-Μαρία Κογιάντη: Βασικά, θα μου μείνει αξέχαστη η συνολική εμπειρία, καθώς είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλά άτομα από το εξωτερικό αλλά και από την ίδια την ομάδα μου με τα οποία γνωριστήκαμε στο ταξίδι, όπως επίσης το γραφικό και ήσυχο περιβάλλον των πόλεων που επισκεφτήκαμε.

Θάλεια Βλάχου: Μου έμεινε η εικόνα του ευρωκοινοβουλίου καθώς και εικόνες από τις διάφορες χώρες που επισκεφτήκαμε. Δε θα ξεχάσω τα άτομα που γνώρισα, που μου ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή τελείως άγνωστα, και τις εμπειρίες που ζήσαμε μαζί!

Θεανώ Τσίκαρη: Αμέτρητες αναμνήσεις με τα υπόλοιπα παιδιά της ελληνικής αποστολής και αξέχαστες εμπειρίες που ήμουν τυχερή να ζήσω.

Αρετή Παπανικολάου: Είναι πολλά τα πράγματα που δε θα ξεχάσω. Το δέος που ένιωσα μόλις αντίκρισα το Κοινοβούλιο, η αγωνία μου για την παρουσίαση της Ελλάδας στο Κοινοβούλιο, τα φαγητά (ακόμα κι αν στους περισσότερους δεν άρεσαν!), όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε… Αλλά περισσότερο δεν πρόκειται να ξεχάσω τα παιδιά (- το Στάθη να «σπάει» πόρτες) και την πιτσαρία που από Αρετή έγινα Alladin.

Ράνια Πεσλή: Έχω υπέροχες αναμνήσεις από τις πόλεις που επισκεφθήκαμε και κυρίως από τα παιδιά που γνώρισα και μοιράστηκα πολλά μαζί τους.

Θα θέλατε να το επαναλάβετε;

Μαρία Θεοδώρου: Εννοείται!!!!!

Λαμπρίνα Κώστα: Αν μου δινόταν η ευκαιρία, φυσικά και ναι!!!

Μαρία Μόσχου: Μετά από μια τόσο όμορφη εμπειρία, φυσικά και θα ήθελα να επαναλάβω αυτό το ταξίδι! Και πιστεύω πως όλοι όσοι συμμετείχαν, θα ήθελαν το ίδιο.

Στάθης-Ηρακλής Μαυρομάτης: ΣΙΓΟΥΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

Κωνσταντίνα-Μαρία Κογιάντη: Φυσικά! Εύχομαι να είχαμε κι εμείς τη δυνατότητα όπως κάποιες άλλες χώρες (π.χ. Πορτογαλία) να πάμε παραπάνω από μία φορά.

Θάλεια Βλάχου: Σίγουρα θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που είχε αυτή την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Θεανώ Τσίκαρη: Εννοείται, χωρίς δεύτερη σκέψη!

Αρετή Παπανικολάου: Σίγουρα!!

Ράνια Πεσλή: Αναμφίβολα! Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα και που αν είχα την ευκαιρία θα το επαναλάμβανα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τι θα λέγατε στα παιδιά που θέλουν να συμμετέχουν στον επόμενο διαγωνισμό;

Μαρία Θεοδώρου: Στα παιδιά που θα ήθελαν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, θα έλεγα πως αξίζει τον κόπο να διαθέσουν χρόνο και ενέργεια, γιατί το ταξίδι θα τους ανταμείψει. Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι οι σοκολάτες ήταν ΥΠΕΡΟΧΕΣ!!! Οι φίλοι μου έμειναν πολύ ευχαριστημένοι!!

Λαμπρίνα Κώστα: Θα τους έλεγα να το παλέψουν, να βάλουν τα δυνατά τους και να δουλέψουν σκληρά, γιατί στο τέλος, η επιτυχία είναι γλυκιά!

Μαρία Μόσχου: Αυτό που θα έλεγα στα παιδιά που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Euroscola είναι να το τολμήσουν. Δε χρειάζεται να φοβούνται κανέναν και τίποτε! Θα ήταν υπέροχο αυτήν την εμπειρία που έζησα εγώ να την ζήσουν και άλλοι μαθητές!

Στάθης-Ηρακλής Μαυρομάτης: Τα παιδιά να φροντίσουν να μάθουν 5 πράγματα από μουσική (PinkFloyd ) και από πολιτική και μετά ας πάνε και στο Euroscola. Να γράψουν ό,τι πιστεύουν, αυτό θα έλεγα, και να είναι σίγουροι ότι αν διακριθούν, θα περάσουν τέλεια! Υ.Γ “ΝΑ ΣΠΑΤΕ” ΠΟΡΤΕΣ

Κωνσταντίνα-Μαρία Κογιάντη: Να δηλώσουν συμμετοχή χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς αυτές είναι μοναδικές ευκαιρίες για νέες εμπειρίες, γνωριμίες και ταξίδια, που θα μείνουν αξέχαστες για μια ζωή!

Θάλεια Βλάχου: Να έχουν πίστη στον εαυτό τους, να μην φοβούνται να εκφράζουν την γνώμη τους και επίσης να μην έχουν κανένα ενδοιασμό στο να δηλώσουν συμμετοχή, γιατί θα περάσουν απλά Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Α!!!

Θεανώ Τσίκαρη: Να νιώθουν υπερήφανοι για τη χώρα αυτή την οποία θα εκπροσωπήσουν και λέγεται Ελλάδα και να μη διστάσουν να απολαύσουν και να αξιοποιήσουν την κάθε στιγμή!

Αρετή Παπανικολάου: Θα τους έλεγα να βάλουν τα δυνατά τους να γράψουν την καλύτερη έκθεση, γιατί είναι μοναδική εμπειρία!!!

Ράνια Πεσλή: Είναι μια από τις ευκαιρίες που δεν παρουσιάζονται συχνά στη ζωή, γι αυτό δεν πρέπει να διστάζουν ούτε στιγμή γιατί αξίζει τον κόπο.

Φωτογραφικό υλικό από την ημερίδα μπορείτε να δείτε στη σελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου:
http://srv-ipeir.pde.sch.gr/index.php/europeanprograms/euroscola/738-strasvourgophoto2014

Ή στη σελίδα Euroscola στο Facebook:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.598864823516511.1073741845.195715000498164&type=1

Σχολιάστε

Top