Χωριό ή Πόλη;

                    

Τον τελευταίο αιώνα η αστικοποίηση έχει γνωρίσει τεράστιες διαστάσεις και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του κόσμου ζει σε πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις. Ωστόσο, παρόλο που οι περισσότεροι έχουν μεταφερθεί στις πόλεις με δική τους απόφαση, όλοι, αν τους ρωτήσεις, λαχταρούν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο από την καθημερινότητα και να γυρίσουν πίσω στα χωριά τους, εκεί που ανήκουν και που βρίσκονται οι ρίζες τους.

Η ζωή στην πόλη είναι πιεστική. Οι γρήγοροι ρυθμοί, οι υποχρεώσεις και οι αποστάσεις κουράζουν τον άνθρωπο, τον κάνουν να ζει συνεχώς μέσα σε μια επίπονη και ασταμάτητη ρουτίνα. Ακόμα και το κλίμα ορισμένες φορές καταντάει ανυπόφορο. Καυσαέριο, αυτοκίνητα, ηχορύπανση, σκουπίδια. Όλα αυτά δημιουργούν στους κατοίκους της πόλης το αίσθημα της ανυπομονησίας να ξεφύγουν από αυτή την ζωή, ακόμα και για λίγο.

Η ζωή στην επαρχία είναι πολύ διαφορετική. Το να ζεις 18 ολόκληρα χρόνια σε ένα νησί σε κάνει να μπορείς να ξεχωρίσεις τις διαφορές. Εκεί ο χρόνος κυλά πιο αργά και δεν υπάρχει τόσο άγχος. Ακόμα και η ησυχία της υπαίθρου (χωρίς κορναρίσματα εξατμίσεις κλπ) λειτουργεί ως αγχολυτικό. Στο χωριό επίσης ξέρεις ότι θα βγεις έξω και θα συναντήσεις ανθρώπους γνώριμους, συγγενείς, φίλους, θα πεις μια κουβέντα μαζί τους και αν ποτέ χρειαστείς βοήθεια, αυτοί θα είναι εκεί. Δεν είσαι άγνωστος ανάμεσα σε αγνώστους και αυτό σου προσφέρει ασφάλεια. Τέλος, η επαρχία έχει ένα αναντικατάστατο πλεονέκτημα, την φύση. Οι άνθρωποι, όσο και αν θέλουν να απαρνηθούν αυτήν την ιδιότητα τους, είναι μέρος της φύσης και έχουν την ανάγκη να έρχονται σε επαφή μαζί της. Όλοι μας νιώθουμε λίγο καλύτερα μέσα μας, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε, όταν βρεθούμε στον καθαρό αέρα σε ένα βουνό, σε μια πεδιάδα με δέντρα ή κοντά στην θάλασσα (αχ αυτή η θάλασσα).

Παρά τα τόσα λοιπόν πλεονεκτήματα του χωριού, κανείς δεν θα ήθελε να γυρίσει για πάντα πίσω σε αυτό. Στην πόλη υπάρχουν δουλειές, σχολές, φροντιστήρια, νοσοκομεία, υπηρεσίες και γενικά όλα αυτά που κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Στην επαρχία η ζωή γίνεται συχνά δύσκολη και οι επιλογές είναι πολύ λιγότερες. Σκεφτείτε όμως, αν όλα ήταν διαφορετικά, αν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες ήταν παντού ίδιες, που θα θέλατε να ζείτε;

ΠΗΓΗ:

https://simplylife.gr/pages/beltiwsh_kathhmerinothtas/article/id/59

Σχολιάστε

Top